El-vahdetu'l- mevdûiyye fi'l-Kur'âni'l-Kerim: Dirâse tahlilîyye nakdiyye
Kur'an-i Kerim'de konu bütünlüğü: Eleştirel analitik bir çalışma
- Tez No: 884818
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Sûre, Tefsir, Konu Bütünlüğü, Tutarlılık, Qur'an, Sūrah, Tafsir, Thematic Unity, Coherence
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
Bu çalışma, Kur'ân çalışmalarında günümüzün en önemli meselelerinden biri olan Kur'ân-ı Kerîm'deki konu bütünlüğü sorununa bir çözüm getirmeyi hedeflemektedir. Oryantalistlerin kuran surelerinde bütünlük ve tutarlılığın olmadığı yönündeki iddiaları ve de Hicrî 14. Yüzyıldaki bazı âlimlerin Kur'ân-ı Kerîm'i ve sûrelerini incelemek için yeni metodolojiler getirme çabaları gibi çeşitli başlıklar bu meselenin önemini ortaya koymaktadır. Kur'ân-ı Kerîm'deki konu bütünlüğünü ispat etmeye çalışan bazı Kur'ân tefsiri ve çalışmaları ortaya konmuştur. Ayrıca konu bütünlüğü, uygulama düzeyinde bir önem görürken temel düzeyde aynı önemi görmemiştir. Bu durum, meselenin kavramsal ve metodolojik anlamları açısından farklı görüşler ortaya çıkmasına neden olmuş, araştırmacıların konu bütünlüğünün anlamı ve onu ortaya çıkarma metodolojisi için çeşitli görüşler beyan etmelerine sebebiyet vermiştir. Bazı âlimler sûrelere konu bütünlüğünü veren şeylerin onların birbirleriyle olan ilişkisi ve bağlantısı olduğunu söylerken bir diğer bazıları, sûrelere birlik kazandıran şeyin merkezi bir tema veya amacın varlığı olduğunu dile getirmişlerdir. Ayrıca bu görüşler dışında çeşitli kavramlar da ortaya konmuştur. Bu kavramsal farklılıklar, Kur'ân surelerindeki konu bütünlüğünü ortaya çıkarmaya çalışan metodolojik adımlarda da farklılığa yol açmıştır. Bu minvalde bazı araştırmacılar Hicri beşinci yüzyıldan başlamak kaydıyla konu bütünlüğü kavramını erken dönem İslam alimlerine atfetmişlerdir. Buna mukabil bir diğer bazıları da konu bütünlüğü meselesinde her grubun farklı bir kavramsallaştırma cihetine gitmesi sebebiyle bu atıfların karşısında durmuşlardır. Bu çalışmanın önemi, konu bütünlüğü meselesinin temel düzeyde güçlendirilmesine katkı sağlamaya çalışmasından ileri gelmektedir. Ayrıca bu, Kuran çalışmalarında konu bütünlüğünün uygulama ve kavram alanlarına kesinlik kazandırması gibi bu girişime katkı sunacak meseleler için gereklidir. Bu çalışmanın hedeflerine ulaşması açısından analitik ve eleştirel bir yaklaşım baz alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study delves into the critical issue of thematic unity in the Qur'an, a contemporary topic of paramount importance in Qur'anic studies. The significance of this research stems from various factors, including Orientalist claims regarding the lack of unity and coherence in the Qur'anic chapters, as well as the efforts of some scholars in the 14th century AH to introduce novel methodologies for studying the Qur'an and its chapters. A surge of Qur'anic interpretations and studies has emerged, attempting to establish thematic unity in the Qur'an and its chapters. While considerable attention has been devoted to thematic unity on the practical level, this issue has not received adequate attention on the foundational and conceptual level. This disparity has resulted in a diversity of opinions among scholars regarding the meaning of thematic unity and the methodology for uncovering it. Some scholars perceive thematic unity as coherence and interconnectedness, while others view it as the existence of a central theme or purpose that grants the chapter its unity. This conceptual divergence has led to differences in the methodological steps employed to unveil thematic unity in Qur'anic chapters. It has also prompted some researchers to attribute the concept of thematic unity to a number of scholars from the early Islamic centuries, starting from the fifth century AH, while others have refuted this attribution due to differing conceptualizations of thematic unity. The significance of this study lies in its attempt to contribute to strengthening the foundational and conceptual basis of thematic unity. This endeavor aims to refine and regulate the conceptual and practical scope of thematic unity in Qur'anic studies, leading to advancements in this field. The study primarily employs the analytical and critical method to achieve its objectives.