Analysis of WAVE13 gene expression in kidney cancer
Böbrek kanserinde WAVE3 gen ekspresyonunun analizi
  1. Tez No: 885005
  2. Yazar: SOZI TAHIR AHMED AHMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI ÖMER ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek kanseri, Gerçek Zamanlı PZR, WAVE 3, Kidney cancer, Real-Time PCR, WAVE 3
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kanser, böbrek gibi hemen hemen her organ veya dokuda gelişebilen, kontrol edilemeyen hücre çoğalması ile ayırt edilen bir hastalıktır. Böbrek kanseri karmaşık bir hastalıktır. Böbrek hücrelerinde çok sayıda farklı böbrek kanseri alt tipi gelişir; bu alt tipler histolojileri, klinik belirtileri, terapötik yanıtları ve altta yatan genetik nedenleri bakımından farklılık gösterir. Resmi adı WASP aile üyesi 3 (WASF3) olan Wiskott- Aldrich sendromu protein ailesi verprolin homolog protein 3 (WAVE3) geni, WASP- WAVE ailesine aittir ve bir aktin hücre iskeleti yeniden şekillendirme proteindir. WAVE3, hücre şeklinin düzenlenmesi, hücre zarının aktin-filament polimerizasyonunun düzenlenmesi, hareketlilik, göç ve hücre metastazı dahil olmak üzere hücrelerde birçok düzenleyici işlev için gereklidir. Ayrıca, hücresel proliferasyon ve sitokinez ile ilişkilidir. Bununla birlikte, WAVE3 kanser hücresi invazyonu ve metastazında önemli bir işleve sahiptir. Böylece, metastazı artırıcı bir protein olarak görev yapar. Türk toplumu üzerinde yapılan bu araştırma, WAVE3 geni ile böbrek kanseri arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk çalışmadır. Bu çalışmanın amacı, sağlıklı dokulara kıyasla böbrek kanseri dokularında WAVE3 geninin ifade düzeyini belirlemektir. Çalışmaya aynı katılımcılardan alınan 11 böbrek kanseri dokusu ve 11 sağlıklı doku dahil edilmiştir. Genin ifade düzeyi kantitatif gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (qRT-PZR) tekniği ile ölçülmüştür. Bu çalışmanın bulgularına göre, sağlıklı dokularla karşılaştırıldığında böbrek kanserli dokularda WAVE3 gen ifadesinde bir fark yoktur (kat değişimi = 0.93) ve bu bulguyla ilgili olarak istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulunmamıştır (p = 0.87). Buna göre, WAVE3 ifade düzeyinin böbrek kanseriyle ilişkisini analiz etmek ve net bir şekilde anlamak için büyük örneklerle daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
, xi + 60 pages Cancer is a disease distinguished by uncontrollable cell proliferation that can develop in almost any organ or tissue, such as the kidney. Kidney cancer is a complex illness. Multiple distinct subtypes of kidney cancer develop in the kidney's cells; these subtypes vary in their histology, clinical manifestations, therapeutic responses, and underlying genetic causes. The Wiskott-Aldrich syndrome protein family verprolin homologous protein 3 (WAVE3) gene, whose official name is WASP family member3 (WASF3), belongs to the WASP-WAVE family and is an actin cytoskeleton remodeling protein. WAVE3 is required for many regulatory functions in cells, including organizing cell shape, regulating actin-filament polymerization of the cell membrane, motility, migration, and cell metastasis. Furthermore, it is associated with cellular proliferation and cytokinesis. Nonetheless, WAVE3 has a major function in cancer cell invasion and metastasis. Thus, it acts as a metastasis-enhancing protein. This present investigation on the Turkish population is the first to examine the relationship between the WAVE3 gene and kidney cancer. The aim of present study was to determine the expression level of the WAVE3 gene in kidney cancer tissues relative to healthy tissues. The study involved 11 kidney cancer tissues and 11 healthy tissues from the same participants. The gene's expression level was measured by the quantitative real time polymerase chain reaction technique (qRT-PCR). According to the findings of the present study, there is no difference in WAVE3 gene expression in kidney cancerous tissues when compared with healthy tissues (fold change = 0.93), and regarding this finding, statistically, no significant correlation was found (p = 0.87). Accordingly, further studies with large samples are needed to analyze and clearly understand the WAVE3 expression level relationship to kidney cancer.