Çocukluk çağı travmaları ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide erken dönem uyum bozucu şemaların aracılık rolü
The mediating role of early maladaptive schemas in the relationship between childhood trauma and psychological well-being
- Tez No: 885071
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Psikolojik İyi Oluş, Erken Dönem Uyum Bozucu Şemalar, Childhood Trauma, Psychological Well-Being, Early Maladaptive Schemas
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı, çocukluk çağı travmaları ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide erken dönem uyum bozucu şemaların aracılık rolünü incelemektir. Araştırma, 18-64 yaş arası 348 kadın ve 164 erkek olmak üzere toplam 512 kişiyi kapsamaktadır. Katılımcılara çeşitli ölçekler uygulanmış ve veriler IBM SPSS Statistics 22 ile analiz edilmiştir. Çocukluk çağı travmaları, psikolojik iyi oluş ve erken dönem uyum bozucu şemalar arasındaki ilişkiler Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) Amos 24 ile incelenmiştir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre, çocukluk çağı travmaları ile psikolojik iyi oluş arasında negatif bir ilişki, erken dönem uyum bozucu şemalar ile pozitif bir ilişki bulmuştur. Erken dönem uyum bozucu şemalar ile psikolojik iyi oluş arasında da negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Cinsiyetin çocukluk çağı travmalarını etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Yapısal eşitlik modeline göre, Çocukluk çağı travmaları ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide kopukluk şema alanının tam aracı rolü diğer şema alanları ve şemaların kısmi aracı rolü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan analizler ile erken dönem uyum bozucu şemaların psikolojik iyi oluşu arttırmada önemli bir rol oynadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the mediating role of early maladaptive schemas in the relationship between childhood trauma and psychological well-being. The research includes a total of 512 participants, consisting of 348 women and 164 men, aged between 18 and 64 years. Various scales were administered to the participants, and the data were analyzed using IBM SPSS Statistics 22. The relationships between childhood trauma, psychological well-being, and early maladaptive schemas were examined using Structural Equation Modeling (SEM) with Amos 24. Correlation analysis results revealed a negative relationship between childhood trauma and psychological well-being, and a positive relationship between childhood trauma and early maladaptive schemas. A negative relationship was also found between early maladaptive schemas and psychological well-being. It was concluded that gender did not affect childhood trauma. According to the structural equation model, the disconnection schema domain served as a full mediator in the relationship between childhood trauma and psychological well-being, while other schema domains and schemas had a partial mediating role. The analyses suggest that early maladaptive schemas play a significant role in enhancing psychological well-being.