Sıçanlarda arı zehrinin duedonum ülserinde profilaktik etkisi
Prophylactic effect of bee venom on duodenal ulcer in rats
- Tez No: 884623
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ELİŞ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Arı Zehri, Duodenum Ülseri, İmmunohistokimya, HO-1, TNF-α, Bee Venom, Duodenal Ulcer, Immunohistochemistry, HO-1, TNF-α
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu araştırma ile geleneksel olarak kullanılmakta olan arı zehrinin, sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan duodenum ülserinde, hemoksijenaz-1 (HO-1) ve tümör nekroz faktörü α (TNF-α) salınımı üzerine olumlu ya da olumsuz etkilerinin immuno-histokimyasal olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada; 35 tane 2-3 aylık erkek, Wistar Albino cinsi sıçan kullanıldı ve 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna 7 gün boyunca oral olarak serum fizyolojik günlük uygulandı. İndometazin grubuna 7 gün boyunca oral olarak serum fizyolojik günlük uygulandı + 8. gün 100 mg/kg tek doz indometa-zin uygulandı. Arı zehri + indometazin grubuna 2 mg/kg arı zehri 7 gün boyunca int-raperitonel (i.p.) yolla + 8. gün tek doz 100 mg/kg tek doz indometazin uygulan-dı. Lansoprazol + indometazin grubuna 30 mg/kg lansoprazol oral olarak 7 gün bo-yunca günlük + 8. gün tek doz 100 mg/kg tek doz indometazin uygulandı. Arı zehri grubuna ise her gün 2 mg/kg canlı ağırlık/gün arı zehri 7 gün boyunca i.p. yolla uygu-landı. Çalışma sonunda alınan duodenum dokularına histopatolojik inceleme için Crossmann üçlü boyaması ve duodenum dokusunda HO-1 ve TNF-α immunohisto-kimyasal lokalizasyonu için streptavidin-biotin peroxidaz yöntemi kullanıldı. Tüm grupların gruplararası villus uzunluğu incelendiğinde; indometazin grubunun villus uzunluğunun diğer gruplara göre düşük olduğu ayrıca villus uzunluğunda ise arı zehri grubunun puanının diğer tüm gruplara göre anlamlı derecede düşük bulundu. Kontrol grubunun duodenum dokusunda düz kas katmanında diğer gruplara göre daha şid-detli HO-1 reaksiyon izlendi. Gruplara göre TNF-α değerlerinin karşılaştırılması ama-cıyla yapılan istatistiksel analiz sonucunda da indometazin grubunun puanı diğer tüm gruplara göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Ayrıca lansoprazol + indometazin grubunun puanı kontrol, arı zehri+indometazin ve arı zehri gruplarının puanlarına göre anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı. Sonuç olarak, arı zehri uygulamasının, indometazin kaynaklı duodenum hasa-rına karşı koruyucu etkileri olduğu ve bu etkilerin histopatolojik ve immunohistokim-yasal bulgularla desteklendiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine immunohistochemically the positive or negati-ve effects of traditionally used bee venom on the release of hemoxygenase-1 (HO-1) and tumor necrosis factor α (TNF-α) in experimentally created duodenal ulcers in rats. In the study; 35 2-3 month old male Wistar Albino rats were used and divided into 5 groups. Physiological saline was administered orally daily to the control group for 7 days. Physiological saline was administered orally daily to the indomethazine group for 7 days + a single dose of 100 mg/kg indo-methazine was administered on the 8th day. To the bee venom + indomethazine group, 2 mg/kg bee venom was ad-ministered intraperitoneally (i.p.) for 7 days + a single dose of 100 mg/kg indometh-hazine was administered on the 8th day. To the lansoprazole + indomethacin group, 30 mg/kg lansoprazole was administered orally daily for 7 days + 100 mg/kg single dose indomethacin was administered on the 8th day. To the bee venom group, 2 mg/kg bee venom was administered i.p. every day for 7 days. Bee venom was app-lied via road. Crossmann triple staining was used for histopathological examination of the duodenum tissues taken at the end of the study, and the streptavidin-biotin peroxidase method was used for immunohistochemical localization of HO-1 and TNF-α in the duodenum tissue. When the intergroup villus depth of all groups was examined; It was found that the villus length of the indomethacin group was lower than the other groups, and the villus length score of the bee venom group was signifi-cantly lower than all other groups. A more severe HO-1 reaction was observed in the smooth muscle layer of the duodenum tissue of the control group compared to the other groups. As a result of the statistical analysis performed to compare TNF- α va-lues according to groups, the score of the indomethacin group was found to be signi-ficantly higher than all other groups. In addition, the score of the lansoprazole + in-domethazin group was found to be significantly higher than the scores of the control, bee venom + indomethazin and bee venom groups. As a result, it has been revealed that bee venom application has protective ef-fects against indomethacin-induced duodenal damage and these effects are suppor-ted by histopathological and immunohistochemical findings.