Steven Spielberg filmlerinde Amerikan muhafazakârlığı ve propaganda
American conservatism and propaganda in Steven Spielberg's films
- Tez No: 884392
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDİNÇ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Steven Spielberg, Propaganda, Sinema, Amerikan Muhafazakârlığı, Eleştirel Söylem Çözümleme, Steven Spielberg, Propaganda, Cinema, American Conservatism, Critical Discourse Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sinema düşünce üreten ve bu düşünceleri hızla toplumsal alanda dolaşıma sokabilen bir sanattır. Propaganda da bu fikirlerin toplum üzerindeki etkisini güçlendirmek ve insanları belirli bir yönde harekete geçirmek için kullanılan etkili bir yöntem olarak görülmektedir. Sinemada propaganda amaçlı düşünce üretimi, mesajların geniş kitlelere ulaşmasını ve bu mesajların alıcılar üzerinde derin bir etki bırakmasını sağlayan güçlü iletişim araçları olarak kabul edilir. Bu araştırma, Steven Spielberg'in sinematografisinde Amerikan muhafazakâr değerlerinin bir propaganda aracı olarak nasıl ele alındığının ve aktarıldığının ayrıntılı bir incelemesine odaklanmaktadır. Steven Spielberg sinemasında bu değerlerin geniş bir temsil alanı bulduğu gözlemiyle yola çıkılan bu araştırmada, sinema ve propaganda arasındaki etkileşime, muhafazakârlık ve Amerikan muhafazakâr değerlerinin özelliklerine ve bu değerlerin sinema aracılığıyla nasıl yansıtıldığına odaklanılmaktadır. Bu bağlamda Steven Spielberg'in yönetmenliğini yaptığı filmler arasından amaçsal örneklem yoluyla seçilen E.T., Jurassic Park ve War Horse filmlerinde bu değerlerin nasıl işlendiği, eleştirel söylem çözümleme yöntemi kullanarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, Spielberg'in E.T., Jurassic Park ve War Horse filmlerinde Amerikan muhafazakâr değerlerinin yüceltildiği ve bu değerlerin söylem, karakter inşası ve görüntü aracılığıyla propagandasının yapıldığı tespit edilmiştir. Bu filmlerde işlenen temaların, muhafazakâr değerlerin propagandasını destekleyecek şekilde tasarlandığı gözlemlenmiştir. Bu çalışmada, Steven Spielberg'in E.T., Jurassic Park ve War Horse filmlerinde, aile, inanç, geleneksel değerler, bilim ve teknolojinin tehlikeleri, doğal düzenin korunması, savaşın yıkıcılığı, otoritenin gerekliliği ve mülkiyet hakları gibi muhafazakâr ideolojinin temel prensipleri etkin bir şekilde işlendiği ve seyirciye sunulduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cinema is an art that produces ideas and can rapidly circulate these ideas in the social sphere. Propaganda is seen as an effective method used to strengthen the impact of these ideas on society and mobilize people in a certain direction. The production of propagandistic ideas in cinema is considered to be a powerful means of communication that enables messages to reach large masses and leave a deep impact on the recipients of these messages. This research focuses on a detailed examination of how American conservative values are handled and conveyed as a propaganda tool in Steven Spielberg's cinematography. Starting from the observation that these values find a wide representation in Steven Spielberg's cinema, this research focuses on the interaction between cinema and propaganda, the characteristics of conservatism and American conservative values, and how these values are reflected through cinema. In this context, how these values are treated in the films E.T., Jurassic Park and War Horse, which were selected through purposive sampling among the films directed by Steven Spielberg, were analyzed using critical discourse analysis method. As a result of the research, it was determined that Spielberg's E.T., Jurassic Park and War Horse glorified American conservative values and propagandized these values through discourse, character construction and imagery. It has been observed that the themes of these films are designed to support the propaganda of conservative values. In this study, it was concluded that in Steven Spielberg's E.T., Jurassic Park and War Horse, the basic principles of conservative ideology such as family, faith, traditional values, the dangers of science and technology, the protection of the natural order, the destructiveness of war, the necessity of authority and property rights were effectively processed and presented to the audience.