Şizofreni tanılı birey ve ailelerinin aile aidiyeti ve hasta bakım yükü arasındaki ilişkide toplumsal işlevsellik ve duygu dışavurumunun aracılık rolü
The intermediary role of social functioning and expressed emotion in the relationship between the family sense of belonging and the patient care burden among the individuals diagnosed with Schizophrenia and their families
  1. Tez No: 884266
  2. Yazar: NUR CENNET YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE DENİZ GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile aidiyeti, hasta bakım yükü, toplumsal işlevsellik, duygu dışavurumu, şizofreni, Family belonging, caregiver burden, social functioning, emotional expression, schizophrenia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Araştırma Problemi: Şizofreni tanılı bireylerin aile aidiyeti ve hasta bakım yükü arasındaki ilişkisinde toplumsal işlevsellik ve duygu dışavurumunun rolü nedir? Yöntem: 332 katılımcı (162 şizofreni tanılı birey ve 170 aile üyesi)“Demografik Bilgi Formu”,“Aile Aidiyeti Ölçeği”,“Duygu Dışavurumu Ölçeği”,“Toplumsal İşlevselliği Değerlendirme Ölçeği”ve“Zarit Bakıcı Yükü Ölçeği”ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Aile aidiyeti, hasta bakım yükü ile negatif, toplumsal işlevsellik ve duygu dışavurumu ile pozitif korelasyonludur. Toplumsal işlevsellik ve duygu dışavurumu, aile aidiyeti ve hasta bakım yükü arasındaki ilişkinin aracı rolü oynamaktadır. Sonuç: Aile aidiyeti, şizofreni tanılı bireylerde hasta bakım yükünü etkilemektedir. Toplumsal işlevsellik ve duygu dışavurumu bu ilişkiyi aracılık etmektedir.
Özet (Çeviri)
Research Problem: What is the role of social functioning and emotional expression in the relationship between family belonging and caregiver burden in individuals with schizophrenia? Method: 332 participants (162 individuals with schizophrenia and 170 their family members) were assessed using the“Demographic Information Form”,“Family Belonging Scale”,“Emotional Expression Scale”,“Social Functioning Assessment Scale”, and“Caregiver Burden Scale”. Findings: Family belonging was negatively correlated with caregiver burden, and positively correlated with social functioning and emotional expression. Social functioning and emotional expression mediated the relationship between family belonging and caregiver burden. Conclusion: Family belonging affects caregiver burden in individuals with schizophrenia. Social functioning and emotional expression mediate this relationship.