Socio-cultural influences and interactions of the Khalaj in pre-Islamic Afghanistan
İslâmiyet öncesi Afganistan'daki Halaçların sosyo-kültürel etki ve etkileşimleri
  1. Tez No: 885183
  2. Yazar: HÜLYA TARHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAŞAĞIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Afghanistan, Halaçlar, Türkler, Akhun, Karluk, Afghanistan, Khalajs, Turks, Akhun, Karluk
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Türkler tarih boyunca dünyanın birçok noktasına yayılmışlardır. Göç etmiş oldukları bölgelerde devletler kurarak, kültürlerinin tanınmasını sağlamışlardır. Türk varlığının bilindiği bölgelerden bir tanesi de Afganistan'dır. Stratejik olarak önemli bir konumda bulunan Afganistan birçok millete ev sahipliği yapmıştır. Çeşitli medeniyetlerin etkisi altında kalan bölgede Halaçlarda önemli bir etnik grup olarak yer almakta ve tarih boyunca da farklı kültürel, dini, siyasi etkileşimlerle karşılaşmışlardır. Bu çalışmada tarihi ve arkeolojik kaynakların eşliğinde seyahatnameler ve destanlar üzerinden gidilerek Halaçların İslâmiyet öncesi dönemde kökenleri ve etkileşimleri üzerine durularak analizler yapılmıştır. Halaçlar üzerine kaynaklarda isimleri ile alakalı olarak Halaç, Kalaç Hılci, Halluh şekilleri ile bahsedilmiş olduklarını görmekteyiz. Özellikle Halluh isminin Karluklarla olan bağlantısı üzerine çalışmalarda mevcuttur. Fakat kaynaklardaki yazımlarından ötürü yanlışlıklar yapılmıştır. Türklerin 5-7. yüzyıllarda varlığını sürdürdüğü dönemde Halaçların da varlık gösterdiği görülmektedir. Çalışmamızda arkeolojik verilerle bu hususun aktarılması da hedeflenmektedir. Halaçların bulunmuş olduğu coğrafyalar ve dilsel farklılıklar göz önünde bulundurularak Akhun/EftalitHalaç bağlantısı ve etnik kökenleri üzerine durulmuştur. Bu çalışmanın amacı Halaçların İslâmiyet öncesi dönemde diğer etnik gruplarla olan etkileşimleri, kültürel değişimleri üzerindeki etkilerini incelemektedir. Afganistan coğrafyasının yapısını ve Halaçların tarihi, kültürel mirasını anlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Turks have spread to many parts of the world throughout history. They established states in the regions where they migrated and made their culture recognized. One of the regions where the Turkish presence is known is Afghanistan. Afghanistan, which is strategically important, has hosted many nations. In the region, which has been under the influence of various civilizations, the Khalajs are an important ethnic group and have encountered different cultural, religious, and political interactions throughout history. In this study, the origins, and interactions of the Khalajs in the pre-Islamic period have been analyzed through travelogues and epics accompanied by historical and archaeological sources. In the sources on the Khalajs, we see that they are mentioned in the forms of Khalaj, Kalach Hılci, and Halluh in relation to their names. Especially there are studies on the connection of the name Halluh with Karluks. However, mistakes have been made due to the spelling of the sources. It is seen that the Khalajs also existed in the period when the Turks continued their existence in the 5th– 7th centuries. In our study, it is also aimed at conveying this issue with archaeological data. Considering the geographies and linguistic differences of the Khalajs, the Akhun/Eftalit-Khalaj connection and their ethnic origins are emphasized. The aim of this study is to examine the interactions of the Khalaj with other ethnic groups in the pre-Islamic period and their effects on cultural changes. It aims to understand the structure of Afghanistan's geography and the historical and cultural heritage of the Khalaj.