2.Dünya Savaşını konu alan İnce Kırmızı Hat ve Er Ryan'ı Kurtarmak filmlerinde ideoloji ve özne
Ideology and object on the basis of World War II films of The Thin Red Line and Saving Private Ryan
- Tez No: 619261
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Er Ryan'ı Kurtarmak, Hollywood, İkinci Dünya Savaş Sineması, İnce Kırmızı Hat, Sinema, Steven Spielberg, Terrence Malick, Cinema, Hollywood, War Films, Saving Private Ryan, Steven Spielberg, Terrence Malick, The Thin Red Line, World War Two Films
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Endüstri Devrimi ve gelişen savaş teknolojileri savaşı bir yandan kitleselleştirirken diğer yandan da daha yıkıcı hale getirmiştir. Milyonlarca insanın ölümüne yol açan yeni nesil savaşlar, iletişim araçlarının yardımıyla önce“kahvaltı masalarına”ardından da“oturma odalarına”taşınmış ve savaşa ilişkin enformasyon gündelik yaşamın sıradan bir unsuru haline gelmiştir. Bir kitle sanatı olarak 19. Yüzyıl sonlarında doğan sinema da kısa zamanda içerisinde savaş konusuna ilgi göstermeye başlamış ve Birinci Dünya Savaşı yıllarından itibaren savaşı konu edinen çok sayıda film çekilmiştir. Bu filmler arasında dünya tarihinin en fazla insan kaybına neden olan II. Dünya Savaşını ele alan filmlerin incelenmesi, bu filmlerde savaşın nasıl temsil edildiğinin anlaşılması noktasında önemli ipuçları verebilir. Bu doğrultuda bu çalışmada İkinci Dünya Savaşı konu alan Hollywood yapımı savaş filmleri içerisinde en başarılı örnekler arasında gösterilen ve aynı yıl gösterime giren İnce Kırmızı Hat ve Er Ryan'ı Kurtarmak filmleri analiz edilecektir. Anılan iki film savaşa yaklaşımlarındaki farklılıklar nedeniyle amaçlı örneklem metoduyla belirlenmiştir. Tezin Birinci Bölümünde tezin amaç ve önemi, sinema-ideoloji ilişkisi, literatür araştırması açıklanmıştır. İkinci Bölümde bir kitle iletişim aracı olarak sinemanın kitleleri etkileme gücü ve tarihsel gelişim süreci içerisinde Hollywood sinemasında savaşın temsili incelenmiştir. Bulguların yer aldığı Üçüncü Bölümde bu çalışmanın ana konusu olan İnce Kırmızı Hat ile Er Ryan'ı Kurtarmak filmlerinin savaşa ideolojik yaklaşımları ile bu ideolojik yaklaşımlarda“özne”nin nasıl konumlandırıldığı incelenmiş ve çözümlenmiştir. Yapılan bu çözümleme neticesinde şu tespitlere ulaşılmıştır. Klasik Hollywood anlatı yapısına sahip bir film olan Er Ryan'ı Kurtarmak' ta kahramanlık, fedakarlık, cesaret, vatan gibi temaların ön plana çıkarılıp kutsallaştırılmaktadır.“Özne”nin, varlığını kutsallaştırılan bu temaları kabullenmesi ve bunlara bağlılığını ispatlaması koşuluyla değerli olabileceği vurgulanarak geçmiş üzerinden günümüze ulaşılmaya çalışılmaktadır. İnce Kırmızı Hat filminde ise klasik savaş filmlerinden farklı bir bakış açısıyla savaşın anlamsızlığı, yıkıcılığı, insanlığı, insani değerleri ve doğayı nasıl tahrip ettiği gösterilerek savaşa ilişkin değerler tartışmaya açılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Industrial Revolution and the developing war technologies, on the one had, have massified the war, on the one hand, have made it more destructive. The new generation wars that caused the deaths of millions of people were moved to“breakfast tables”and then to“living rooms”with the help of communication tools and the information about the war became an ordinary element of daily life. As an art of mass, cinema, which was born at the end of the 19th century, started to show interest in the war in a short time and many movies about the war have been shot since the First World War years. Examining these films dealing with World War II can provide important clues to understand how the war is represented in these films. Accordingly, in this study, Thin Red Hat and Saving Private Ryan, which are among the most successful examples of Hollywood movies about World War II, and released in the same year, will be analysed. The two films were determined by purposeful sampling method due to differences in their approach to war. In the first part of the thesis, the purpose and importance of the thesis, the relationship between cinema and ideology, and literature research are explained. In the second part, as a mass media, the power of the cinema to influence the masses and the representation of war in Hollywood cinema in the process of historical development are examined. In the Third Chapter, where findings are found, the ideological approaches of the films, The Thin Red Line and Saving Private Ryan and how the“subject”is positioned in these ideological approaches, which are the main topics of this study, are examined and analysed. As a result of this analysis, it is understood that In Saving Er Ryan, a movie with a classic Hollywood narrative structure, themes such as heroism, sacrifice, courage and homeland are brought to the fore and sanctified. It is tried to reach the present through the past by emphasizing that“subject”can be valuable provided that it accepts and proves its commitment to these sanctified themes. The Thin Red Line film emphasizes the meaninglessness and destructiveness of the war from a different perspective rather than the classic war films and and war-related values are open to discussion by showing how war also destroys humanity, human values and nature at the same time.