Teknolojik dinamiklerin ihracat performansına etkisi: OECD ülkeleri üzerine panel veri analizi
The impact of technological dynamics on export performance: Panel data analysis on OECD countries
  1. Tez No: 929364
  2. Yazar: BURCU GÜN AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İhracat Performansı, OECD ülkeleri, Panel Veri Analizi Teknolojik Dinamikler, Export Performance, OECD Countries, Panel Data Analysis, Technological Dynamics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bilgiyi üretme, teknik süreç ve yöntemleri uygulama ve aktarma mekanizması olarak teknolojik dinamikler, üretim ve dış ticaret ekseninde ülkelerin hangi alanlarda uzmanlaşma sağlayacağını belirlemekte ve dış ticaretin faktör bileşimleri üzerinde etkili olmaktadır. Dolayısıyla teknolojik dinamikler, ihracat performansının ve ülke refahının en kritik belirleyicileri haline gelmiştir. Bu kapsamda çalışmada, teknolojik dinamiklerin ihracat performansı üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Teknolojik gelişme dinamikleri olarak ele alınan Ar-Ge harcamaları, patent sayıları, DYY, reel efektif döviz kuru, sabit sermaye yatırımları gibi göstergeler ölçütleriyle tanıtılmış; OECD ülkelerinin bu göstergelere ait son 15 yıla ilişkin verileri üzerinden değerlendirmeler yapılarak ihracat performansına etkileri ortaya konulmuştur. Bu çalışmada farklı gelişme düzeyine sahip, yüksek teknolojik ürün ihracatının toplam ihracat içerisindeki payı %3 üzeri olan OECD ülkelerinin 2007-2022 yıllarına ait verileriyle ampirik olarak; panel veri analizi yöntemi ile teknolojik dinamiklerin ihracat performansı üzerindeki etkileri analiz edilmektedir. Teknolojik değişkenlerden patent sayıları ve araştırma geliştirme harcamaları arasında yüksek korelasyon bulunması sebebiyle kontrol değişkenleri aynı kalmak üzere bu değişkenlerin yer aldığı iki farklı model kurulmuştur. Modeller tahmin edilmeden önce yapısal kırılmalı panel birim kök testlerinden Karavias Tzavalis birim kök testi ile değişkenlerin durağanlık seviyeleri incelenmiştir. Uygulanan testler sonucu teknolojik ürün ihracatındaki değişimlerin %76-%77'sinin her iki modelde de mevcut bağımsız değişkenler tarafından açıklanabildiği görülmektedir. Ar-Ge harcamaları ve REER'in bağımlı değişken üzerindeki etkileri tüm modellerde anlamlı olup sabit sermaye yatırımları ve DYY'ının etkisi ise modelden modele değişmektedir. Analize ilişkin anlamlı sonuçlar elde edilmiş olup teknolojik dinamiklerin ihracat performansı üzerindeki etkileri bulgular dâhilinde incelenerek politika önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As a mechanism for producing knowledge, implementing and transferring technical processes and methods, technological dynamics determine in which areas countries will specialize in the axis of production and foreign trade and have an impact on the factor compositions of foreign trade. Therefore, technological dynamics have become the most critical determinants of export performance and country welfare. In this context, the effects of technological dynamics on export performance are investigated in the study. Indicators such as R&D expenditures, patent numbers, FDI, real effective exchange rate, fixed capital investments, which are considered as technological development dynamics, are introduced with their criteria; evaluations are made based on the data of OECD countries for the last 15 years regarding these indicators and their effects on export performance are revealed. In this study, the effects of technological dynamics on export performance are analyzed empirically with the panel data analysis method using the data of OECD countries with different development levels and whose share of high-technology product exports in total exports is over 3% for the years 2007-2022. Due to the high correlation between the number of patents and research and development expenditures among technological variables, two different models were established with the control variables remaining the same. Before estimating the models, the stationarity levels of the variables were examined with the Karavias Tzavalis unit root test, which is one of the structural break panel unit root tests. As a result of the applied tests, it is seen that 76%-77% of the changes in technological product exports can be explained by the existing independent variables in both models. The effects of R&D expenditures and REER on the dependent variable are significant in all models, while the effects of fixed capital investments and FDI vary from model to model. Significant results regarding the analysis were obtained, and the effects of technological dynamics on export performance were examined within the scope of the findings and policy recommendations were made.