Antik Yunan tiyatrosunda oyunculuk ve dans ilişkisinin Troyalı Kadınlar performansı üzerinden incelenmesi
Analysing the relationship between acting and dance in Ancient Greek theatre through the performance of Trojan Women
  1. Tez No: 901264
  2. Yazar: HATİCE GÖRGEÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İPEK ÖZGÜVEN BAKIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Yunan Tiyatrosu, Oyunculuk, Dans, Troyalı Kadınlar, Tragedya
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Oyunculuk Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu yüksek lisans tezinin konusunu Antik Yunan dönemindeki oyunculuk anlayışı ve oyunculuğun dans ile ifasının nasıl gerçekleştiği oluşturmaktadır. Oyuncunun bedensel devinimi, dansın oyunculuk biçimi üzerindeki etkisi, koreografinin oyunun öyküsüne nasıl hizmet ettiği konuları, tez çalışması ile paralel yürütülen Euripides'in Troyalı Kadınlar performansı üzerinden inceleme altına alınmıştır. Tez çalışmasında daha önce sahnelenmiş Antik Yunan performansları, görsel ve yazılı kaynaklar, M.Ö. 472 - M.Ö. 405 yılları arasında yazılan ve günümüze kalan tragedya metinleri üzerinden yola çıkılarak Antik Yunan oyuncusu ve oyunculuk teknikleri, dans, ritüeller, ve beden kullanımına dair fikir edinilerek hazırlık safhası tamamlanmıştır. Bu kapsamda, çalışmanın odaklandığı dramatik performans türü olan tragedya, tragedya performansının en önemli öğeleri olan koro, solo oyuncu, metin, müzik, dans, ritüel, kostüm, maske ve incelenen oyun nedeniyle Euripides hakkında detaylı bir inceleme yapılmıştır. Teorik çalışmanın akabinde Troyalı Kadınlar metni, performansa hizmet edecek şekilde yeniden yazılmıştır. Bu yazılan metin için, araştırmanın konusu olan Antik Yunan dans ve ritüellerinden yola çıkılarak bir koreografi hazırlanmıştır. Modern yorumun da eklendiği performans sahnelendikten sonra; yapılan teorik araştırmanın pratiğe yansıması değerlendirilmiş ve bu tez çalışmasında incelenmiştir. Prova ve oyunun sahnelenme sürecinden sonra, Antik Yunan'daki oyunculuk anlayışının modern oyunculuk biçiminden ayrıldığı noktalara ve iki dönemin role hazırlık yaklaşımlarındaki farklılıklara da değinilerek, deneyim yoluyla elde edilen sonuçlar prova notlarında paylaşılmıştır. Yanı sıra bu çalışma, Antik Yunan'daki dansa dayalı oyunculuk biçiminin modern izleyici için ne anlama geldiği hakkında da bir yorum yapmaktadır. Özet olarak bu tez, Troyalı Kadınlar'ın yeniden yazılmış bir metinle, Antik Yunan'ın dans ile bütünleşmiş oyunculuk tekniğinin özüne sadık kalarak günümüzde nasıl yeniden sahnelenebileceğine ve bugünün seyircisine ne ifade edeceğine dair ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this master's thesis is the understanding of acting in the Ancient Greek and how acting is realised through dance. The physical movement of the actor, the effect of dance on the form of acting and how choreography serves the plot of the play are analysed through the performance of Euripides' Trojan Women, which is carried out in parallel with this thesis. In this study, a preparation phase was completed on forming an opinion about Ancient Greek actor and acting techniques, dance, rituals and body usage by making a research on previously staged Ancient Greek performances, visual and written sources, surviving tragedies which were written between 472 BC - 405 BC. In this context, a detailed examination was made about tragedy, which is the type of dramatic performance that the study focuses on, and also the most important elements of tragic performance such as chorus, solo actor, text, music, dance, ritual, costume, mask and Euripides due to the studied play. Following the theoretical study, the text of Trojan Women was rewritten in a way that serves the performance. For this rewritten text, a choreography was created based on Ancient Greek dance and rituals, which are the subject of this research. After the performance, to which modern interpretation was also added, the reflection of the theoretical research on practice was evaluated and analysed in this thesis. After the rehearsal and staging process of the play, the results obtained through experience was shared in the rehearsal notes which are based on the points such as where the understanding of acting in Ancient Greece differs from modern acting and the differences of role preparation approaches of the two periods. Additionally, this study also comments on what Ancient Greek's dance-based acting style means to modern audience. In summary, this thesis offers clues on how Trojan Women can be re-staged today with a rewritten text, sticking to the Ancient Greek acting technique which is integrated with dance and what it would mean to today's audience. KeyWords: Ancient Greek Theatre, Acting, Dance, Trojan Women, Tragedy