Kliniğimizde yırtıklı retina dekolmanı tedavisinde uygulanan klasik dekolman cerrahisi ve vitrektomi sonuçları
Our conventional surgery and plana vitrectomy results of primary rhegmatogenous retinal detachments
  1. Tez No: 88437
  2. Yazar: SÜLEYMAN BARIŞ BAŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLTER VARİNLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Retina dekolmanı, Vitreoretinal cerrahi, Silikon yağı, Retinal detachment, vitreoretinal surgery, silicone oil. T.C. YÜKSSÜ-İÖ?RETİfil k^iiULB
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalında Ocak 1991 -Aralık 1998 tarihleri arasında yırtıklı retina dekolmanı nedeniyle cerrahi uygulanan 209 hastanın 217 gözüne ait veriler retrospektif olarak incelenmiştir. Olgular 8 ile 81 yaş arasında olup ortalama yaş 47,84+ 17,75 dır. Olguların 129'u erkek (%61,7), 80'l kadın (%38,3) dır. Ortalama takip süresi 23,23 + 16,81 aydır. Olgularımızda anatomik başarı %78,34, fonksiyonel başarı %68,20 olarak saptandı. Olguların hekime başvuru süreleri, makula tutulumu, preoperatif görme keskinliği fonksiyonel başarıyı etkileyen faktörler olarak görülmüştür. Anatomik başarıyı etkileyen faktörler yetersiz veya hatalı skleral çökertme, PVR varlığı olarak karşımıza çıkmıştır. 47 olgumuzda (%21,6) nüks dekolman saptanmıştır. Bunlardan 29 olguya kliniğimizde Haziran 1994-Aralık 1998 tarihleri arasında vitreoretinal cerrahi uygulanmıştır. Veriler retrospektif olarak incelenmiştir. Olguların 23 tanesi erkek (%79,31), 6'sı kadındır (%20,69). Olgular 13 ile 67 yaş arasında olup ortalama yaş 49,59 + 14,35'dir. Ortalama takip süresi 10,66 + 8,43 ay dır. Tüm olgularda internal tamponad etki için pars plana vitrektomi ile beraber intravitreal silikon yağ implantasyonu yapılmıştır. Silikon yağ implantasyonu yapılan 8 olgumuz (%27,5) ohalama 13 ay takip edilmiştir. Silikona bağlı herhangi bir komplikasyon görülmemiştir. Klasik dekolman cerrahisi ve vitreoretinal cerrahide gelişen teknik olanaklar ve cerrahi deneyiminin artması ile birlikte erken teşhis ve müdahale daha başarılı sonuçlar alınmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OUR CONVENTIONAL SURGERY AND PARS PLANA VITRECTOMY RESULTS OF PRIMARY RHEGMATOGENOUS RETINAL DETACHMENTS We revieweal 209 primary rhegmatogen retinal detachments patients (217 eyes) who underwent surgery between January 1991 and December 1998 using conventional methods in Çukurova University Medical Faculty Department of Ophthalmology. Postoperative follow-up periods of cases were between 1-60 months (mean 23.23 + 16.81 months). 129 of cases (61.7%) were male and 80 (38.3 %) were female. Age of cases were between 8 and 81. Mean age was 47.84 + 17.75. Anatomic and functional success rates were found to be 78.34% and 68.20 % respectively. A long retinal detachment period, macular involvement, preoperative visual acuity seemed to effect functional success rate. Inappropriate scleral buckling and presence of PVR were considered to be the factors affecting anatomical success rate. 21.6% (47 cases) of cases needed reoperation. 29 cases who underwent pars plana vitrectomy surgery between June 1994 and December 1998 were evaluated retrospectively. 23 patients (79.31 %) were male and 6 were (20.69%) female. Age of cases were between*13 and 67. Mean age was 49.59 + 14.35.Mean follow-up period was 10.66+8.43 months. Silicone oil was used during pars plana vitrectomy to provide internal tamponade postoperatively. In our study silicone oil was injected in all patients. 8 (27.5%) of cases who injected silicone oil are followed up for mean 13 months. In these cases no complication due to silicone oil was seen. In rhegmatogen retinal detachment surgery and vitreoretinal surgery we had performed improvement of surgical techniques and experience were considered to be the factors affecting success.