Meme kanseri beyin metastazlarının perfüzyon MRG özelliklerinin değerlendirilmesi ve moleküler alt tip kanserlerin beyin metastazlarının perfüzyon mrg farklılıklarının araştırılması
Evaluation of perfusion MRI characteristics of breast cancer brain metastases and investigation of perfusion mri differences of brain metastases of molecular subtype cancers
  1. Tez No: 886344
  2. Yazar: BİRKAN USTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME GÜVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Perfüzyon Manyetik Rezonans Görüntüleme, Beyin Metastazı, Meme Kanseri, Moleküler Alt Tipler, Perfusion Magnetic Resonance Imaging, Brain Metastasis, Breast Cancer, Molecular Subtypes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Meme kanseri dünyada ve ülkemizde en sık görülen ve insidansı giderek artan kanserlerin başlarında gelmektedir. Her geçen gün artan vakalarla birlikte metastatik olgularla karşılaşma olasılığımız da artmaktadır. Özellikle beyin metastazı varlığı kötü prognoz ve surveyi azaltan bir durum olup tanısı ve tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Bilindiği üzere meme kanserleri hormon etkileşim özelliklerine göre farklı gruplara ayrılmakta ve bu alt tiplerde tedavi seçenekleri değişmektedir. Beyin kitlelerinde ve dolayısıyla metastazlarında altın standart yöntem Manyetik rezonans görüntüleme (MRG)'dir. Konvansiyonel sekanslarda elde edemediğimiz mikrovasküler kapiller kan akımını göstermesi ve fonksiyonel değerlendirme avantajından dolayı perfüzyon MRG kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmanın amacı meme kanseri beyin metastazlarının moleküler alt tiplerinin perfüzyon MRG özelliklerinin değerlendirilip farklı alt tiplerin perfüzyon MRG farklılıklarının metastaz boyutu, süresi ve survey ile ilişkisinin araştırılmasıdır. Yöntem: Bu prospektif çalışmada farklı alt tiplerde 38 hasta ve 103 lezyona ait perfüzyon MRG görüntüleri değerlendirilmiştir. Mevcut lezyonlardan ve lezyonun simetriğinden normal parankimden alanı 0.1-0.3 cm2 olan yaklaşık 3-5 adet region of the interest (ROI)ler çizildi. Çizilen ROI'lerden en yüksek olan değerler baz alındı. Daha sonra patolojik ve simetriğindeki normal parankimdeki değerler oranlanarak rölatif cerebral blood volume (rCBV) ve rölatif cerebral blood flow (rCBF) oranları elde edildi. Serbest el tekniği ile ROI'ler çizilirken vasküler yapılardan, kemik dokulardan ve ventriküllerden mümkün olduğunca uzak alanlar seçilerek ölçümler optimize edilmeye çalışıldı. Elde olunan bu değerler moleküler alt tipleriyle karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Bulgular: Yapılan ölçümler sonrasında rCBV oranlarının karşılaştırmalı değerlendirilmesinde sadece Lüminal-B ile Her-2 overekspresse alt tipleri arasında istatistiksel olarak anlamlı değerler bulundu (p0.05). Lezyonların boyut, meme kanseri tanısı sonrası beyine metastaz süreleri ve metastaz sonrası surveyleri arasında da alt tipler karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi (p>0.05). Sonuç: Perfüzyon MRG; meme kanseri beyin metastazlarının moleküler alt tiplerinin ve diğer intrakranial kitlelerin natürlerinin, patolojik özelliklerinin belirlenmesi konusunda giderek artan bir öneme sahiptir. Bu alanda yapılabilecek daha geniş ve kapsamlı çalışmalar sayesinde perfüzyon MRG; meme kanseri beyin metastazları ve diğer kanserlerde prognoz, metastaz yapma süresi ve metastaz sonrası sağkalım gibi özellikler hakkında da bilgi verebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Breast cancer ranks among the most common cancers worldwide and in our country, with its incidence steadily increasing. With the rising number of cases every day, the probability of encountering metastatic cases also increases. Especially, prognosis of brain metastasis is dangerous and reduces survival severely, making the diagnosis and evaluation of treatment options crucial. As known, breast cancers are classified into different groups according to their hormone interaction characteristics, and treatment options vary among these subtypes. magnetic resonance imaging(MRI) is the gold standard method for brain masses and consequently for metastases. The use of perfusion MRI is becoming increasingly common due to its ability to show microvascular capillary blood flow, which cannot be obtained with conventional sequences, and its advantage in functional evaluation. The aim of this study is to evaluate the molecular subtypes of breast cancer brain metastases in terms of their perfusion MRI characteristics and investigate differences. Material and Methods: Perfusion MRI images of 38 patients with different subtypes and 103 lesions were evaluated in this prospective study. Approximately 3-5 ROIs with an area of 0.1-0.3 cm2 were drawn from the existing lesions and symmetrically from normal parenchyma. The highest values from the drawn ROIs were considered. Then, relative cerebral blood volüme(rCBV) and rolative cerebral blood flow(rCBF) values were obtained by comparing the values in the pathological and symmetric normal parenchyma. During the drawing region of nterests( ROI) using the freehand technique, efforts were made to stay away from large vascular vessels, bony structures, and ventricles as much as possible. These obtained values were evaluated comparatively with molecular subtypes. Results:: Following the measurements, in the comparative evaluation of rCBV values, significant differences were found only between the Luminal-B and Her-2 overexpressing subtypes (p0.08). When the sizes of lesions, metastasis durations, and post-metastasis survivals were compared with subtypes, statistically significant values could not be obtained (p>0.05). Conclusion: Perfusion MRI has an increasing importance in determining the molecular subtypes of breast cancer brain metastases and other intracranial masses. With further studies in this field, perfusion MRI can provide information about prognosis, time to metastasis and survival after metastasis in breast cancer brain metastases and other cancers.