Afet zamanlarında sosyal sorumluluk iletişimi ve sosyal medyada görülen kullanıcı davranışları: AHBAP örneği incelemesi
Social responsibility communication in times of disaster and user behaviors on social media: AHBAP case study
  1. Tez No: 886036
  2. Yazar: BETÜL ÇELİKATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİMGE ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal sosyal sorumluluk, Corporate social responsibility
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte herhangi bir olay çerçevesinde insanların örgütlenmesi ve bilgi akışı sağlaması çok daha kolay ve hızlı bir hâle gelmiştir. Sosyal medya platformlarının da hayatımıza girmesi olumlu ve olumsuz anlamda birçok şeyi değiştirmiştir. Sadece gündelik yaşam içinde değil, afet gibi olağanüstü durumlarda da bireyler hızlı, doğru, güncel bilgi alabilmek ve dayanışma sağlayabilmek adına sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanmaktadır. Afetzedeler ve sosyal medya kullanıcıları, doğru bilgiye ulaşabilmek için medya kuruluşlarını, resmi kurumları ve sivil toplum kuruluşlarını takip etmektedir. Bireyler bu kurumları takip ederek doğru, güncel ve güvenilir bilgilere ulaşabilmektedirler. Ancak bu süreçlerde sosyal medyada yoğun bir bilgi kirliliği de yaşanmaktadır. Bu gibi süreçlerde resmi ve güvenilir kurumları takip etmek, doğru ve güvenilir bilgilere ulaşabilmek adına kritik öneme sahiptir. Burada resmi kuruluşlara büyük bir iş düşmektedir. Bireyleri paniğe sürüklemeden onların sakin kalabilmesini sağlamalarına ve doğru kararlar almalarına yardımcı olmak zorundadırlar. Bu bağlamda afetlerde sosyal medyanın rolü ve önemi büyüktür. Bu çalışmada, Ahbap Derneği'nin X hesabı (@ahbap) örneklem alınarak, Türkiye'de yaşanan 6 Şubat Depremlerinde süreç ile ilgili izlemiş oldukları stratejiler, çalışmalar incelenmiş ve detaylı bir araştırma yapılarak sosyal medyada ortaya çıkan kullanıcı profilleri netnografi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda ortaya çıkan her kullanıcı profiliyle, afet zamanlarında sosyal medyada meydana gelen sorunlar ve sosyal sorumluluk iletişimi karşısında ortaya çıkan insan faktörünün önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, it has become much easier and faster for people to organize and provide information flow within the framework of any event. The introduction of social media platforms into our lives has changed many things both positively and negatively. Individuals actively use social media not only in daily life, but also in extraordinary situations such as disasters, in order to receive fast, accurate, up-to-date information and to provide solidarity. Disaster victims and social media users follow media organizations, official institutions and non-governmental organizations to access accurate information. Individuals can access accurate, up-to-date and reliable information by following these institutions. However, during these processes, there is also intense information pollution on social media. In such processes, following official and reliable institutions is of critical importance in order to access accurate and reliable information. Official organizations have a big responsibility here. They have to help individuals stay calm and make the right decisions without causing them to panic. In this context, the role and importance of social media in disasters is great. In this study, Ahbap Association's With each user profile that emerged as a result of the research, the importance of the human factor that emerged in the face of problems occurring in social media during disasters and social responsibility communication was emphasized.