Öğrenme amaçlı yazma etkinlikleri kullanımının öğrencilerin tarihsel düşünme becerilerine ve akademik başarılarına etkisi
The effect of using writing to learn activities on students' historical thinking skills and achievements
  1. Tez No: 886260
  2. Yazar: CANAN KARAÇAĞIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Social studies, historical thinking skills, writing to learn, writing to learn activities, writing skills
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu araştırma, sosyal bilgiler derslerinde öğrenme amaçlı yazma etkinlikleri kullanımının, öğrencilerin akademik başarılarını artırmada ve tarihsel düşünme becerilerini geliştirmedeki etkililiğini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada karma yöntem uygulanmıştır. Araştırmanın nicel kısmında ön test- son test kontrol gruplu deneysel desen modeli kullanılmıştır. Nitel bölümünde ise gömülü teori deseni yöntemi uygulanmıştır. Araştırma, toplam 30 kişiden oluşan 7. sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Araştırmacı tarafından geliştirilen akademik başarı testi, veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Uygulama öncesi, deney ve kontrol gruplarından toplam 30 öğrenciye ön test başarı testi uygulanmış ve öğrencilerin var olan tarihsel düşünme becerilerini ölçmek amacıyla bir ön metin yazdırılmıştır. Uygulama sürecinde, deney grubunda yer alan 15 öğrenciyle“Kültür ve Miras”ünitesinde yer alan konuların dağılımına göre birinci ve ikinci el kaynaklardan derlenen tarihsel dokümanlarla öğrenme amaçlı yazma etkinlikleri birleştirilerek ders işlenmiştir. Uygulamanın sonunda ise deney ve kontrol gruplarına son test (başarı testi) uygulanmış ve öğrencilerdeki tarihsel düşünme becerilerinin gelişimini belirlemek amacıyla son metin yazdırılmıştır. Araştırmanın nicel boyutundan bağımsız gruplar t testi yöntemi uygulanarak elde edilen verilere göre; öğrenme amaçlı yazma etkinlikleri ile ders işlenen deney grubunun, öğrenme amaçlı yazma etkinlikleri kullanılmayan kontrol grubuna oranla akademik açıdan daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın nitel bölümünde ise öğrencilere yazdırılan tarihsel metinler betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bu analiz sonucunda, öğrencilerin genel olarak tarihsel metin yazma konusunda zorlandıkları tespit edilmiştir. Ancak uygulama sonunda; deney grubu öğrencilerinin tarihsel düşünme becerilerinden tarihsel kavrama, tarihsel analiz ve yorum, tarihsel sorgulamaya dayalı araştırma becerisi ve tarihsel sorun analizi ve karar verme becerilerinin alt kategorilerinde anlamlı bir şekilde ilerleme kaydettiği gözlemlenmiştir. Bu bulgular, öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin, öğrencilerin tarihsel düşünme becerilerini geliştirmede ve akademik başarılarını artırmada etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the effectiveness of using writing activities for learning purposes in social studies courses in increasing students' academic success and developing historical thinking skills. Mixed method was applied in the research. In the quantitative part of the research, a pretest-posttest control group experimental design model was used. In the qualitative section, the grounded theory design method was applied. The research was conducted with a total of 30 7th grade students. The academic achievement test developed by the researcher was used as a data collection tool. Before the application, a pre-test achievement test was administered to a total of 30 students from the experimental and control groups, and a preliminary text was written to measure the students' existing historical thinking skills. During the implementation process, the course was taught with 15 students in the experimental group by combining historical documents compiled from first and second-hand sources and writing activities for learning purposes, according to the distribution of the topics in the“Culture and Heritage”unit. At the end of the application, a posttest (achievement test) was applied to the experimental and control groups and the final text was written to determine the development of historical thinking skills in the students. According to the data obtained by applying the independent groups t test method from the quantitative dimension of the research; It was determined that the experimental group, which was taught with writing activities for learning purposes, was more successful academically than the control group that did not use writing activities for learning purposes. In the qualitative part of the research, the historical texts written by the students were examined using the descriptive analysis method. As a result of this analysis, it was determined that students generally had difficulty in writing historical texts. However, at the end of the application; It was observed that the experimental group students made significant progress in the subcategories of historical thinking skills, historical comprehension, historical analysis and interpretation, historical inquiry-based research skills, and historical problem analysis and decision-making skills. These findings show that writing activities for learning purposes are effective in developing students' historical thinking skills and increasing their academic success.