Enhancing market analysis and financial evaluation in Turkey through business intelligence tools
İş zekası araçları ile Türkiye'de pazar analizi ve finansal değerlendirmenin geliştirilmesi
  1. Tez No: 884839
  2. Yazar: AYA LAKDIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP CANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Makro Ekonomi, İş Zekası, Finansal KPI, Pazar Analizi, Makine Öğrenmesi, Macro Economy, Business Intelligence, Financial KPI, Market Analysis, Machine Learning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Türk pazarı, benzersiz kültürel yapısı ve stratejik konumu sayesinde küresel değişimlerin ortasında önemli bir oyuncu olarak öne çıkmaktadır. Ekonomik karmaşıklıklar arasında, güçlü pazar analizi, paydaşların zorlukları aşması ve fırsatları yakalaması için hayati önem taşır. Pazar araştırması, karar verme sürecine rehberlik ederek trendlerin belirlenmesini ve risklerin azaltılmasını sağlar. İş Zekası (BI), teknolojiyi ve stratejiyi harmanlayarak verileri tüm organizasyon seviyelerinde bilinçli kararlar almak için kullanma kapasitesiyle dönüşüm sağlayan bir araç olarak öne çıkar. İşletmeler çeviklik ve dayanıklılık için çabalarken, BI uygulaması sadece rekabet avantajı değil, dinamik bir ortamda sürdürülebilir büyüme için stratejik bir zorunluluk haline gelmektedir. Bu araştırma, Türkiye'nin pazar ve finansal boyutlarını incelemek için İş Zekası araçlarının yeteneklerini kullanarak kapsamlı bir yöntem sunar. Amacı, Türk ekonomisini anlamakla ilgilenen çeşitli paydaşlara hizmet edecek verileri pratik bilgilerle birleştirmektir.
Özet (Çeviri)
The Turkish market emerges as a key player amid global shifts, owing to its unique cultural blend and strategic location. Amid economic intricacies, robust market analysis becomes vital for stakeholders to navigate complexities and seize opportunities. Market research provides a compass for decision-making, enabling identification of trends and mitigation of risks. Business Intelligence (BI) emerges as a transformative tool, blending technology and strategy to harness data for informed decision-making at all organizational levels. As businesses strive for agility and resilience, BI adoption becomes not just a competitive edge but a strategic necessity for sustainable growth in a dynamic landscape. This research provides a thorough method to examine Turkey's market and financial dimensions, utilizing the capabilities of Business Intelligence tools. Its objective is to connect data with practical insights, serving various stakeholders invested in understanding the Turkish economy.