Analysis of the level of WAVE11 gene expression inkidney cancer
Böbrek kanserinde WAVE11 gen ekspresyon düzeyinin analizi
  1. Tez No: 885001
  2. Yazar: RENAS NAJIB MOHAMMED MOHAMMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI ÖMER ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Aktin Hücre İskeleti, Böbrek kanseri, qRT-PCR, WAVE1, Actin Cytoskeleton, Kidney Cancer, qRT-PCR, WAVE1
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kanser, kontrolsüz hücre çoğalması ile karakterize edilir ve insan patolojisinin en yıkıcı gruplarından biridir. Böbrek kanserinin önceleri tek bir hastalık olarak var olduğu düşünülmekteydi, ancak günümüzde böbreklerden gelişen ve her biri histolojik özellikler, hastalığın ilerleyişi, tedaviye yanıtlar ve genetik temel faktörler açısından farklılık gösteren birkaç farklı kanser türü olarak kabul edilmektedir. Böbrek kanseri, yaşam tarzı, tıbbi durum, çevresel ve genetik faktörleri içeren bir dizi risk faktöründen etkilenmektedir. WASP ailesi üyesi 1 (WASF1) geni, WASP verprolin-homolog protein1 (WAVE1) proteinini kodlar ve beyinde oldukça bol miktarda bulunan temel bir aktin hücre iskeleti kontrol proteinidir. Özellikle WAVE1, ARP 2/3 kompleksini aktive eden WRC'nin alt birimlerinden biridir ve hücresel göç ve hücresel yapışma gibi çeşitli hücresel olaylarda önemli olan aktin polimerizasyonunun indüklenmesine neden olur. Bu çalışmada böbrek kanserinde WAVE1 ekspresyon seviyelerine baktık. Çalışmamızda aynı hastaya ait 11 adet böbrek kanseri doku örneği ile 11 adet sağlıklı böbrek dokusu örneği değerlendirildi. Böbrek kanseri dokuları 6 evre I, 4 evre III ve 1 evre II örneğinden oluşuyordu. Böbrek kanseri ve sağlıklı dokulardaki WAVE1 gen ekspresyon seviyesini analiz etmek için kantitatif gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (qRT-PCR) yöntemi kullandı. Çalışma sonuçlarımıza göre, WAVE1'in böbrek kanseri doku örneklerinde sağlıklı dokulara kıyasla ekspresyonunun arttığı (Kat artışı=5.08) ve bunun istatistiksel olarak anlamlı olduğunu tespit edilmiştir (p = 0.030). Sonuç olarak, araştırma bulgularımız WAVE1geninin böbrek kanserinin ilerlemesi ve büyümesinde kritik bir role sahip olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Cancer is characterized by uncontrolled cell proliferation and is clearly the most destructive groups of human pathology. Renal cancer was previously thought to exist as a single illness, but it is currently recognized as several distinct cancer types that develop from kidneys, any one of them vary from histological features, disease progression, treatment responses, and genetic basis factors. Several of risk factors influenced renal cancer, involving lifestyle factors, medical condition factors, environmental factors, as well as genetic factors. The WASP family member 1 (WASF1) gene codes for WASP verprolin-homologous protein1 (WAVE1) which is an essential actin cytoskeleton control protein that is highly abundant in the brain. Particularly, WAVE1 is one of the subunits of the WAVE regulatory complex (WRC) that permits activation of the complex of the actin-related protein 2/3 (ARP 2/3) and results in inducing the polymerization of actin that is important in diverse cell events like cellular migration and cellular adhesion. In this paper, we looked at the WAVE1 (also known as WASF1) expression levels within renal cancer. For our work, 11 tissue samples of renal cancer as well as 11 healthy renal tissue samples from the same patient were evaluated. The renal cancer tissues were composed of 6 samples at stage I, 4 samples at stage III, and 1 sample at stage II. To analyze the WAVE1 gene expression level in renal cancer and healthy tissues of any samples, we employed the quantitative real-time polymerase chain reaction (qRT-PCR) method. The findings of this study exhibited that the level of WAVE1 gene was overexpressed in renal cancer tissue samples compared with healthy tissues (Fold change=5.08), which was statistically significant (p = 0.030). As a result, with all of these data, our research findings recommend that the WAVE1 gene does have a significant role in renal cancer progress and growth.