Orhan Hançerlioğlu'nun romanlarında yapı ve izlek
Structure and theme in Orhan Hançerlioğlu's novels
  1. Tez No: 885977
  2. Yazar: GİZEM YILDIRIM YENTÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER NAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Orhan Hançerlioğlu, Toplumcu-Gerçekçi Roman, Yapı ve İzlek, Orhan Hançerlioğlu, Socialist-Realist Novel, Structure and Theme
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Türk edebiyatının üretken isimlerinden biri olan Orhan Hançerlioğlu (1916-1991) anlatılarında toplumu ve toplumun sorunlarını çeşitli çerçevelerden okuyucularına yansıtmıştır. Bu sorunların başında şehir hayatının zorlukları, köylülerin geçim sıkıntıları, memuriyete ve bozulan aile yapısına tenkitler gelmektedir. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde görevler yapmış olması gözlemlediği ve tenkit ettiği noktaları romanlarına yansıtmasına neden olmuştur. Orhan Hançerlioğlu'nun romanlarındaki önemli bir diğer unsur ise ilgilendiği ve eserler verdiği farklı disiplinlerle romanlarını harmanlamış olmasıdır. Farklı disiplinlerden yararlanması okuyucunun onun romanlarına farklı perspektiften bakmasına ve bu şekilde değerlendirmesine olanak tanımıştır. Bu durumda onun romanlarını yapı ve izlek dışında zenginleştiren önemli bir nokta olmuştur. Hançerlioğlu'nun romanlarını genel olarak çok uzun tutmadığı görülmektedir. Bunun sebebi ise röportajlarından anlaşıldığı üzere okuyucuyu sıkmamak ve romandan uzaklaştırmamaktır. Bu sebeple romanları çok hacimli değildir. Hukukçu, araştırmacı ve yazar Orhan Hançerlioğlu, sekiz romanı olmakla birlikte hikâyeleri, edebiyat alanındaki yazıları, felsefe çalışmaları ve sözlükleri olan bir şahsiyettir. Bu çalışmanın amacı yalnızca felsefe alanındaki çalışmalarıyla bilinmesinden ziyade Orhan Hançerlioğlu'nun edebiyat içinde yerini ve değerini belirtmektir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yazarın hayatı, edebî kişiliği ve eserlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise sekiz romanı yapı ve izlek başlığı altında incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise sekiz roman dil ve üslûp açısından ele alınmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise genel bir değerlendirilme yapılarak çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Orhan Hançerlioğlu (1916-1991), one of the productive names of Turkish literatüre reflected society and its problems to his readers from various frameworks in his narratives. Major problems are the difficulties of city life, the livelihood difficulties of the villagers, and criticism of the çivil service and the deteriorating family structure. Having worked in various regions of Turkey caused him to reflect the points he observed and criticized in his novels. Another important element in Orhan Hançerlioğlu's novels is that he blends his novels with the different disciplines in which he is interested and produces Works. His use of different disciplines has allowed the reader to look at his novels from different perspectives and evaluate them in this way. In this case, it was an important point that enriched his novels beyond structure and theme. It is seen that Hançerlioğlu generally does not keep his novels very long. The reason for this, as understood from the interviews, is not to bore the reader and not to distract him from the novel. For this reason, his novels are not very voluminous. Lawyer, researcher and writer Orhan Hançerlioğlu is a person who has eight novels, stories, literary writings, philosophical studies and dictionaries. The purpose of this study is to indicate the place and value of Orhan Hançerlioğlu in literature, rather than being known only for his works in philosophy. The study consists of theree main parts. In the first part, the author's life, literary personality and Works are included. In the second part, his eight novels were examined under the title of structure and theme. In the third chapter, eight novels were tried to be diccussed in terms of language and style. In the conclusion section, the study was concluded by making a general evaluation.