Antik ve modern tragedya anlayışındaki farklar ve ElektraMitini eksen alan oyun örnekleri
Differences in understanding of ancient and modern tragedy and examples of plays centered on the Myth of Elecetra
  1. Tez No: 883997
  2. Yazar: HABİBE KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN SEVİM SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Elektra, Mit, Tragedya, Uyarlama, Trajedi, Modern tragedya, Electra, Myth, Tragedy, Adaptation, Tragic, Modern Tragedy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sahne Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Elektra mitinin Antik zamandaki tragedya örnekleri ile günümüzde Elektra'yı konu alan oyunlar üzerinden klasik ve modern tragedyanın sınırları tartışılır. Elektra miti, Elektra'nın da içinde bulunduğu Atreusoğulları soyundan gelen lanetin mirasını ve babasının intikamını annesi Klytemnestra üzerinden almak istemesini anlatır. Bu çalışma kapsamında ele alınan Elektra mitinin Antik Yunan tragedyası üzerinden ne anlam ifade ettiği tartışılmış, ardında da Modern tragedyadaki karşılığı incelenmiştir. Antik ve Modern tragedya arasındaki farklar tartışılarak trajedinin zamanla değişen yönü görünür kılınmıştır. Bu bağlamda birinci bölümde Antik ve Modern tragedyanın tanımlarına yer verilmiş ve trajik kavramı tartışılmıştır. İkinci bölümde ise trajedi kavramının zaman içindeki evrimi, Elektra mitini eksen alan oyunlar üzerinden incelenmiştir. Üç farklı yazar Aiskhülos, Sophokles ve Euripides'in tragedyaları üzerinden Elektra mitinin karşılığı araştırılmıştır. Ayrıca Modern tragedyada Elektra'yı eksen alan altı farklı yazarın uyarlama oyunları üzerinden trajedi kavramının değişen yönleri görünür kılınmıştır. Trajedi kavramının değişen yönleri oyunlar üzerinden karakterler ve Elektranın yansıması, savaşa bakış ve tanrıların konumlanışı başlıkları altında ele alınmıştır. Son olarak da tüm bu çalışmaların ışığında tragedyanın hala varlığını koruyup korumadığı sorusu tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the boundaries between classical and modern tragedy by analyzing representations of the Electra myth in ancient tragedies and contemporary plays that focus on Electra. The Electra myth centres on the cursed lineage of the House of Atreus, particularly Electra's quest for vengeance against her mother, Clytemnestra, for the murder of her father. The study first examines the significance of the Electra myth within the context of ancient Greek tragedy, followed by an investigation into its interpretation in modern tragedy. Through this comparative analysis, the evolving nature of tragedy over time is made apparent. The first chapter of the thesis provides definitions of classical and modern tragedy and discusses the concept of the tragic. The second chapter studies the evolution of the tragedy concept through the plays based on the Electra myth. The examination includes the works of three ancient playwrights—Aeschylus, Sophocles, and Euripides—to understand their respective treatments of the Electra myth. In modern tragedy, the changing dimensions of the tragic concept are elucidated through the analysis of six different playwrights' adaptations centred on the Electra myth. The analysis focuses on several key aspects: the portrayal of characters, reflections of Electra, perspectives on war, and the role of the gods within the plays. Finally, the thesis discusses whether, in light of all these analyses, the essence of tragedy continues to persist in contemporary times.