Okul öncesi öğretmenlerinin çevre bilinci ile okul öncesi dönem çocuklarının çevresel farkındalık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the environmental awareness of preschool teachers and the environmental awareness levels of preschool children
  1. Tez No: 884970
  2. Yazar: BENA GÜLOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SAKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem, Çevresel farkındalık, Çevre bilinci, Çevre eğitimi, Preschool period, Environmental awareness, Environmental education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmanın hedefi, okul öncesi dönem çocuklarının çevresel farkındalık düzeylerini belirlemek, okul öncesi öğretmenlerinin çevre bilinci seviyesini tespit etmek, öğretmenlerin çevre bilinci düzeyine göre okul öncesi dönem öğrencilerinin çevresel farkındalık düzeylerini incelemek ve bunlar üzerinde cinsiyet, eğitim durumu, kıdem gibi boyutların etkisinin olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma grubunu Kocaeli ilinin Gölcük ilçesinde bulunan devlet anasınıflarına devam eden 170 okul öncesi dönem çocuğu ve bu sınıflarda öğretmen olan 15 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Bu araştırmada okul öncesi dönem çocuklarının çevresel farkındalık düzeylerini belirlemek için Okul Öncesi Dönem Çocukları için Çevresel Farkındalık ve Tutum Ölçeği; okul öncesi öğretmenlerinin çevre bilinci düzeylerini belirlemek için ise Çevre Bilinci Tarama Listesi Ölçeği, öğretmenlerin demografik özelliklerinin belirlenmesinde ise kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 27.0 ile gerçekleştirilmiş; veriler için tanımlayıcı istatistikler frekans, ortalama, standart sapma değerleri, korelasyon, t testi analizleri uygulanmış; öğretmen puanlarına göre öğrencilerin çevresel farkındalık düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için Varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde okul öncesi öğretmenlerinin yaş, kıdem, eğitim düzeylerine göre çevre bilinci düzeylerinin farklılık göstermediği, sadece ölçeğin alt boyutu olan“Bilgi”alt boyutunda yaşın belirleyici bir değişken olduğu görülmüştür. Öğrencilerin cinsiyet değişkenine göre çevresel farkındalık düzeylerinin de farklılık göstermediği saptanmıştır. Bir diğer bulgu ise öğretmenlerin çevre bilincine sahip olup olmamalarının kendi sınıflarında bulunan öğrencilerin çevreye dair farkındalıklarının tek belirleyicisi olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the environmental awareness levels of preschool children, to determine the environmental awareness level of preschool teachers, to examine the environmental awareness levels of preschool students according to the environmental awareness level of teachers, and to reveal whether dimensions such as gender, educational status, and seniority have an effect on these. Is to put. The study group of the research consists of 170 preschool children attending public kindergartens in Gölcük district of Kocaeli province and 15 preschool teachers who teach in these classes. In this study, Environmental Awareness and Attitude Scale for Preschool Children was used to determine the environmental awareness levels of preschool children; Environmental Awareness Screening List Scale was used to determine the environmental awareness levels of preschool teachers, and a personal information form was used to determine the demographic characteristics of teachers. Data analysis was carried out with SPSS 27.0; Descriptive statistics, frequency, mean, standard deviation values, correlation and t test analyzes were applied to the data; Analysis of variance (ANOVA) was applied to determine whether students' environmental awareness levels differ according to teacher scores. When the research findings were examined, it was seen that the environmental awareness levels of preschool teachers did not differ according to their age, seniority and education level, and age was a determining variable only in the“Knowledge”sub-dimension of the scale. It was determined that students' environmental awareness levels did not differ according to gender. Another finding showed that whether teachers have environmental awareness or not is not the only determinant of the environmental awareness of students in their classes.