18 numaralı Kalabend Defterine göre (S. 1-146) H. 1188-1190/M. 1774-1776 yılları arasında Osmanlı Devleti'nde suç, suçlu ve cezalar (Değerlendirme-metin)
According to the 18th Kalebend Register (P. 1-146) H. 1188-1190 / A.D. 1774-1776 crimes, criminals, and punishments in the Ottoman Empire (Evaluation-text)
  1. Tez No: 885806
  2. Yazar: OSMAN NURİ BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP AYCİBİN SEYİTKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kalebend, Cezirebend, Kulebend, Nefy, Suç, Hukuk, Ceza, Kalebend, Cezirebend, Kulebend, Exile, Crime, Law, Punishment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 719
Özet
Osmanlı adalet sisteminin somut bir örneği olan Kalabend defterleri, padişahın örfi hukuktan elde ettiği yasama ve yargı yetkisinin, Divan-ı Hümayun´da özellikle tazir cezalarında uygulanmasının ve yazıya geçirilmesinin bir tezahürüdür. Bu bakımdan Kalabend defterleri, dönemin hukuk tarihi araştırmalarında ana kaynak niteliğinde olup, Osmanlı Hukuk Tarihi'nin aydınlatılmasın da büyük önem arzetmektedir. Defterimizde H. 1188-1190/M. 1774-1776 yılları arasındaki suç ve suçlu profillerini inceleyerek, bu dönem ile ilgili adli ve sosyal alanlarda çıkarımlarda bulunduk. Ayrıca defterimizde suçu işleyenlerin hangi sınıflara mensup olduklarını ayrıntılı bir şekilde ele aldıktan sonra incelemelerimizle bir sentez oluşturarak değerlendirmeye tabi tuttuk. Çalışma planımızda ise Kalabend defterleri hakkında genel bir bilgi ile defterimizin içeriğindeki cezaların neler olduğuna dair bir açıklama ile incelediğimiz defterde geçen hüküm çeşitleri ve hüküm türlerinin dağılımını tablo, grafik ve örneklerle açıklayarak verdik. En sonunda Çalışmamızı, defterin transkripsiyonu ve sonuç ile bitirdik.
Özet (Çeviri)
The Kalebend Registers, a clear example of the Ottoman justice system, show the use and writing down of the legislative power the sultan got from customary law, especially in the Divan-ı Hümayun for discretionary punishments (tazir). In this way, the Kalebend Registers are key sources in studying the legal history of the time and are very important for understanding Ottoman Legal History. By analyzing the crime and criminal profiles recorded in our register from the years H. 1188-1190 / A.D. 1774-1776, we drew conclusions about the judicial and social aspects of this period. We thoroughly examined which social classes the offenders belonged to and synthesized our findings for evaluation. Our study plan includes general information about the Kalabend registers, detailing the types of punishments documented in our register. We illustrated the various types and distributions of judgments found in the register using tables, graphs, and examples. Finally, we completed our study with the transcription of the register and a conclusion.