The role of coping strategies in predicting life satisfaction among Jordanian emerging adults who suffer from anxiety
Başa çıkma stratejilerinin, kaygı yaşayan Ürdünlü beliren yetişkinlerin yaşam doyumlarını yordamadaki rolü
  1. Tez No: 884334
  2. Yazar: NERMİN ABUSAMRA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA ÇÜRÜKVELİOĞLU KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Başa Çıkma Stratejileri, Anksiyete, Yaşam Doyumu, Ürdünlü Beliren Yetişkinler, Coping Strategies, Anxiety, Life Satisfaction, Jordanian Emerging Adults
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada, Ürdün'de yaşayan ve anksiyetesi olan beliren yetişkinlerin yaşam doyumunu yordamada başa çıkma stratejilerinin rolü incelenmiştir. Bu amaçla, çalışmaya 18-29 yaş arasındaki 225 Ürdünlü beliren yetişkin katılmıştır. Katılımcılara kartopu örnekleme yoluyla ulaşılmıştır. Örneklemin çoğunlu kadın katılımcılardan oluşmakta olup katılımcıların %57.8'i kadın, %42.2'si erkektir. Veriler Demografik Bilgi Formu, DASS21, Brief-COPE ve Yaşam Doyumu ölçeklerinin Arapça versiyonları kullanılarak elde edilmiştir. Sonuçlar, katılımcıların başa çıkma stratejileri (davranışsal ayrılma, olumlu yeniden çerçeveleme, mizah ve kabullenme ve kendini suçlama) ile yaşam doyumu düzeyleri arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca, duygusal destek kullanımı, planlama ve din gibi başa çıkma stratejileri Ürdünlü beliren yetişkinlerin yaşam doyumu düzeyini pozitif yönde yordamıştır. Aktif başa çıkma, inkar, madde kullanımı, araçsal kullanım, davranışsal ayrılma, olumlu yeniden çerçeveleme, mizah, kabullenme ve kendini suçlama gibi diğer stratejiler ise anlamlı bulunmamıştır. Sonuçlar başa çıkma stratejilerinin Ürdünlü beliren yetişkinlerin yaşam doyumunun%28'lik varyansını açıkladığını göstermiştir. Elde edilen bulgular, ilgili alanyazın bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the role of coping strategies in predicting the life satisfaction of emerging adults in Jordan who suffer from anxiety. For this aim, a total of 225 Jordanian emerging adults between the ages of 18 to 29 participated in this study. The sample was reached through snowball sampling. The sample is predominantly female, with 57.8% of the population being female and the remaining 42.2% being male. The data were gathered by using a Demographic Information Form, an Arabic-translated version of DASS-21, Brief-COPE, and Satisfaction with Life questionnaire. The analysis was conducted using multiple regression analysis. Results showed that there was a positive relationship between coping strategies (behavioral disengagement, positive reframing, humor, acceptance, and self-blame) and life satisfaction levels of Jordanian emerging adults who suffer from anxiety. Moreover, coping strategies such as the use of emotional support, and religion among other strategies positively predicted the level of life satisfaction among Jordanian emerging adults, whereas other strategies such as denial, substance use, use of instrumental, behavioral disengagement, positive reframing, humor, values were insignificant. The results also indicated that 28% of the explained variance in life satisfaction of Jordanian emerging adults was explained by the coping strategies. Findings were discussed in the light of the literature.