40 numaralı Kalebend Defterine göre (H.1249-1256 / M.1834-1841) Osmanlı Devleti'nde suçlar, suçlular ve cezalar (Metin ve inceleme)
Crimes, criminals and punishments in the Ottoman Empire according to the Kalebend Book number 40 (H.1249-1256 / M.1834-1841) (Text and review)
- Tez No: 885335
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER İŞBİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kalebend, Nefy, Itlak, Ceza, Hukuk, Suç, Suçlu, Kalebend, Exile, Release, Punishment, Law, Crime, Criminal
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 759
Özet
Osmanlı Devleti'nin yegane gayelerinden bir tanesi ülke topraklarını ve bu toprakların üstünde yaşayan reayayı korumak ve kollamak olmuştur. Bu sebeple her kim nizam-ı aleme halel getirecek bir şekilde davranmaya kalkışmışsa kendi sonunu hazırlamıştır. Osmanlı hukuk sistemi şer'ȋ yasalara dayanan ve gerektiğinde de örfȋ kanuna başvuran bir sistem içermektedir. Çalışması yapılan 40 Numaralı Kalebend Defteri içerisinde suçlu bulunan şahısların derhal suçları tespit edilerek gerekli cezaları onanmıştır ki böylece Allah'ın emaneti olan reayanın huzuru baki olsun. Osmanlı topraklarında zararlı faaliyetlerde bulunan kimselerin nefislerinin ıslahı için gerekli yöntem onları, bulundukları mevkilerden uzaklaştırmak ve yoksunluk çekerek aynı hatalara düşmelerini engellemek olmuştur. Bu engeli ise en fazla başvurulan ceza türü olan nefy, cezirebend, kalebend ve manastırbend cezaları ile oluşturmaya çalışmışlardır. Kalebend cezası, suçluların kalenin dışına çıkmasına müsaade etmeyen bir ceza türüdür ve 40 Numaralı Kalebend Defteri'nde (H. 1249-1256 / M. 1834-1841) başvurulan cezalar arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Suçlular için en fazla başvurulan ceza türünün yapılan incelemeler nihayetinde nefy olduğu görülmektedir. 7 yıllık bir zaman dilimini teşmil eden mevcut defter sayesinde Osmanlı Devleti'nde uygulanan ceza usulleri hakkında pek çok bilgiye erişilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the sole aims of the Ottoman Empire was to protect and protect the lands of the country and the people living on these lands. For this reason, whoever tries to act in a way that would harm the order of the world has prepared his own end. The Ottoman legal system includes a system based on sharia law and resorting to customary law when necessary. In the Kalebend Book No. 40, the crimes of the people who were found guilty were immediately determined and the necessary punishments were approved, so that the peace of the people entrusted to God would be eternal. The necessary method for the improvement of the souls of those who carried out harmful activities in the Ottoman lands was to remove them from their positions and prevent them from making the same mistakes by suffering deprivation. They tried to create this obstacle with the most commonly used punishment types: nefy, cezirebend, kalebend and monasterybend. Kalebend punishment is a type of punishment that does not allow criminals to leave the castle, and it ranks third among the punishments used in the Kalebend Book No. 40 (H. 1249-1256 / M. 1834-1841). As a result of the investigations, it is seen that the most common type of punishment for criminals is nefy. Thanks to the existing notebook, which covers a period of 7 years, a lot of information about the criminal procedures applied in the Ottoman Empire can be accessed.