Tematik harita yapımı amaçlı ülke idari bölünüş veri tabanı tasarım
National administrative division database design for thematic map making purposes
  1. Tez No: 883995
  2. Yazar: NURBANU AFACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZTUĞ BİLDİRİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Veri Tabanı, Kartografik Genelleştirme, Tematik Kartografya, Veri Tabanı Tasarımı, Geographic Database, Cartographic Generalization, Thematic Cartography, Database Design
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada Türkiye il ve ilçelerinin sınırları açık kaynak verilerden yararlanılmak suretiyle düzenlenerek, il ve ilçe bazında küçük ölçekli tematik harita çalışmaları için nokta, çizgi ve alan geometrilerinde idari bölünüş katmanları oluşturulmuştur. İdari sınırlar ve idari merkezler konusunda en önemli açık kaynak veri seti Harita Genel Müdürlüğü tarafından ücretsiz dağıtılan verilerdir. Bu verilerde idari sınırlar çizgi olarak, yerleşim merkezleri nokta olarak yer almaktadır. Veriler öznitelikler bakımından kısıtlı bir bilgi sağlamaktadır. İdari bölge alanlarının ise idari sınırlardan yararlanılarak üretilmesi gerekmektedir. Bu işlem ise hem verilerdeki tüm çizgilerin idari sınırlar olmaması, hem de idari bölgelerin birden çok alandan oluşması açısından basit bir işlem değildir. Bu tez çalışmasında, hem idari sınırlar öznitelikler bakımından zenginleştirilmiş hem de idari bölge alanları öznitelikleri ile oluşturulmuştur. Yerleşim merkezleri (nokta) verisi de güncellenerek gözden geçirilmiştir. Bu işlemlerde yaygın kullanılan coğrafi açık kaynak veri kaynağı olan Open Street Map verilerinden de yararlanılmıştır. Tematik harita yapımı için önemli bir kaynak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan açık kaynak verilerdir. Tez çalışmasında tasarlanan ve oluşturulan veri tabanı bu kurumun verileri ile uyumludur ve kolaylıkla tematik harita yapılmasının önü açılmıştır. Tezin sonuç ürünü olan veriler, orta ve küçük ölçekli tematik harita yapımı için düzenlenmiş ve genelleştirilmiş verilerdir. Bu nedenle alan ve uzunluk büyüklükleri bakımından hedeflenen ölçek düzeyinde doğruluğa sahiptir. Verilerin resmi bir niteliği yoktur. Veriler paylaşım platformları üzerinden paylaşılmış ve bu şekilde daha doğru ve kolay orta ölçekli tematik harita yapımı için kolaylık sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the boundaries of provinces and districts of Turkey were organized by using opensource data, and administrative division layers were created in point, line, and area geometries for smallscale thematic map studies on a province and district basis. The most important open-source data set on administrative boundaries and administrative centers is the data distributed free of charge by the General Directorate of Mapping. In these data, administrative boundaries are shown as lines and settlement centers are shown as points. The data provides limited information in terms of attributes. Administrative regions need to be generated by utilizing administrative boundaries. This is not a simple process since not all lines in the data are administrative boundaries and administrative regions consist of multiple areas. In this thesis, administrative boundaries are enriched with attributes, and administrative regions are generated with attributes. The settlement center (point) data has also been updated and revised. Open Street Map data, a widely used geographic open-source data source, was also utilized in these processes. An important source for thematic map-making is the open-source data published by the Turkish Statistical Institute. The database designed and created in this thesis is compatible with the data of this organization and enables the way of easy thematic map-making. The data, which are the final product of the thesis, are organized and generalized data for medium and small-scale thematic map making. Therefore, they are accurate regarding area and length at the targeted scale. The data does not have an official characteristic. The data have been shared through sharing platforms, thus facilitating more accurate and easier mediumscale thematic map-making.