Geleneksel Yixing Zisha seramikleri ve günümüz seramik sanatına etkileri
Traditional Yixing Zisha ceramics and their effects on current ceramic arts
  1. Tez No: 885193
  2. Yazar: AYNUR GÜVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yixing, Zisha, Kil, Seramik, Çaydanlık, Yixing, Zisha, clay, teapot
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Geleneksel Yixing Zisha seramikleri, Çin' in Jiangsu Eyaletinde, Taihu gölünün kıyısında bulunan Yixing bölgesinden çıkan, pekişmiş çini ( stoneware ) özelliklerine sahip özel bir kilden üretilir. Bu kil, yoğun gözenekli yapısı sayesinde çayın aroması ve rengini en iyi şekilde korur ve bu özellikleriyle dünyada en iyi çaydanlık malzemesi olarak kabul görmüştür. Çinli alimlerin heykel çalışmalarının da bulunmasına rağmen, çoğunlukla çaydanlık ve çay takımları üretilmiştir. Bu seramikler mor, kırmızı, yeşil, mavi gibi çeşitli renkleri olan, Jiangsu bölgesindeki madenlerden çıkan, benzersiz özelliklere sahip olan, Zisha (mor kum) kilinden elde edilirler. 17. yüzyılda ihracatın başlamasıyla, önce Çin çayı, sonrasında ise Yixing Zisha çaydanlıklarının Avrupa'ya ve sonrasında Amerika' ya ulaşmasıyla, modern seramik ustaları, tasarımcıları ve sanatçıları bu çaydanlıklara yoğun ilgi göstermişlerdir. Bu ürünler bazı ustalar tarafından taklit edilmiş, bazı sanatçı ve tasarımcılara da esin kaynağı olmuşlardır. Bu çalışmada, Yixing Zisha seramiklerinin tarihi, üretim teknikleri ve önemli ustaların çalışmaları detaylı bir şekilde incelenmiş, çağdaş seramik tasarımı, üretimi ve sanatı üzerindeki etkileri sanatçı ve ustaların çalışmaları analiz edilerek gözlemlenmiş ve Yixing Zisha seramik geleneğinin gelecekteki potansiyeli üzerine öngörülerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Traditional Yixing Zisha ceramics, originating from the Yixing region, on the shores of Lake Taihu in China' s Province, have the characteriscis of stoneware, and have been considered as the best teapot material in the World, due to their densely porous structure and their ability to preserve the aroma and the color of the tea leefs very well. Although some sculptures, vases, bottles were produced by Chinese masters and scholars, mostly ,teapots and tea sets were produced. These ceramics are made by Zisha ( purple sand ) clay, which has unique properties. This clay comes from mines in the Jiangsu region, with various colors such as; purple, red, green and blue. With the start of exports in 17th century, Chinese tea and Yixing Zisha teapots reached Europe and later America. Modern ceramic masters, designers and artists showed great interest in this unique traditional teapots. These products were imitated by some masters, and inspired some artists and designers. In this study, the history of Yixing Zisha ceramics, production techniques, and the works of important masters, were examined in detail. Their effects on contemporary ceramic art and design was observed by analyzing the works of artists and masters and predictions were made about the future potential of the Yixing Zisha ceramic tradition.