Turizmde metaverse kullanımına yönelik bir SWOT analizi
Metaverse in tourism: A SWOT analysis
- Tez No: 884039
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AKTAŞ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Metaverse, Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik, SWOT, Tourism, Metaverse, Virtual Reality, Augmented Reality, SWOT
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez, kullanıcıların sanal karakterler ve nesnelerle etkileşime girdiği, tamamen sanal ortamlar olarak tanımlanan metaversin, turizmde nasıl kullanılabileceğini ve etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın odak noktası, metaverse uygulamalarının turizm endüstrisindeki kullanımını incelemek ve bu platformların pazarlama stratejileri üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Çalışma kapsamında, seyahat planlama sürecinde metaversin rolü ve etkisi ele alınmış, bu platformun avantajları ve dezavantajları karşılaştırılmıştır. Metaverse uygulamaları, sanal tesislere giriş ücretlendirme, doğrudan web kullanımı için ürün ve hizmetlerin modellenmesi ve reklam alanlarının satışı gibi çeşitli faydalar sağlamaktadır. Turizmde metaverse entegrasyonu, tarihi ve kültürel mirasın korunması ve müşteri etkileşiminin artırılması gibi önemli avantajlar sunmaktadır. Araştırmanın bulguları, metaversin turizm için güçlü ve zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini (SWOT analizi) belirlemekte ve bu platformların pazarlama stratejilerinde nasıl etkili bir şekilde kullanılabileceğine dair öneriler sunmaktadır. Bu çalışma, metaverse uygulamalarının turizm pazarlama stratejilerine entegrasyon sürecine rehberlik edecek ve turizm literatürüne yenilikçi bir bakış açısı kazandıracaktır. Ancak, metaverse uygulamalarında bazı teknik sınırlamalar ve kullanıcı deneyimi sorunları bulunmaktadır. İnternet bağlantı kalitesi, teknik bilgi gereksinimi ve hareket kısıtlılığı gibi faktörler kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, veri gizliliği ve teknolojiye bağımlılık, turizm endüstrisinde metaverse kullanımının başlıca tehditleri arasında yer almaktadır. Sonuç olarak, metaverse, turizm için önemli fırsatlar sunmakla birlikte, dikkatle yönetilmesi gereken riskler ve zorluklar da barındırmaktadır. Bu yeni teknoloji, doğru stratejilerle kullanıldığında, turizm sektöründe rekabet avantajı sağlayabilir. Ancak, metaverse uygulamalarının dinamik yapısı ve hızla gelişen teknolojisi göz önünde bulundurularak, bu alandaki gelişmelerin sürekli izlenmesi ve daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis evaluates how metaverse, defined as completely virtual environments where users interact with virtual characters and objects, can be used effectively in tourism. The research focuses on the use of metaverse applications in the tourism industry and analyzes their impact on marketing strategies. It discusses the role and impact of metaverse applications in the travel planning process and compares their advantages and disadvantages. Additionally, it explores ways for tourism businesses to optimize the use of the metaverse in their marketing strategies. Metaverse applications offer benefits such as charging entry fees to virtual facilities, modeling products and services for direct web use, and selling advertising space. They provide significant advantages in tourism, such as preserving historical and cultural heritage and increasing customer interaction. The research identifies the strengths, weaknesses, opportunities, and threats (SWOT analysis) of metaverse for tourism and provides suggestions for their effective use in marketing strategies. This study aims to guide the integration of metaverse applications into tourism and bring an innovative perspective to the literature. However, metaverse implementations have technical limitations and user experience issues. Factors such as internet connection quality, technical knowledge requirements, and movement limitaion can negatively impact user experience. Additionally, data privacy and dependence on technology are significant threats. In conclusion, while metaverse offer substantial opportunities in tourism, they also present risks and challenges that need careful management. When used with the right strategies, this new technology can provide a competitive advantage in the tourism industry. Given the dynamic and rapidly developing nature of metaverse applications, ongoing monitoring and further research are necessary.