Nilgün Marmara'nın şiirlerinde söz dizimi
Syntax in Nilgün Marmara's poems
  1. Tez No: 886268
  2. Yazar: ÖZNUR CAN BÜYÜKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAN ALİBEKİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz Dizimi, Nilgün Marmara, Kelime Grupları, Cümle Çeşitleri, Cümle Türleri, Syntax, Nilgün Marmara, Word Groups, Sentence Types
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 530
Özet
Dil; düşünceleri ve duyguları yansıtan hem maddi hem de manevi değerleri nesilden nesile aktaran ve bir milleti millet yapan en önemli iletişim aracıdır. Dil, kelimeler, kelime grupları ve cümlelerden oluşur. Dilin gramerinin en önemli dallarından biri de kelime gruplarını ve cümleleri inceleyen söz dizimidir. Bizler de bu çalışmamızda kısa yaşamına rağmen şiirimizde kendine özgü tarzıyla yer edinmiş Nilgün Marmara'nın“Daktiloya Çekilmiş Şiirler”ve“Metinler”isimli iki şiir kitabını söz dizimi açısından inceleyeceğiz. Nilgün Marmara, kaleme aldığı şiirleriyle şiirimizin gerek söylemdeki başkalığı gerek dil kurallarına karşı esnek duruşu ve gerekse karamsar, farklı sözcük evreniyle ön plana çıkan kendine özgü sesi olan şairlerindendir. Çalışmamızda Nilgün Marmara'nın şiirlerini söz dizimi açısından inceleyip şairin farklı söz dizimi evrenini ortaya çıkarmaya çalışacağız. Nilgün Marmara'nın yenilikçi ama kapalı ve karanlık bir anlam dünyasının olmasının yanında söz dizimi açısından da farklı kendine özgü arayışlarının olduğu düşüncesindeyiz. Marmara'nın tüm şiirlerini söz dizimi yönüyle incelemenin yanında bahsettiğimiz farklı söz dizimi arayışlarını da aktaracağız. Çalışmamızın bu açılardan önem arz edeceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Language; It is the most important communication tool that reflects thoughts and feelings, transfers both material and spiritual values from generation to generation and makes a nation a nation. Language consists of words, phrases and sentences. One of the most important branches of language grammar is syntax, which studies word groups and sentences. In this study, we will examine two poetry books named“Typed Poems”and“Texts”by Nilgün Marmara, who has a place in our poetry with her unique style despite her short life, in terms of syntax. Nilgün Marmara is one of the poets with a unique voice, who stands out with her poems, her diversity in discourse, her flexible stance against language rules, and her pessimistic, different universe of words. We will examine Nilgün Marmara's poems in terms of syntax and try to reveal the poet's different syntax universe. We believe that Nilgün Marmara not only has an innovative but closed and dark world of meaning, but also has different unique searches in terms of syntax. In addition to examining all of Marmara's poems in terms of syntax, we will also explain the different syntax searches we mentioned. We believe that our study will be important in these respects