Yaşam hakkı ve Somali
Right to life in Somalia
  1. Tez No: 885002
  2. Yazar: AMAL AHMED MOHAMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYBARS PAMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Hakkı, Somali Anayasası, Uluslararası Sözleşmeler, Yaşam Hakkı Tehditleri, Right to Life, Somali Constitution, International Conventions, Threatstothe Right to Life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Yaşam hakkı, doğumundan itibaren her insanın sahip olduğu doğal bir haktır. Bu çalışmada,“Yaşam Hakkı ve Somali”başlığı altında, yaşam hakkının yasal boyutu ele alınmıştır. Çalışmada öncelikle uluslararası hukukta yaşam hakkının tanımı ve kapsamı anlatılmıştır. Yaşam hakkının temel özellikleri, felsefi ve hukuki temelleri, ayrıca istisnaları hakkında bilgi sunulmuştur. Ardından, çalışmada Somali'deki insani durum ve Somali vatandaşlarının karşılaştığı tehditler ele alınmıştır. Aynı zamanda, yaşam hakkının ihlaline neden olan faktörler incelenmiştir. Somali'nin karşılaştığı yerel, bölgesel ve uluslararası tehditler belirtilmiştir. Somali devletinin genel bir tanıtımı yapılmış ve devletin özellikleri açıklanmıştır. Önceki hükümetlerin doğal kaynakların kullanımı, Somali'de yaşam hakkının güçlendirilmesi ve korunmasında başarısızlıkları vurgulanmıştır. Somali'de yaşam hakkını tehdit eden en önemli faktörler arasında anayasaya dayalı hukuki gücün eksikliği, liderlik boşluğu, dış müdahaleler, çevre kirliliği ve kuraklık, terör ve güvenlik zayıflığı, nükleer atıklar, yoksulluk ve kötü sağlık durumu yer almaktadır. Sonuç olarak, Somali hükümetine Somali'de yaşam hakkını tehdit eden sorunların çözümüne katkıda bulunması için bir dizi öneri sunuldu. Bu önerilerin gerçekleşen ölümlerin azaltılmasında ve yayılmasını önlemede bir araç olarak kullanılması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The right to life is a natural right that every individual possesses from birth. Within the scope of this study, the topic of the right to life is addressed with its legal dimension under the title“Right to Life and Somalia.”The definition and scope of the right to life in international law are initially specified. Information is provided about the fundamental qualities of the right to life, its religious, philosophical, and legal foundations, as well as exceptions to the right to life. Subsequently, the humanitarian situation in Somalia and the threats faced by Somali citizens are discussed in the study. Factors causing violations of the right to life are also investigated. Local, regional, and international threats faced by Somalia are mentioned. An overview of the Somali state is presented, highlighting its characteristics. The failures of previous governments in utilizing natural resources, strengthening and protecting the right to life in Somalia are indicated. The most significant factors threatening the right to life in Somalia are summarized as follows: lack of legal power regarding the constitution, absence of effective leadership, external interventions, environmental pollution and drought, terrorism and weak security, nuclear waste, poverty, and poor health conditions. As a conclusion, a series of recommendations are presented to the Somali government for contributing to the resolution of issues threatening the right to life in Somalia. It is hoped that these recommendations will be utilized as tools to reduce and prevent the occurrence of deaths.