Antalya'da rehberli ekoturizm turlarının katılımcı profili ve rehberlik hizmetlerine ilişkin tutumları
The participant profile of guide ecotourism tours in Antalya and their attitudes to the guidance services
- Tez No: 884091
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ÖTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Turist rehberi, Ekotur rehberi, Önem-Performans Analizi, Ecotourism, Tourist guide, Ecotour guide, Importance-Performance Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Türkiye gerek tarihi ve doğal değerleri gerekse kültürel özellikleri açısından önemli potansiyele sahiptir. Bu değerlerin en iyi şekilde tanıtılması, Türkiye'nin diğer ülkeler tarafından daha iyi tanınması konusunda turist rehberleri anahtar rol oynamaktadır. Bu nedenle onların performansı ne kadar yüksek olursa turist memnuniyeti de o derece yüksek olacaktır. Buradan hareketle gerçekleştirilen çalışmada, ekoturizm alanında çalışan rehberlerin niteliklerinin turistler açısından önem düzeylerinin ve rehberlerin performans düzeylerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Buradan hareketle yapılan“Antalya'da Rehberli Ekoturizm Turlarının Katılımcı Profili ve Rehberlik Hizmetlerine İlişkin Tutumları”isimli yüksek lisans tezinin amacı, Antalya özelinde rehberli ekoturizm turlarda bulunan katılımcıların profillerinin netleştirilmesi, turistler açısından da turist rehberlerinin yeterliliklerini ölçmektir. Turist rehberlerinin kişilik-karakter özellikleri, bilgi ve beceri düzeyleri dikkate alınarak turistlerin turist rehberlerinden beklentileri ve algıları önem-performans dahilinde karşılaştırmalı olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda yapılan araştırmada veri toplanması için anket tekniği tercih edilmiş ve 432 adet anket değerlendirmeye alınmıştır. Elde edilen veriler istatistikî yöntemlerle analiz edilmiştir. Rehberli ekoturizm turlarda bulunan katılımcıların profilleri netleştirilmiş ve ekotur rehberlerinin niteliklerinin turistler açısından önem düzeyleri ile rehberlerin performans düzeyleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkey has an important potential in terms of both historical and natural values and cultural characteristics. Tourist guides play a key role in promoting these values in the best way and getting Turkey to be better known by other countries. Therefore, the higher their performance, the higher the tourist satisfaction will be. In this study, it was aimed to determine the importance levels of the qualifications of the guides working in the field of ecotourism for tourists and the performance levels of the guides. From this point of view, the aim of the master's thesis named“Participant Profile of Guided Ecotourism Tours in Antalya and Attitudes towards Guidance Services”is to clarify the profiles of the participants in guided ecotourism tours in Antalya and to measure the proficiency of tourist guides in terms of tourists. Considering the personality-character characteristics, knowledge and skill levels of the tourist guides, the expectations and perceptions of the tourists from the tourist guides were tried to be put forward comparatively in terms of importance-performance. For this purpose, the survey technique was preferred for data collection and 432 questionnaires were evaluated. The obtained data were analyzed with statistical methods. The profiles of the participants in guided ecotourism tours have been clarified and the importance levels of the ecotour guides' qualifications for tourists and the performance levels of the guides have been revealed.