Femur proksimal kırığı ile başvuran yaşlı hastaların dexa değerlerinin kırık üzerine etkisi
Effect of dexa values on fracture of elderly patients admitted with proximal fracture of the femur
- Tez No: 884961
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYHMUS YİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, DEXA, Proksimal femur kırıkları, Osteoporosis, DEXA, Proximal Femur Fractures
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kliniğimize başvurmuş ileri yaş femur proksimal kırığı olan hastaların kemik mineral yoğunluğunun, yine hastanemizde osteoporoz ön tanısı ile kemik mineral yoğunluğu ölçümü yapılmış hastaların değerleri karşılaştırılıp kırık üzerine etkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 01.01.2022 ile 25.10.2023 tarihleri arasında osteoporoz ön tanısı ile DEXA çekilen ve femur proksimal kırığı tanısı ile tedavi edilen yaşlı hastaları incelemek amacıyla planlanmıştır. Etik onayı alındıktan sonra, hastalar kırık mevcudiyetine göre iki gruba ayrıldı: Grup 1; femur proksimal kırığı ile başvuran DEXA çekilen yaşlı hastalar, Grup 2; kırık gelişmeyen osteoporoz ön tanısı ile DEXA çekilen hastalar. Hastalara rutin poliklinik kontrollerinde ek laboratuvar ve görüntüleme çalışması yapılmamıştır. Bulgular: Çalışmamıza 2484 hasta alındı. Hastalardan 440 tanesi femur proksimal kırığı ile başvurmuştu yaş ortalamaları 71,11±8,07 yıl idi. Bu hastalardan 228 hasta kadın, 212 hasta da erkekti. Kırıkla başvuran kadınların yaş ortalaması 72,30±7,79 yıl idi. Kırıkla başvuran erkeklerin yaş ortalaması 69,83±8,24 yıl idi. Hastaların 2044'ü kırığı olmayıp osteoporoz ön tanısı ile DEXA çekilen hastalardı. Yaş ortalamaları 70,45±5,94 yıl idi. Bu hastaların 1396'sı kadın 648'i erkekti. Kadınların yaş ortalaması 71,07±5,72, erkeklerin yaş ortalaması 69,12±6,19 yıl idi. Femur proksimal kırıkla başvuran hastaların DEXA değerlerinden spine, boyun, trokanterik, intertrokanterik, total ve ward's T-skorları kontrol grubunun değerlerinden yüksek bulundu (spine için p=0,017, diğer her biri için p=0,000). ROC analizleri yapıldı. Spine, boyun, trokanterik, intertrokanterik, total ve ward's T-skor değerlerinin kırık gelişmesini tahmin edebilme özelliği sırasıyla eğri altında kalan alan 0,547, 0,733, 0,751, 0,793, 0,79 ve 0,658 cut-off değeri -2,15, -2,05, -1,55, -0,95, -1,05 ve -1,95, hassasiyet %56, %69, %71, %73, %72 ve %62 özgüllük %52, %68, %70, %71, %72 ve %63 olarak hesaplandı. Femur proksimal kırığı olan kadınların oluşturduğu grup ve kontrol grubunun kadın hastaları arasında spine T-skor değerleri karşılaştırıldığında anlamsız bulundu (p=0,213). Boyun, trokanterik, intertrokanterik, total ve ward's T-skor değerleri İse yüksek derecede anlamlı bulundu (her biri için p=0,000). ROC analizleri yapıldı. Spine, boyun, trokanterik, intertrokanterik, total ve ward's T-skor değerlerinin kırık gelişmesini tahmin edebilme özelliği sırasıyla eğri altında kalan alan 0,539, 0,755, 0,781, 0,765, 0,786 ve 0,681 cut-off değeri -2,25, -2,15, -1,55, -0,85, -0,95 ve -2,05 duyarlılık %56, %70, %73, %70, %72 ve %63 özgüllük %52, %70, %73, %65, %69 ve %66 olarak hesaplandı. Femur proksimal kırığı olan erkeklerin oluşturduğu grup ve kontrol grubunun erkek hastaları arasında spine T-skor, boyun, trokanterik, intertrokanterik, total ve ward's T-skor değerleri karşılaştırıldığında yüksek derecede anlamlı bulunuldu (her biri için p=0,000). ROC analizleri yapıldı. Spine, boyun, trokanterik, intertrokanterik, total ve ward's T-skor değerlerinin kırık gelişmesini tahmin edebilme özelliği sırasıyla eğri altında kalan alan 0,606, 0,720, 0,706, 0,831, 0,793 ve 0,647 cut-off değeri -1,75,-1,75, -1,65, -1,05, -1,15 ve -1,75, duyarlılık %56, %67, %67, %79, %73 ve %64, özgüllük %53, %62, %67, %79, %75 ve %58 olarak hesaplandı. Sonuç: Klinisyenler hastanın en küçük T-skorunu baz alarak tanı, tedavi ve takibini yapmaktadır. Çalışmamızda DEXA' da en küçük değer olmamasına rağmen bazı değerlerin kırık riski belirleme açısından çok daha anlamlı, hassas ve özgül olduğu görüldü. Bu değerlerin kullanılması hastalığın tanı, tedavi ve takibinde daha çok yararlı olabileceği düşünülebilir. Ayrıca hassasiyeti ve özgüllüğü yüksek bulunan DEXA değerlerinin tek başına veya FRAX skorunda kullanılan boyun T-skor değeri yerine kullanılması halinde kırık risk tahminini iyileştireceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to compare the bone mineral density of the patients with advanced age femoral proximal fracture who applied to our clinic and the values of the patients whose bone mineral density was measured with the pre-diagnosis of osteoporosis in our hospital and to examine the effect on the fracture. Materials and Methods: This retrospective study was planned to examine elderly patients who underwent DEXA with the pre-diagnosis of osteoporosis between 01.01.2022 and 25.10.2023 in the Orthopedics and Traumatology Clinic of Dicle University Faculty of Medicine and were treated with the diagnosis of proximal femoral fracture. After the approval of the ethics was obtained, the patients were divided into two groups according to the presence of fracture: Group 1; elderly patients who applied with proximal femoral fracture, Group 2; patients who underwent DEXA with the pre-diagnosis of osteoporosis without fracture. No additional laboratory and imaging studies were performed on the patients during routine outpatient clinic controls. Results: 2484 patients were included in our study. 440 of the patients presented with a proximal femoral fracture and the mean age was 71.11±8.07 years. Of these patients, 228 were female and 212 were male. The mean age of women admitted with fractures was 72.30±7.79 years. The mean age of the males admitted with fractures was 69.83 ±8.24 years. 2044 of the patients had no fractures and underwent DEXA with the preliminary diagnosis of osteoporosis. The mean age was 70.45±5.94 years. Of these patients, 1396 were female and 648 were male. The mean age of women was 71.07±5.72, and the mean age of men was 69.12±6.19 years. Spine, neck, trochanteric, intertrochanteric, total and ward's T-scores of the DEXA values of the patients presenting with femoral proximal fracture were found to be higher than the values of the control group (p=0.017 for spine, p=0.000 for each other). ROC analyzes were performed. The ability of spine, neck, trochanteric, intertrochanteric, total and ward's T-score values to predict fracture development was calculated as 0.547, 0.733, 0.751, 0.793, 0.79 and 0.658 cutoff values -2.15, -2.05, -1.55, -0.95, -1.05 and -1.95, sensitivity 56%, 69%, 71%, 73%, 72% and 62% specificity 52%, 68%, 70%, 71%, 72% and 63%, respectively. Spine T-score values were found to be insignificant when compared between the female patients of the femoral proximal fracture group and the control group (p=0.213). Neck, trochanteric, intertrochanteric, total and ward's T-score values were found to be highly significant (p=0.000 for each). ROC analyzes were performed. The ability of spine, neck, trochanteric, intertrochanteric, total and ward's T- score values to predict fracture development was calculated as 0.539, 0.755, 0.781, 0.765, 0.786 and 0.681 cut-off values -2.25, -2.15, -1.55, -0.85, -0.95 and -2.05% sensitivity 56%, 70%, 73%, 70%, 72% and 63% specificity 52%, 70%, 73%, 65%, 69% and 66%, respectively. Spine Tscore, neck, trochanteric, intertrochanteric, total and ward's T-score values were found to be highly significant between the male patients of the group with proximal femoral fracture and the male patients of the control group (p=0.000 for each). ROC analyzes were performed. The ability of spine, neck, trochanteric, intertrochanteric, total and ward's T-score values to predict fracture development was calculated as 0.606, 0.720, 0.706, 0.831, 0.793 and 0.647 cut-off values -1.75, -1.75, -1.65, -1.15 and -1.75, sensitivity 56%, 67%, 67%, 79%, 73% and 64%, specificity 53%, 62%, 67%, 79%, 75% and 58%, respectively. Conclusion: Clinicians make diagnosis, treatment and follow-up based on the patient's smallest T-score. In our study, although DEXA was not the smallest value, it was observed that some values were much more significant, sensitive and specific in terms of determining fracture risk. It can be thought that using these values may be more useful in the diagnosis, treatment and follow-up of the disease. In addition, it can be thought that using DEXA values with high sensitivity and specificity alone or instead of the neck T-score value used in the FRAX score will improve the fracture risk estimation.