Duygusal yeme davranışının benliğin ayrımlaşması ve kişilik özellikleri açısından incelenmesi
Examine the relationship between emotional eating behavior and self-differentiation and personality traits
  1. Tez No: 885008
  2. Yazar: BURCU KETENCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELİZ SAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Yeme, Benlik Ayrımlaşması, Kişilik, Emotional Eating, Self Differentiation, Personality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, duygusal yeme davranışının benliğin ayrımlaşması ve kişilik özellikleri ile ilişkisini incelemektir. Araştırma, ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Konya ilinde yaşayan yetişkinler oluşturmuştur. Örneklem ise bu evrenden basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 571 katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak, katılımcıların demografik bilgilerinin yanısıra“Duygusal Yeme Ölçeği”,“Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği”ve“ Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi”kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans dağılımı, betimsel istatistikler ve korelasyon analizi ve tek değişkenli doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, duygusal yeme davranışı ile benliğin ayrımlaşması arasında anlamlı ve negatif bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, duygusal yeme davranışı ile nevrotizm arasında pozitif; dışadönüklük, yumuşak başlılık ve sorumluluk arasında ise negatif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir. Duygusal yeme davranışı ile deneyime açıklık arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Benliğin ayrımlaşmasının duygusal yeme davranışı üzerinde negatif yönde etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında, nevrotizmin duygusal yeme davranışını pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Son olarak, dışadönüklük, yumuşakbaşlılık ve sorumluluğun duygusal yeme davranışını ise negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between emotional eating behavior and self-differentiation and personality traits. The research was conducted using the relational screening model. The population of the research consisted of adults living in Konya. The sample consists of 571 participants selected from this universe by simple random sampling method. In addition to the demographic information of the participants,“Emotional Eating Scale”,“Differentiation of Self Scale”and“Adjective Personality Test”were used as data collection tools. Frequency distribution, descriptive statistics, correlation analysis and univariate lineer regression analyses were used to analyze the data. According to the research results, a significant and negative relationship was found between emotional eating behavior and differentiation of self. Additionally, there is a positive relationship between emotional eating behavior and neuroticism; Negative relationships were determined between extraversion, agreeableness and conscientiousness. No significant relationship was found between emotional eating behavior and openness to experience. It was concluded that differentiation of self has a negative effect on emotional eating behavior. In addition, it was found that neuroticism has a positive effect on emotional eating behavior. Finally, it was found that extraversion, agreeableness and conscientiousness have a negative effect on emotional eating behavior.