Genito-pelvik ağrı / penetrasyon bozukluğu olan hastaların yeme tutumları ve ilişkili faktörlerin incelenmesi
Eating attitudes and related factors of patients with genito-pelvic pain / penetration disorder
- Tez No: 546777
- Danışmanlar: DOÇ. ŞENOL TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Genito-Pelvik Ağrı/Penetrasyon Bozukluğu, vajinismus, disparoni, benlik saygısı, beden algısı, Genito Pelvic Pain/Penetration Disorder, vaginismus, dyspareunia, self-esteem, body image
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş: DSM-5'te yer alan Genito-Pelvik Ağrı / Penetrasyon bozukluğu (GPA/PB) tanımı, DSM-IV-TR'de“Cinsel Bozukluklar ve Cinsel Kimlik Bozuklukları”bölümünde,“Cinsel Ağrı Bozuklukları”başlığı altında yer alan disparoni ve vajinismus tanılarını tek bir başlık altında birleştirmiştir. Yeme bozukluğu hastalarında yapılan araştırmalarda cinsel işlev bozukluklarının birlikteliğinin sık olması bu iki hastalık grubunun birçok ortak kognitif, emosyonel ve biyolojik devam ettirici faktöre sahip olduğunu düşündürtmektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı GPA/PB tanılı kadınların yeme tutumlarını incelemek, yeme tutumları, beden algıları ve benlik saygıları arasında bir ilişki kurmaktır Yöntem: Çalışmaya GPA/PB tanısı koyulan ve komorbid psikiyatrik hastalığı olmayan 31 hasta ve 31 sağlıklı kontrol alındı. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, Yeme ve Kilo Biçimleri Ölçeği, Yeme Tutum Testi, Yeme Bozuklukları Değerlendirme Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Beden Bölgelerinden ve Özelliklerinden Hoşnut Olma Ölçeği verildi. Gerekli istatistiksel değerlendirmelerle gruplar arasında karşılaştırmalar yapıldı. Bulgular: GPA/PB tanılı hastalarda tıkınırcasına yeme davranışı sağlıklı kontrole göre daha sık bulundu. Gruplar Beden kitle indekslerine göre sınıflandırıldığında olgu grubundan daha fazla kişi kilolu grupta yer aldı. Telafi edici davranışlar ve kısıtlama davranışları arasında fark saptanmadı. Olgu grubunun benlik saygısı ve beden algısı puanları kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü. Sonuç: Olumsuz beden algısı ve beden algısına fazla önem verilmesinin düşük benlik saygısıyla korele olduğu GPA/PB tanılı kadınların düşük benlik saygılarının yeme tutumlarını değiştiren ana faktör olduğu düşünüldü. GPA/PB tanısı alanların başvuru şikayetlerinin yanında benlik saygılarının, beden algılarının, BMI değerlerinin ve varsa yeme tutumlarıyla ilişkili sıkıntılarının değerlendirilerek gerekli müdahalelerin yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Genito-pelvic Pain/Penetration Disorder (GPP/PD), which is introduced by DSM-5, combines dyspareunia and vaginismus that are listed in the“Sexual and Gender Identity Disorders”section, under the“Sexual Pain Disorders”heading in DSM-IV-TR. The frequent comorbidity of sexual dysfunctions and eating disorders suggests that these two groups of diseases have many common cognitive, emotional and biological sustaining factors. Aim: The aim of this study was to investigate eating attitudes of women with GPP/PD, to establish a relationship between eating attitudes, body perceptions and self-esteem. Method: The study included 31 GPP/PD patients and 31 healthy controls. Sociodemographic data form, Eating Disorders Examination Questionnaire, Eating Attitude Test, Questionnaire on Eating and Weight Patterns, Rosenberg Self-Esteem Scale, Berscheid,Walster and Bohrnstedt Body Image Questionnaire were given to the participants. Results: In patients with GPA/PB, binge eating behavior was more frequent. When groups were classified according to BMI, more people from the case group were categorized as overweight. No significant difference was found between compensating and restrictive behaviors. The self-esteem and body image scores of the case group were significantly lower than the control group. Conclusion: It has been thought that negative body image and body image importance are correlated with low self-esteem which is the main factor that affects eating attitudes of women with GPP/PD. It is recommended to evaluate the complaints related to self-esteem, body perceptions, BMI values and eating attitudes as well as the necessary interventions in patients with GPP/PD.