The concept of radical evil in Kantian ethics and Arendt's political philosophy
Kant etiği ve Arendt'in politika felsefesinde radikal kötülük kavramı
- Tez No: 885805
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE DURMAZ KUYUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Radikal kötülük, kötülüğün sıradanlığı, ahlak yasası, insanlık durumu, eylem, çoğulluk, kamusal alan, Radical evil, banality of evil, moral law, human condition, action, plurality, public realm
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez, Immanuel Kant'ın etik araştırması ve Hannah Arendt'in siyaset felsefesinde“radikal kötülük”kavramını incelemeyi amaçlamaktadır. Kant'a göre ahlak yasası bireysel özgürlüğün ve etik sorgulamanın temelidir. Bu bağlamda Kant radikal kötülüğü, ahlak yasasının ve özgür isteme olanağının reddedilmesi olarak tanımlar. Hannah Arendt'in bağlamında bu kavram, belirli insana özgü etkinliklerin ve birliktelik biçimlerinin sorgulamayı gerektirir. İnsana özgü bir birliktelik, kamusal alanda mümkün olan eylem ve çoğulluk (eylemin koşulu olarak) aracılığıyla kurulur. Bu çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde Kant etiğinde“iyi”,“kötü”ve“radikal kötü”kavramlarının kökeni ve saf pratik akıl yasası ile bağlantısı incelenmektedir. İkinci bölümde ise eylem ve onun koşulu olan çoğulluk ile kamusal alanın Arendt'in siyaset felsefesindeki önemi incelenmektedir. Sonuç olarak, her iki filozof radikal kötülük kavramını eylem ve özgür tercih olanaklarına dayandırmaktadır. Kant'a göre radikal kötülük saf pratik aklın zorunluluğunun reddedilmesidir, dolayısıyla radikal kötülük insan bireylerinin eylemlerini öz-sevgi temelinde belirlemesiyle ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında Arendt'te radikal kötülük, totaliter rejimlerde olduğu gibi eylem, konuşma ve kamusal alan olanaklarının ortadan kaldırılmasından kaynaklanan bir olgudur. Dolayısıyla Arendt'in kavramsallaştırması bireylerin istemelerini değil, genel insanlık durumuna ilişkin bir değerlendirmeyi içermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the concept of“radical evil”in the ethical inquiry of Immanuel Kant and political philosophy of Hannah Arendt. According to Kant, moral law is the foundation of individual freedom and foundation his ethical inquiry. In this respect, Kant defines radical evil as the rejection of moral law and of the possibility of free will. In Hannah Arendt's analysis, this concept necessitates an inquiry into certain human activities and forms of togetherness. A human togetherness is established through the action and plurality (as its condition for action) that are possible in the public realm. This study includes two main sections: the first part includes an investigation of the origin of the concepts of“good”,“evil”and“radical evil”in Kantian ethics and their connection with the law of pure practical reason. In the second part, action and its condition plurality and the importance of the public realm in Arendt's political philosophy, are investigated. Consequently, both philosophers ground the concept of radical evil in the possibilities of action and free choice. According to Kant, radical evil is the rejection of the imperative of pure practical reason, therefore, radical evil occurs when human individuals determine their actions based on self-love. In addition, radical evil in Arendt is a fact that originates from the elimination of the possibility of action, speech and the public realm like in totalitarian regimes. Therefore, Arendt's conceptualization involves an assessment of the general human condition, not the will of individuals.