Pediatrik hasta grubunda koksiksin morfolojik değerlendirmesi
Morphologic evaluation of the coccyx in pediatric patients
  1. Tez No: 884946
  2. Yazar: NEVZAT MEYLANİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ TEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnterkoksigeal açı, sakrokoksigeal açı, bilgisayarlı tomografi, koksiks lineer uzunluk, koksiks kurvilineer uzunluk, çocuk, Inter coccygeal angle, sacrococcygeal angle, computed tomography, coccyx linear length, coccyx curvilinear length, child
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada pediatrik hasta grubunda bilgisayarlı tomografi (BT) ile koksiksin morfolojik değerlendirmesi amaçlandı. Her yaş grubundan 5 kız 5 erkek olmak üzere 1-18 yaş aralığındaki toplam 180 asemptomatik olgunun pelvik BT tetkikleri retrospektif olarak değerlendirildi. Multiplanar rekonstrüksiyon ile tüm hastaların sagital görüntüleri elde olundu. Koksiksin sagittal görüntüleri üzerinden koksiksin direkt ve kurvilineer uzunluk ölçümleri ile sakrokoksigeal ve interkoksigeal açı ölçümleri gerçekleştirilmeye çalışıldı. Çocuk yaş grupları infant (0-2 yaş), erken çocukluk (3-5 yaş), geç çocukluk (6-9 yaş), prepubertal (10-13 yaş), postpubertal (14-18 yaş) olmak üzere 5 gruba ayrıldı. İlk iki yaşta (infant dönemi) koksiks tamamen kıkırdak yapıda izlendi. Üç yaşında (erken çocukluk dönemi) koksiksin C1 segmenti ossifiye olmaya başlamıştı. Altı yaşında (geç çocukluk dönemi) ilk koksigeal segmentin ossifikasyonunun tamamlandığı gözlendi. Onbir yaşından (prepubertal dönem) itibaren tüm çocuklarda koksiks ossifikasyonu tamamlanmıştı. Lineer ve kurvilineer uzunluk ortalamaları; postpuberte döneminde geç çocukluk ile prepubertal döneme göre, geç çocukluk ile prepubertal dönemde infant ve erken çocukluk dönemine göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı. Postpuberte döneminde koksiks uzunluğunun Arap yetişkinlerinin koksiks uzunluğu ile benzer olduğu saptandı. Tüm yaş gruplarında lineer ve kurvilineer uzunluklar erkeklerde kızlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Literatürden farklı olarak çalışmamızda cinsiyetlere ve yaş gruplarına göre lineer ve kurvilineer uzunluklar arasındaki ilişki incelendi ve güçlü pozitif korelasyon saptandı. İlk 5 yaşta koksiksin C1 segmentinin tamamen ossifiye olmaması nedeniyle interkoksigeal açı değerlendirmesi yapılamadı. İnterkoksigeal ve sakrokoksigeal açının yaş gruplarıyla, cinsiyetle ve koksiks uzunluk ölçüm parametleri ile anlamlı bir ilişkisi saptanmadı. Literatürde yetişkinlerde koksiks morfolojisi, koksiks ağrısı (koksidini) ve bu iki antite arasında belirgin korelasyon olduğunu gösteren birçok çalışma olmasına rağmen çocuk hasta grubunda koksiks morfolojisini değerlendiren literatürde bildiğimiz kadarıyla bir adet çalışma bulunmaktadır. Çalışmamızın çocuklarda koksiks morfolojisinin daha iyi anlaşılabilmesi konusunda katkı sağladığı kanaatindeyiz. Çocuklarda koksidini etyolojisinin anlaşılabilmesi için çocuklarda koksidini ve koksiks morfolojisinin birlikte değerlendirileceği çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the morphological evaluation of the coccyx by computed tomography (CT) in pediatric patients. Pelvic CT scans of a total of 180 asymptomatic pediatric patients (5 girls and 5 boys from each age group) between the ages of 1-18 years were retrospectively evaluated. Sagittal images of all patients were obtained by multiplanar reconstruction. Direct and curvilinear length measurements of the coccyx and sacrococcygeal and intercoccygeal angle measurements were performed on the sagittal images of the coccyx. Pediatric age groups were divided into 5 groups as infant (0-2 years), early childhood (3-5 years), late childhood (6-9 years), prepubertal (10-13 years), and postpubertal (14-18 years). In the first two years (infant period), the coccyx was completely cartilaginous. At the age of three (early childhood), the C1 segment of the coccyx had started to ossify. At the age of six (late childhood), ossification of the first coccygeal segment was complete. From the age of eleven (prepubertal period), ossification of the coccyx was completed in all children. The mean linear and curvilinear lengths were significantly higher in postpuberty than in late childhood and prepubertal periods, and in late childhood and prepubertal periods than in infant and early childhood. The length of the coccyx in the postpubertal period was similar to the length of the coccyx in Arab adults. In all age groups, linear and curvilinear lengths were statistically significantly higher in boys than in girls. Unlike the literature, the relationship between linear and curvilinear lengths according to gender and age groups was analyzed in our study and a strong positive correlation was found. Inter coccygeal angle assessment could not be performed because the C1 segment of the coccyx was not completely ossified in the first 5 years of age. Inter coccygeal and sacrococcygeal angles were not significantly correlated with age groups, gender and coccyx length measurement parameters. Although there are many studies in the literature showing a significant correlation between coccyx morphology, coccyx pain (coccidynia) and these two factors in adults, there is only one study in the literature evaluating coccyx morphology in pediatric patients. We believe that our study contributes to a better understanding of the morphology of the coccyx in children. In order to understand the etiology of coccidynia in children, studies in which coccidynia and coccyx morphology will be evaluated together are needed.