Sinemada yapay zeka
Artifical intelligence in motion pictures
- Tez No: 541965
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UFUK UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Bilim kurgu, Sinema, Turing Testi, Ex Machina, Artifical Intelligence, Turing test, Cinema, Science Fiction, Ex Machina
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmada yapay zekanın temelleri, bilim kurgu sineması, yapay zeka konulu bilim kurgu filmleri ele alınmıştır. Yapay zeka kavramından derinlemesine bahsedilmiş, burada yapay zekanın tarihsel gelişiminden, çalışma alanlarından ve günümüzdeki kullanım şekillerinden söz edilmiştir. Diğer bir bölüm olan bilim kurgu bölümünde ise tanım olarak bilim kurgudan, edebiyattaki ve sinemadaki gelişiminden ve bilim kurguya yön vermiş bilim kurgu yönetmenlerinden bahsedilmiştir. Son bölüm olan film çözümlemeleri bölümünde ise 2010 sonrası yapay zeka filmlerinden dört filmin çözümlemesi yapılmıştır. Yapay zekanın temelleri binlerce yıl öncesine dayanmasına karşın Yapay Zeka (Artificial Intelligence) terimi ilk olarak 1956'daki Dartmouth konferansında söylenmiştir. Yapay zekayla birlikte karşımıza çıkan en önemli soru bilgisayarların düşünüp düşünemeyeceğidir. Alan Turing, ünlü makalesinde bir bilgisayarın düşünmesinin mümkün olup olmadığını açıklayarak bir taklit oyunu önermiştir. Bilgisayarın vereceği cevaplara göre bu bilgisayarın zeki olup olmadığına karar verilebilir. Yapay zeka öngörülebilen bir gelecek gibi görünebilir ancak bilim insanları şimdiden yapay zeka konusunda fikir ayrılıkları yaşamaktadırlar. Sinema da diğer birçok alanda olduğu gibi gelişen teknolojiden etkilenmiştir. Sinemanın ortaya çıkmasından itibaren merak duygusunun artması ile birlikte bilim kurgu filmleri yapılmaya başlanmıştır. Bilim kurgu filmleriyle insanları bilgilendirmek de mümkün olabilir. Bu çalışmada bilim kurgu sinemasına yön vermiş bilim kurgu yönetmenlerinden olan Georges Melies, Steven Spielberg ve George Lucas'tan ayrıca onların yönetmenliklerini yaptıkları bazı filmlerden söz edilmiştir. Son olarak ise 2010 sonrası bilim kurgu türündeki yapımlar olan Ex Machina, Source Code, Her ve Transcendence filmlerinin karakter çözümlemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work there will be science fiction based cinema and artificial intelligence based science fiction movies. We talk about artificial intelligence in-depth and there is lots of talk about its's historical progression, used areas and usage ways of it at our day. At one of our other chapter about science fiction, we talk about its description, its literature and its progession on cinema, also we talk about important directors that directed the way of science fiction. At our last chapter named“Movie Analysis”we analys four post 2010 artificial intelligence movies Despite the foundations of artificial intelligence is based on thousandsof years, the term artificial intelligence is first use at Dartmouth Conferance in 1956. In Alan Turing's famous article he presented an imitation game that questions if a computer can possibly think. According to this test, it is possible to decide if a computer is smart or not. Artifical intelegence may seem like foreseeable future but at this moment scientists already have disagreements about the topic. With the emerge of cinema the curiosity feeling is started to increase and with that science fiction movies started to be made. Its possible to inform people with sci-fi movies. In this study we there will be these directors whom directed the way of science fiction; Georges Melies, Steven Spielberg ve George Lucas also we talk about some movies that these directed. Lastly there is some post 2010 science fiction based movie character analysis's of Ex Machina, Source Code, Her and Transcendence's.