Lise öğrencilerinin sanal aidiyet, sanal zorbalık ve mağduriyetlerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi (Azerbaycan örneği)
Investigation of peer bullying and psychological resilience of students studying in science high schools (The case of Azerbaijan)
- Tez No: 885198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENER ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Virtual belonging, cyber bullying, high school students, Azerbaijan
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, lise öğrencilerinin sanal aidiyet ve sanal zorbalık davranışı sergileme ile sanal zorbalık mağduru olma durumları betimlenmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, zorbalık durumlarının sınıf düzeyi, internet kullanım süresi, internet kullanım amacı ve internete bağlanılan kaynağa göre farklılaşıp farklılaşmadığı durumlar ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu çerçevede, sanal aidiyet ve sanal zorbalık, öncelikle alan yazına dayalı olarak betimlenmiş; daha sonra her ikisi arasındaki ilişki ortaya konmuştur. Araştırma evrenini, Azerbaycan'da öğrenim gören lise öğrencileri oluşturmuştur. Örneklem ise, Bakü ve Sumgayıt şehirlerinde 10. ve 11. sınıfta öğrenim gören 409 öğrenciden oluşmuştur. Araştırmada, veriler“sanal aidiyet ölçeği”ve“sanal zorbalık ve mağduriyet ölçeği”ile elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, lise öğrencilerinin yaklaşık yarısının hiç zorbalık yapmadığı; aidiyet bakımından ise yüksek bir aidiyet oranına sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca, aidiyet ile zorbalık ve mağduriyet arasında pozitif, düşük bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was tried to describe the situations of high school students exhibiting virtual belonging, cyber bullying behavior and being victims of cyber bullying. For this purpose, it was tried to reveal whether bullying situations differ according to grade level, duration of internet use, purpose of internet use and the source connected to the internet. In the research, the relational scanning model, one of the general scanning models of quantitative research methods, was used. In this context, virtual belonging and cyber bullying were first described based on the literature, and then the relationship between both was revealed. The research population consists of high school students studying in Azerbaijan. The sample consisted of 409 students in the 10th and 11th grades studying in the cities of Baku and Sumgayit. In the research, data were obtained with the“virtual belonging scale”and“virtual bullying and victimization scale”. As a result of the research, it was seen that approximately half of the high school students had never been bullied and had a high rate of belonging. Additionally, a low positive relationship was found between belonging and bullying and victimization.