Bireylerin sonsuzluk algıları üzerine yapılan çalışmaların analizi
Analysis of studies on individuals' perceptions of infinity
  1. Tez No: 884415
  2. Yazar: ÜMRANAY KUŞÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN NARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sonsuzluk, Sonsuzluk Algısı, Sonsuz Kümeler, Infinity, Perception of Infinity, Infinite Sets
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın hedefi 1956-2023 yılları arasında eğitimde sonsuzluk kavramı üzerine yapılan çalışmaların eğilimlerini tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda Türkçe ve İngilizce olarak belirlenen 'sonsuzluk', 'sonsuzluk algısı', 'sonsuz kümeler', 'infinity', 'sense of infinity', 'infinite sets' kelimeleri kullanılarak YÖK Ulusal Tez Merkezi, Taylor ve Francis, Google Akademik arama motoru, Proquest Dissertations, Wiley Online Library, DergiPark, Researchgate.net, Academia, Web of Science (WOS) kapsamındaki Social Sciences Citation Index (SSCI), Science Citation Index Expanded (SCIE), Arts and Humanities Citation Index (AHCI) indeksli dergiler, Science Citation Index (SCI), Emerging Sources Citation Index (ESCI) ve Education Resources Information Center (ERIC) indeksli dergiler, ulusal dergilerden ULAKBİM ve ASOS indeksli dergilerde anahtar sözcük taraması yapılmıştır. Tarama sonucunda önceden belirlenen ölçütler doğrultusunda sonsuzluk kavramı ile ilgili olan 154 adet makale, 13 adet kitap, 22 adet bildiri, 18 adet tez olmak üzere toplam 207 çalışma araştırmaya dahil edilmiştir. Seçilen çalışmalar betimsel içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. 207 çalışmanın verileri“Çalışma Değerlendirme Formu”ile çalışmaların yayın yılları, yayın türü, araştırma yöntemi, örneklem türü, örneklem büyüklüğü, çalışmaların yayın yapıldığı yerler, yayın dili, çalışmaların yayınlandıkları platformlar, veri toplama araçları, çalışmaların amaç ve sonuçları kategorilerinde irdelenmiştir. Analizler sonucu ulaşılan veriler frekans-yüzde tabloları ile değerlendirilmiş, sonuçlar uygun grafiklerle gösterilmiştir. Araştırma sonucunda; 1956-2023 yılları arasında tespit edilen araştırmaların yıllara göre dağılımı incelendiğinde 2006-2010 yılları arasında literatüre en fazla çalışma kazandırıldığı tespit edilmiştir. Çalışmaların yayın türlerine göre dağılımları incelendiğinde makale türündeki çalışmaların daha fazla olduğu görülmüştür. Çalışmalarda kullanılan araştırma yöntemine göre dağılım incelendiğinde nitel araştırma yönteminin büyük bir çoğunluğu oluşturduğu görülmektedir. Örneklem türüne göre dağılıma bakıldığında doküman örneklem türü hariç üniversite öğrencileri ile yapılan çalışmalar çoğunluktadır. Çalışmalar incelendiğinde 101 ve üzeri kişi ile 1-10 kişi örneklem büyüklüğüne sahip çalışmaların daha çok tercih edildiği belirlenmiştir. Çalışmaların yayın yapıldığı yer incelendiğinde literatürün büyük çoğunluğunun uluslararası yayınlardan oluştuğu görülmektedir. Bu çoğunluğun sonucu olarak çalışmaların yayın diline göre bakıldığında İngilizce yayın diline sahip çalışmaların ön plana çıktığı görülmüştür. Nitel araştırma yönteminin yoğunlukta olması nedeniyle açık uçlu soru, görüşme, doküman analizi gibi veri toplama araçlarının daha fazla kullanıldığı görülmüştür. Çalışmalar değerlendirildiğinde çalışmaların %38,65'nin SSCI indeksli dergilerde yayınlandığı, %61,35'nin ise diğer yayınlarda ortaya koyulduğu tespit edilmiştir. Çalışmaların yayınlandığı SSCI indeksli dergilerdeki dağılıma bakıldığında“Educational Studies in Mathematics”isimli dergi en fazla çalışmaya sahip olduğu görülmüştür. Amaçlarına göre incelendiğinde en fazla bilgi vermek amacıyla yayınlanan çalışmaların olduğu, devamında sonsuzluk algısını belirlemek ve sonsuzluk kavramını araç olarak kullanmak için çalışmaların yapıldığı anlaşılmaktadır. Sonsuzluk kavramının öğretimi amacıyla ortaya koyulan çalışmaların en az orana sahip olduğu görülmüştür. Sonuçlara göre değerlendirme yapılmış kısaca özetlenmiştir. Ulaşılan sonuçlar ile, bu alanda araştırma yapacak kişilere katkıda bulunulacağı düşünülmüş, öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the trends of the studies on the concept of infinity in education between 1956-2023. For this purpose, the words 'infinity', 'sense of infinity', 'infinite sets', 'infinity', 'sense of infinity', 'infinite sets' were used in Turkish and English and were indexed by YÖK National Thesis Center, Taylor and Francis, Google Scholar search engine, Proquest Dissertations, Wiley Online Library, DergiPark, Researchgate.net, Academia, Social Sciences Citation Index (SSCI), Science Citation Index Expanded (SCIE), Arts and Humanities Citation Index (AHCI) indexed journals, Science Citation Index (SCI), Emerging Sources Citation Index (ESCI) and Education Resources Information Center (ERIC) indexed journals within the scope of Web of Science (WOS), ULAKBIM and ASOS indexed journals from national journals. As a result of the search, a total of 207 studies (154 articles, 13 books, 22 papers, 18 theses) related to the concept of infinity were included in the study in line with the predetermined criteria. The selected studies were analyzed by descriptive content analysis method. The data of 207 studies were analyzed in the categories of publication year, publication type, research method, sample type, sample size, place of publication, language of publication, platforms where the studies were published, data collection tools, purpose and results of the studies with the“Study Evaluation Form”. The data obtained as a result of the analyzes were evaluated with frequency-percentage tables and the results were shown with appropriate graphics. As a result of the research; when the distribution of the studies identified between 1956 and 2023 was analyzed according to years, it was determined that the highest number of studies were added to the literature between 2006-2010. When the distribution of the studies according to the types of publications was analyzed, it was seen that there were more studies in the article type. When the distribution according to the research method used in the studies is examined, it is seen that qualitative research method constitutes the majority. When the distribution according to the sample type is examined, studies conducted with university students are the majority, except for the document sample type. When the studies were examined, it was determined that studies with a sample size of 101 or more people and 1-10 people were more preferred. When the place of publication of the studies is examined, it is seen that the majority of the literature consists of international publications. As a result of this majority, when the language of publication of the studies is analyzed, it is seen that studies with English language of publication come to the forefront. Due to the intensity of qualitative research method, data collection tools such as open-ended questions, interviews and document analysis were used more. When the studies were evaluated, it was determined that 38.65% of the studies were published in SSCI indexed journals, while 61.35% of the studies were presented in other publications. When the distribution of the SSCI indexed journals in which the studies were published was analyzed, it was seen that the journal“Educational Studies in Mathematics”had the highest number of studies. When analyzed according to their purposes, it is understood that there are studies published mostly to provide information, followed by studies to determine the perception of infinity and to use the concept of infinity as a tool. It was seen that the studies for teaching the concept of infinity had the lowest rate. According to the results, the evaluation was made and summarized briefly. With the results obtained, it is thought that it will contribute to those who will conduct research in this field and suggestions are presented.