İntertrokanterik kırığı ameliyatı olan hastalara verilen taburculuk eğitiminin taburculuğa hazır oluşluk ve cerrahi iyileşmeye etkisi
The effect of discharge education given to patients who had intertrochanteric fracture surgery on discharge readiness and surgical recovery
- Tez No: 885216
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, İntertrokanterik kırık, Taburculuk eğitimi, Yara iyileşmesia doldurulacaktır, Nursing, Intertrochanteric fracture, Discharge education, Woundhealingdurulacaktır
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Daha sonrİntertrokanterik Kırığı Ameliyatı Olan Hastalara Verilen Taburculuk Eğitiminin Taburculuğa Hazır Oluşluk ve Cerrahi İyileşmeye Etkisi Amaç: Bu araştırma, intertrokanterik femur kırığı ameliyatı olan hastalara verilen taburculuk eğitiminin cerrahi iyileşme ve taburculuğa hazır oluşluğa üzerine etkisinin olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılıştır. Yöntem: Araştırma deneysel çalışma olarak gerçekleştirildi. Araştırma, Mayıs 2023 -Temmuz 2024 tarihleri arasında Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi ve Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinin ortopedi kliniklerinde intertrokanterik femur kırığı ameliyatı olan, araştırma kriterlerini karşılayan ve onamları alınan 60 hasta ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri, Sosyodemografik form, Toronto Yara Semptom Değerlendirme Sistemi, Taburcu Olmaya Hazır Olma Ölçeği ve cerrahi iyileşmeyi değerlendirmeye yönelik Hasta Değerlendirme Formu ile toplanmıştır. Veriler; taburculuk öncesi, taburculuk sonrası ikinci, dördüncü ve sekizinci hafta olmak üzere dört aşamada toplanmıştır. İlk aşamada tüm hastalara hasta tanıtım ve hasta değerlendirme formu yüz yüze uygulandı. Sonrasında girişim grubuna taburculuk eğitimi verilmiş ve eğitim konularını içeren kitapçık yanlarına verilmiştir. Kontrol grubu hastaları ise klinik standartlara göre izlenmiştir. Taburculuk sonrası ikinci, dördüncü ve sekizinci haftada iki hasta grubu da telefonla ulaşılarak hasta değerlendirme formu doldurulmuştur. Verilerin analiz edilmesinde; frekans ve yüzde analizleri, ki kare analizi, standart sapma ve grup içi tekrarlı test ortalama puanlarının karşılaştırılmasında ise tekrarlı ölçümler için Anova testi kullanılmıştır. Bulgular: Girişim ve kontrol grubu hastalarının grup içi taburculuk öncesi, taburculuk sonrası ikinci, dördüncü ve sekizinci haftada cerrahi iyileşme puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. (p0,05). Taburcu olmaya hazır olma öz değerlendirme ölçeği ve alt boyutları arasında girişim ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Araştırma sonucunda intertrokanterik femur kırığı olan hastalara verilen taburculuk eğitiminin, hastaların taburculuğa hazır oluşluk ve cerrahi iyileşme süreçleri üzerinde girişim ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Daha sonra dolEffect of Discharge Education Given to Patients Undergoing Intertrochanteric Fracture Surgery on Discharge Readiness and Surgical Recovery Aim: This study was conducted to determine whether discharge education given to patients who underwent intertrochanteric femur fracture surgery had an effect on surgical recovery and readiness for discharge. Methods: The study was conducted as a randomized controlled trial. The study was conducted with 60 patients who underwent intertrochanteric femur fracture surgery at the orthopedic clinics of Elazığ Fethi Sekin City Hospital and Fırat University Faculty of Medicine Research Hospital between April 2023 and July 2024, who met the research criteria and gave their consent. The study data were collected using the Sociodemographic form, Toronto Wound Symptom Assessment System, Discharge Readiness Scale and Patient Assessment Form. Data were collected in four stages: before discharge, and at the second, fourth and eighth weeks after discharge. In the first stage, patient introduction and patient assessment forms were applied to all patients face to face. Then, discharge education was given to the intervention group and a booklet containing the education topics was given to them. The control group patients were followed up according to clinical standards. Both patient groups were reached by phone and the patient assessment form was filled out at the second, fourth and eighth weeks after discharge. In the analysis of the data; Frequency and percentage analyses, chi-square analysis, standard deviation, and Anova test for repeated measures were used to compare within-group repeated test mean scores. Results: It was determined that there was a statistically significant difference between the surgical recovery score averages of the intervention and control group patients before discharge and in the second, fourth and eighth weeks after discharge. (p0,05). There was no statistically significant difference between the discharge readiness self-assessment scale and its subscales between the intervention and control groups (p>0,05). Conclusion: The research results indicate that the discharge education provided to patients with intertrochanteric femur fractures did not create a statistically significant difference between the intervention and control groups in terms of readiness for discharge and surgical recovery processes.