Bir kuşak, bir yol projesinde Türkiye'nin ekonomik etkisi: Küresel iş birliği ve ticarette Türk perspektifi
TURKEY'S ECONOMIC IMPACT ON ONE BELT, ONE ROAD PROJECT: TURKISH PERSPECTIVE IN GLOBAL COOPERATION AND TRADE
- Tez No: 884854
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Uluslararası Ticaret, Uluslararası İlişkiler, Transportation, International Trade, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belt, Road, Project, Economy, Turkey, Strategic Partnerships, Regional Development, China-Turkey Relations, Infrastructure Projects, Sustainable Development
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tez,“Bir Kuşak, Bir Yol”(BKBY) projesinin Türkiye'nin ekonomik manevraları üzerindeki etkilerini ve ülkenin küresel iş birliği ve ticaret perspektifini incelemektedir. Çalışmanın amacı, Türkiye'nin bu büyük ölçekli altyapı projesine katılımının jeopolitik konumu, ekonomik dinamikleri ve iş dünyası üzerindeki geniş kapsamlı etkilerini analiz etmektir. Projenin tarihçesi, kapsamı ve hedefleri detaylandırılarak Türkiye'nin bu devasa altyapı ve kalkınma girişimine entegrasyonu ele alınmıştır. BKBY projesi, Asya, Avrupa ve Afrika'yı kapsayan geniş bir altyapı ve yatırım ağıdır. Projenin temel hedefleri arasında ticaret yollarını modernize etmek, ekonomik entegrasyonu artırmak ve küresel ticaret akışlarını iyileştirmek yer almaktadır. Türkiye, stratejik coğrafi konumu ve tarihsel ticaret yollarının kesişim noktasında bulunması nedeniyle BKBY projesinde kritik bir rol üstlenmektedir. Hem kara hem de deniz yolları üzerindeki stratejik konumu sayesinde Türkiye, Asya ve Avrupa bağlantılarını güçlendirmekte ve projeye lojistik destek sağlamaktadır. Türkiye'nin dış ticaret hacmi, ulaştırma ve altyapı projelerine katkıları ile enerji koridorlarındaki rolü detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Türkiye'nin BKBY projesindeki iş birliği stratejileri ve Çin ile olan ekonomik ilişkileri kapsamlı olarak incelenmiştir. Ayrıca, Türkiye'nin diğer katılımcı ülkelerle geliştirdiği iş birliği ve ekonomik ilişkiler de değerlendirilmiştir. Projenin Türkiye ekonomisine etkileri, ticaret hacminin artışı, yeni pazarlara erişim imkânları ve yerel işletmeler üzerindeki etkileri üzerinden ele alınmıştır. BKBY projesinin Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkıları ve uzun vadeli ekonomik hedefler üzerine stratejik öneriler sunulmuştur. Türkiye'nin BKBY projesinden maksimum fayda sağlaması için geliştirilen öneriler, politika yapıcılar ve iş dünyası için yol gösterici nitelikte sunulmuştur. Türkiye'nin projedeki rolünü daha da güçlendirmek ve küresel ticaret ağında rekabet avantajı elde etmek için atılması gereken adımlar tartışılmıştır. Projenin Türkiye için sunduğu fırsatlar ve karşılaşılan zorluklar değerlendirilmiş ve gelecekteki potansiyel etkileri analiz edilmiştir. Bu çalışmanın akademik literatüre önemli bir katkı sağlaması ve Türkiye'nin küresel ekonomideki yerini güçlendirmeye yönelik stratejik öneriler sunması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impacts of the“Belt and Road Initiative”(BRI) on Turkey's economic maneuvers and the country's perspective on global cooperation and trade. The objective of this study is to analyze the extensive and profound effects of Turkey's participation in this large-scale infrastructure project on its geopolitical position, economic dynamics, and business sector. The history, scope, and objectives of the project are detailed, focusing on Turkey's integration into this massive infrastructure and development initiative. The BRI encompasses a vast network of infrastructure and investment projects across Asia, Europe, and Africa. Among the project's primary goals are modernizing trade routes, enhancing economic integration, and improving global trade flows. Due to its strategic geographical location and position at the crossroads of historical trade routes, Turkey plays a critical role in the BRI. With its strategic position on both land and sea routes, Turkey strengthens connections to both Asia and Europe, providing logistical support to the project. Turkey's foreign trade volume, contributions to transportation and infrastructure projects, and its role in energy corridors are analyzed in detail. Turkey's cooperation strategies within the BRI and its economic relations with China have been comprehensively examined. Additionally, the study evaluates Turkey's cooperation and economic relations with other participating countries. The impacts of the project on the Turkish economy are assessed through increases in trade volume, opportunities for accessing new markets, and effects on local businesses. Strategic recommendations have been made concerning the contributions of the BRI to Turkey's economic growth and long-term economic goals. Recommendations developed to maximize Turkey's benefits from the BRI are presented as guiding principles for policymakers and the business community. Steps needed to further strengthen Turkey's role in the project and to achieve competitive advantages in the global trade network are discussed. The opportunities and challenges presented by the project for Turkey are evaluated, along with potential future impacts. This study aims to make a significant contribution to academic literature and to offer strategic recommendations to strengthen Turkey's position within the global economy.