Genitopelvik ağrı ve birleşme bozuklukları tanısı alan kadınların ilk nesne ilişkileri ıle cinselleşmiş beden tasarımlarının rorschach testi ıle değerlendirilmesi
Evaluation of first object relations and sexualized body designs of women diagnosed with genito pelvi̇c pain and penetration disorder through rorschach test
  1. Tez No: 884281
  2. Yazar: ŞEYDA KARAURGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN EMREM BEŞTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dyspareunia, Early object relations, Gender Identity, Genitopelvic Pain and Penetration Disorder, Paternal Function, Vaginismus
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Genitopelvik ağrı/birleşme bozukluğu kadınların kadınsılığını yaşaması, eş ilişkisinde karşılıklı tatmin duygusunu hissetmesi ve benlik değeri üzerinde önemli bir etkiye sahip bir cinsel işlev bozukluğudur. Hastalığın anlaşılabilmesi için kadınların kurdukları ilişkilere odaklanılması amaçlanmaktadır. Partneri ile kurdukları ilişki erken dönem nesne ilişkilerinin bir tekrarı niteliğini taşımaktadır. Yapılan çalışmalarda eşlerin daha az talepkar olduğu, ılımlı, uysal, şikayetci olmayan eşler oldukları görülmektedir. Bu çalışmada; genitopelvik ağrı/birleşme bozukluğu tanısı alan kadınların birçok soruya gebe cinsellik deneyimleri arkaik dönem anne ile kurulan ilişki, babanın simgesel varlığının anlamı, çift üzerinden deneyimlenen aktarım ile incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Kullanılan araçlar Demografik bilgi formu ve Rorschach Testi'nden oluşmaktadır. Projektif testlerden alınan yanıtlar çalışmayı yapan kişi tarafından psikanalitik kuram çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bunun yanı sıra Fransız Okulu'na uygun geliştirilen içerik analizi ile de yorumlar zenginleştirilmiştir. Bulgular: Genito pelvik ağrı ve birleşme bozukluğu tanısı alan kadınların analizi cinsel dürtünün nesne libidosu olarak ötekine aktarılmasını ve ötekine bir kapı açmayı bu denli zor kılan etkenin zarar görme endişelerini ifade eden temsiller ile ilişkili olduğu bulgulanmıştır. Bedenin parça parça, dağılmış, cinsiyete atıfta bulunmayan yapısı ile sınırı koruma ihtiyacı babasal işlevin eksikliği ile yorumlanarak bağlantılandırılmıştır. Sonuç: Çalışmamızda kullanılan Rorschach Testi yanıtlarından elde edilen yanıtların analiz edilmesi ile genito pelvik ağrı ve birleşme bozukluğu tanısı alan kadınların anneleri ile kurdukları ilişkilerin kadınlığın iletimini elverişsiz kıldığı, babalık işlevinin yerine getirilmesinde eksiklik olduğu ve cinselliğin bedende ve ruhsallıkta yarattığı yoğun duygularımları regüle etmenin mümkün olmadığı görülmektedir. Anahtar Kelimeler; Babalık İşlevi, Cinsiyetlenme, Erken Dönem Nesne İlişkileri, Genitopelvik Ağrı ve Birleşme Bozukluğu, Kadınsılık, Vajinismus
Özet (Çeviri)
Aim: Genitopelvic pain/dyspareunia is a sexual dysfunction that significantly impacts women's experience of femininity, mutual satisfaction in intimate relationships, and self-esteem. The focus is on understanding the disease by examining women's relationships. The relationships they form with their partners often reflect a repetition of early object relationships. Studies suggest that partners of women with this condition tend to be less demanding, moderate, compliant, and non-complaining. This study aims to explore the sexual experiences of women diagnosed with genitopelvic pain/dyspareunia through various questions related to pregnancy, examining the relationship established with the archaic period mother, the symbolic significance of the father's presence, and the transmission experienced through the couple. Materials and Methods: The tools used include a Demographic Information Form and the Rorschach Test. Responses from projective tests were evaluated by the researcher within the framework of psychoanalytic theory. Additionally, comments were enriched through content analysis developed according to the French School. Results: Analysis of women diagnosed with genitopelvic pain and dyspareunia revealed that the difficulty in transferring sexual impulse to the other and opening a door to the other is associated with representations expressing concerns about injury. The need to protect boundaries with a body that is fragmented, dispersed, and non-referential to gender is interpreted in connection with paternal function deficiency. Conclusion: Our study indicates that the relationships women diagnosed with genitopelvic pain and dyspareunia have with their mothers hinder the transmission of femininity, and there is a deficiency in fulfilling the paternal function, making it difficult to regulate intense emotions arising from sexuality in body and psyche.