Kuzey Suriye ve Küçük Asya'daki Haçlı Devletleri'nin sınırları: XII. yüzyılda iktidar inşa süreci
The limits of the Crusader States in the Northern Syria and Asia Minor: State-building process in the XIIth century
  1. Tez No: 884505
  2. Yazar: ONURALP ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Haçlı Seferleri, Haçlı Devletleri, Serhad, Sınır, Antakya, Urfa, Crusades, Crusader States, Frontier, Boundary, Antioch, Urfa
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Haçlıların 1099 yılında Kutsal Toprakları ele geçirmesiyle beraber I. Haçlı Seferi sırasında elde ettikleri üç büyük şehir, literatürde Haçlı Devletleri olarak tanımlanan iktidarların temelini oluşturmaktaydı. Kuzey Suriye, Kuzey Mezopotamya ve Filistin topraklarında konumlanan bu üç şehre, I. Seferi takip eden ilk on yıl içerisinde Trablus'un düşürülmesiyle birlikte dördüncüsü eklenmiş oldu. Klasik anlatıda I. Haçlı Seferi'nden XIII. yüzyılın sonlarına dek uzanan bu iki yüz yıllık zaman aralığı, tarih disiplininin profesyonel bir kimlik kazandığı XIX. asrın ortalarından itibaren tarihçilik mesleğiyle uğraş içerisindeki pek çok araştırmacıyı bu alanda kalem oynatmaya itmişti. Tarihi ele alma, anlamlandırma ve anlatma uğraşı farklılaşıp kendi gündemini değiştirdikçe Haçlı Seferleri tarihi her yeni trendin içerisinde kendisine mutlaka bir yer bulmuştu. Din savaşları, Akdeniz, Batı ve Doğu etkileşimi, koloni toplumu, tüccarlar ve kapitalizmin doğuşundan kültürler arası etkileşime dek pek çok alanda Haçlı Devletleri'ne temas eden çalışmalar düzenlenmiştir. Ortaçağ tarihyazımının son birkaç on yılda giderek popülerleşen araştırma alanlarından birisi“Sınır”, ve“Serhad”çalışmaları bizim tez çalışmamızın temel dayanağını oluşturmaktadır. Lakin tez çalışmasının amacı Ortaçağ'ın muhayyel bir kavramı ve hatta bir noktada kurumu olan“sınır”ların tespiti ve tarihini ele almak değildir. Ortaçağ'da sınırın neler olabileceğini anlamak, Antakya Haçlı Prinkepsliği ve Urfa Haçlı Kontluğu'nun iktidar inşa etme serüvenini bir serhad anlatısı üzerinden kurgulamaya çalışmak olacaktır. Karşılaştıkları engeller ve iktidar inşa süreçleri, 1099 yılında başlayıp XII. yüzyılın ortalarındaki duraklama ve çöküş sebepleriyle irdelenecektir. XI. yüzyılın başlarından itibaren bir serhad bölgesi şeklinde okuyabileceğimiz Suriye, Filistin ve kısmen Kuzey Mezopotamya'daki devletler arası ilişkiyi Antakya ve Urfa'daki devletlerin merkezinde ele alacak ve onları sadece teritoriyal değil aynı zamanda siyasi ve askeri sınırlarıyla bir değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Upon the Crusaders' capture of the Holy Land in 1099, the three major cities they conquered in the end of the First Crusade, built the foundations of what is recognized to in this field as the Crusader States. These three cities that placed in Northern Syria, North Mesopotamia, and Palastine region were completed with the fourth one, Tripoli, with the capture in the first decade following the First Crusade. In the classical discourse, this two-hundred-year long historical period from the First Crusade to the end of XIIIth century attracted many scholars who were in this field from XIXth century onwards, a time when the discipline gained a professional identity. Even though the adventure of dealing with history, making sense of it and describing it has changed and evolved over time, the history of the Crusades has always found a way for itself to be inside of every new trend. There have been many studies on the Crusades in every trends, from religious wars, the Mediterranean, Western and Eastern interactions, colonial society, merchants and the birth of capitalism, and the most popular in last decades cross cultural interactions. Our thesis is based on a field of medieval historiography that became increasingly popular in the last few decades, the study of the“boundary”and the“frontier”. However, we do not deal with the narrating the history of“boundary”or“boundaries”as a imagined“term”or one point even an“insutition”of the Medieval period. We will try to understand what the term of“border”could be in this period and we will try to construct the journey of the Princaplity of Antioch and County of Urfa in creating their states via the narrative of the“frontier”. The obstacles they encountered and their state-building processes will be examine with causes why their expansion stopped and collapsed from late eleventh to the middle of the twelfth century. The relations between the States in Syria, Palestine and in some parts North Mesopotamia, that we can read this region as a“frontier”from the beginning of the twelfth century, will be considered in the context of the Principality of Antioch and County of Urfa. We not only examine the territorial limits of this two Latin States, but also political and military ones.