Bankacılık Kanunu madde 154 ve madde 156'da düzenlenen suç ve cezaların Vergi Usul Kanunu madde 359 vergi kaçakçılığı suçu bakımından değerlendirilmesi
Assessment of the crimes and penalties regulated in articles 154 and 156 of the Banking Law in terms of Tax Procedure Code article 359 tax evasion crime
  1. Tez No: 884265
  2. Yazar: DUYGU BAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. REŞİT KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik suç, Bankacılık Kanunu, Vergi Usul Kanunu, Vergi kaçakçılığı suçu, Fikri içtima, Economic crime, Banking Law, Tax Procedure Code, Tax evasion crime, Conceptual aggregation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Türk hukukunda suç ve cezalara ilişkin düzenlemeler 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun yanı sıra diğer kanunlarda da hüküm altına alınmıştır. Söz konusu kanunlardan olan 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda birtakım ihlalleri önlemek amacıyla bazı suç düzenlemelerine yer verilmiştir. Ekonomik düzenin temel taşlarından olan bankalar, Türk Ticaret Kanunu'na göre ticaret şirketi niteliği haiz kuruluşlardır. Başta ticari defterler olmak üzere vergi hukuku bakımından zorunlu defter, kayıt ve belgelere ilişkin sorumluluğu bulunan bankalar, vergi yükümlüsü sıfatıyla Vergi Usul Kanunu'na tabidir. Bu çalışmada, son yıllarda gündemde olan ekonomik suç kavramı içerisinde bulunan Bankacılık Kanunu madde 154 ve 156'da düzenlenen suçlar ile VUK m. 359'da düzenlenen vergi kaçakçılığı suçu arasındaki ilişki ele alınmıştır. Söz konusu bankacılık suçlarının vergi kaçakçılığı suçuna sebep olması halinde uygulanacak yaptırım, Bankacılık Kanunu m. 161'e göre belirlenmektedir. Fikri içtima kuralının hatırlatıcısı mahiyetindeki düzenlemeye göre, suçların birleştiği durumlarda daha ağır yaptırımı öngören kanun hükmü uygulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The regulations regarding crimes and punishments in Turkish law are governed by other codes as well as, the Turkish Penal Code No. 5237. Some criminal regulations are included in Banking Law No. 5411 and Tax Procedure Code No. 213, which are among the laws in question, to prevent certain breaches. Banks, one of the cornerstones of the economic order, are organizations that qualify as commercial companies according to the Turkish Commercial Code. As taxpayers, banks are subject to the Tax Procedure Code and are responsible for keeping the books, records, and documents required by the tax law, especially commercial books. In this study, the relationship between the offenses regulated in Banking Law Articles 154 and 156 beside tax evasion crime regulated in Tax Procedure Code Article 359, which are within the concept of economic crime that has been prominent in recent years, has been examined. If the banking crimes in stated lead to tax evasion, the sanctions to be applied are determined according to Article 161 of the Banking Law. According to the regulation serving as a reminder of the rule of intellectual gathering, the law is applied to the provision that contains a more severe sanction when aggregation of crimes.