Seramik objelerin restorasyonu ve konservasyonunda Kintsugi tekniği
Kintsugi technique in restoration and conservation of ceramic objects
- Tez No: 886001
- Danışmanlar: DOÇ. SERAP IŞIKHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Onarım, Koruma, Kintsugi, Ceramic, Restoration, Conservation, Kintsugi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kintsugi; Japonya'da kırık seramikleri onarmak için kullanılan bir tekniktir. Altın ile onarım olarak bilinen kintsugi, kin – altın ve tsugi – doğrama veya birleştirmek kelimelerinin yan yana gelmesiyle oluşur. Japonya, Çin ve Kore'de yetişen bir ağaç türünün gövdesine atılan kesiklerden akan reçine Japonya'da urushi adı ile bilinir. Hasarlı seramikler Japon reçinesi urushi ile altın tozu kullanılarak onarılmaktadır. On bin yıl öncesine kadar uzanan Japon seramik tarihinde kintsugi tekniğinin gelişimi 15.yüzyılın sonlarından 16.yüzyılın başlarına tarihlendirilir. Kintsugi; hayata ilham veren, aynı zamanda içinde bir felsefe barındıran, anlamlı ve disiplinli bir sanat dalıdır. Bir seramik onarımından beklenen; onarımın görünmez olması ve hatta yeni gibi görünmesidir. Onarım sonrasında seramik objeler yeni görünmesine rağmen bir daha eskisi gibi kullanılması mümkün değildir. Japonya'daki seramikler onarım gördükten sonra bile kullanıma yöneliktir. Bu açıdan Kintsugi onarım tekniği diğer onarım tekniklerinden ayrışır. Kintsugi tekniği ile onarılan seramik objeler yeni gibi görünme amacı taşımaz, aksine eskiye, geçmişe değer verir, hasarlı kısımları ön plana çıkarır, onarım sonrasında bile seramik objelerin kullanımını mümkün kılar. Bu çalışmada, geleneksel Japon seramik onarım tekniği olan kintsugi anlatılarak, uygulamalara yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
Kintsugi is a technique used in Japan to repair broken ceramics. Known as“repairing with gold,”kintsugi is derived from the words“kin”– gold and“tsugi”– join or patch. The resin flowing from cuts made on the trunks of a type of tree grown in Japan, China, and Korea is known as urushi in Japan. Damaged ceramics are repaired using Japanese resin urushi and gold powder. The development of the kintsugi technique in Japanese ceramic history, which dates back ten thousand years, is dated to the late 15th to early 16th centuries. Kintsugi is an art form that inspires life and contains a philosophy within it, making it meaningful and disciplined. The expectation from a ceramic repair is that the repair should be invisible and even look new. Although ceramic objects look new after repair, it is not possible to use them as before. In Japan, ceramics are still intended for use even after being repaired. In this respect, the kintsugi repair technique differs from other repair techniques. Ceramic objects repaired with the kintsugi technique do not aim to look new; on the contrary, they value the old and the past, highlight the damaged parts, and make it possible to use the ceramic objects even after repair. In this study, the traditional Japanese ceramic repair technique kintsugi will be described, and applications will be included.