Fragmentation and ephemerality: The outcomes of the First World War through the perspective of a modernist literary view in Mrs. Dalloway and to the Lighthouse
Parçalanma ve geçicilik: Mrs. Dalloway ve Deniz Feneri'nde modernist bir edebi bakış açısı ile Birinci Dünya Savaşı'nın sonuçları
- Tez No: 886408
- Danışmanlar: PROF. DR. HACER GÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: modernizm, bilinç akışı, Mrs.Dalloway, Deniz Fenerine, savaş, modernism, stream of consciousness, Mrs.Dalloway, To the Lighthouse, war
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma, modernist eleştirmenlerin Virginia Woolf'un Deniz Feneri ve Bayan Dalloway adlı klasikleşmiş romanlarını nasıl yorumladıklarını inceleyecektir. Bu çalışma, Woolf'un bu yapıtlarındaki anlatı stratejilerini, bilinç akışı tarzını ve zaman ve mekan tasvirlerini inceleyerek modernist edebiyat üzerindeki devrimci etkisini irdeleyecektir. Woolf'un Deniz Feneri, insan deneyiminin uyumsuzluğunu ve öznelliğini yansıtmak için parçalanmış bir anlatı yapısına sahiptir. Bakış açılarını değiştirerek ve farklı zamanlarda farklı karakterlere odaklanarak, tipik anlatı yapısını alt üst ediyor ve hakikat ile hafızanın göreli doğasına dikkat çekiyor. Woolf'un modernist tarzı, karakterlerinin zamanla ve geçen yıllarla nasıl oynadıklarıyla daha da vurgulanıyor. Dahası, tıpkı Woolf'un Deniz Feneri ve Bayan Dalloway eserlerinde karakterlerinin içsel düşüncelerini ve duygularını keşfetmek için bilinç akışı stilini kullanması gibi, Anlatı, şimdiki zaman ile bireylerin hatıraları arasında ustaca akıyor ve birini diğerinden ayırmayı zorlaştırıyor. Woolf, bu yöntemi karakterlerinin ruh hallerini derinlemesine araştırmak ve insan zihninin karmaşıklığına ve çelişkilerine ışık tutmak için kullanır. Bu nedenle, Virginia Woolf'un bu iki romanı, modernist yazının temel kavramlarını temsil edecek şekilde bu özette örneklenmiştir. Bu romanlar, deneysel anlatım teknikleri, zaman ve mekan tasvirleri ve insan bilincinin incelenmesi yoluyla sundukları benzersiz ve derin modernist okuma deneyimi nedeniyle okuyucuları büyülemeye devam ediyor.
Özet (Çeviri)
This study explores how modernist critics have interpreted Virginia Woolf's classic novels To the Lighthouse and Mrs. Dalloway. Additionally, this study scrutinizes Woolf's revolutionary impact on modernist literature by dissecting her narrative strategies, stream-of-consciousness style, and depiction of time and place in these works. To reflect the discord and subjectivity inherent in the human experience, this study reveals how To the Lighthouse and Mrs. Dalloway feature a fractured narrative structure. In addition, this research focuses specifically on Woolf's narrative talent through a modernist perspective to reveal how she subverts the typical narrative structure and draws attention to the relative nature of truth and memory, switching viewpoints and focusing on different characters at different times. Woolf's modernist style is further emphasized by her characters' manipulation of time and its passage.Furthermore, this research identifies one of the hallmarks of modernism that is imbedded in Woolf's works, and especially in Mrs. Dalloway and To the Lighthouse, which is the use of stream of consciousness. The narrative flows deftly between the present and the past recollections of characters, making it difficult to discern one from the other. Woolf uses this method to delve deep into her characters' psyches and shed light on the complexities and contradictions of the human mind. Hence, the novels To the Lighthouse and Mrs. Dalloway are exemplified in this research as representative of the key concepts of modernist writing. These novels continue to captivate readers because of the unique and deep modernist reading experience they provide through their experimental storytelling techniques, their depictions of time and space, and their examination of human consciousness.