Toplumda gelişen pnömonilerde dirençli enfeksiyonlar için risk faktörleri ve klinik sonuçlar
Risk factors and clinical outcomes for resistant infections in community-acquired pneumonia
  1. Tez No: 886428
  2. Yazar: PAKİZE ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SAYINER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumda gelişen pnömoni, risk faktörü, dirençli enfeksiyon, Community acquired pneumonia, risk factor, resistant infection
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Pnömoni, dünyada önde gelen morbidite ve mortalite nedenlerinden birisidir. TGP tedavisinde ampirik antibiyotik başlanmaktadır. Uygun olmayan antibiyotik seçimi mortalite ve maliyeti arttırmaktadır. Dirençli patojenlerin yaygınlaşması ile birlikte, ampirik tedavi seçiminde zorluklar yaşanmaktadır. Toplumda gelişen pnömonide dirençli patojenler için risk faktörlerinin belirlenmesi, uygun antibiyoterapi başlanması açısından önem arz etmektedir. Buradan yola çıkarak çalışmamızda; toplumda gelişen pnömonilerde dirençli enfeksiyon için risk faktörlerinin tanımlanması ve dirençli enfeksiyonların klinik sonuçlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. İkincil amaçlar ise; pnömokoksik pnömonilerde direnç durumu ve direnç ile prognoz ilişkisinin, TGP'de Staphylococcus aureus'un payı ve metisiline direnç oranının belirlenmesidir. Ayrıca, üreyen etkenlerden bağımsız olarak makrolid kullanılan ve kullanılmayan hastaların prognozunun karşılaştırılması ve hastanede mortalite için risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, retrospektif çalışmamıza, 01 Ocak 2015-31 Aralık 2019 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalında yatarak tedavi edilen toplumda gelişen pnömoni tanılı 323 olgu dahil edilmiştir. Çalışmamızda; solunum yolu örneklemesinde dirençli üreme olan hastalar çalışma grubu, solunum yolu örneklemesinde duyarlı etken üremesi olan grup birinci kontrol grubu ve üreme olmayan grup ise ikinci kontrol grubu olarak tanımlanmıştır. Bulgular: Toplumda gelişen pnömoni tanısı ile izlenen 323 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar, dirençli bakteri üremesi olan 119 (%36.8), duyarlı bakteri üremesi olan 101 (%31.3) ve üreme olmayan 103 (%31.9) hasta olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Solunum yolu örneklemesinde en sık görülen etkenler sırasıyla 82 (%37.2) hastada Pseudomonas aeruginosa, 30 (%13.6) hastada Streptococcus pneumoniae'dır. Hastalar, dirençli üremesi olan ve kontrol grupları (duyarlı üremesi olan+üremesi olmayan) olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. Dirençli enfeksiyonlar için risk faktörleri tek değişkenli analiz ile değerlendirildiğinde, son 6 ayda dirençli etken üreme, komorbidite, bronşektazi, bronkodilatatör kullanımı, son 3 ay içinde hastaneye yatış öyküsü dirençli etkenler için risk faktörleri olarak saptanmıştır (sırasıyla p=0.049, 0.046, 0.000, 0.001, 0.000). Çok değişkenli analiz ile değerlendirildiğinde; son 3 ay içinde hastaneye yatış öyküsü ve bronşektazi bağımsız risk faktörleri olarak bulunmuştur (sırasıyla p=0.000, 0.000). Dirençli etken üreyen hastalar, yalnızca duyarlı etken üreyen hastalar (birinci kontrol grubu) ile karşılaştırıldığında (tek değişkenli analiz), dirençli üreme olan grupta immobilite, son 6 ayda dirençli etken üremesi, bronşektazi, son 3 ay içinde antibiyotik kullanımı daha yüksek oranda saptanmıştır (p=0.006, 0.023, 0.000, 0.007). Çok değişkenli analiz ile değerlendirildiğinde; immobilite, bronşektazi, son 3 ay içinde antibiyotik kullanım öyküsü risk faktörü olarak bulunmuştur (sırasıyla p=0.001, 0.000, 0.022). Staphylococcus aureus enfeksiyonu olan 37 hasta değerlendirildiğinde, son 3 ay içinde hastaneye yatış öyküsü olan hastalarda metisiline dirençli Staphylococcus aureus enfeksiyonu daha sık görülmüştür (p=0.025). Streptococcus pneumoniae üremesi olan 27 hasta incelendiğinde, yüksek dirençli enfeksiyonu olan hasta grubunda son 3 ay içinde antibiyotik kullanımı daha fazla görülmüştür (p=0.045). Dirençli enfeksiyonu olan hastalarda, duyarlı enfeksiyonu olan ve solunum yolu örneklemesinde üreme olmayan hastalara göre YBÜ ihtiyacı, mortalite daha fazla bulunmuş (sırasıyla p=0.039, 0.043), hastanede yatış süresi daha uzun saptanmıştır (p=0.037). Mortalite için risk faktörleri çok değişkenli analiz ile değerlendirildiğinde, düşük albümin düzeyi ve yüksek PSI skoru mortalite ile ilişkili bağımsız değişkenler olarak bulunmuştur (p=0.000, 0.000). Sonuç: Bu çalışmada, toplumda gelişen pnömonide dirençli enfeksiyon için risk faktörlerinin son 3 ay içinde hastaneye yatış öyküsü, bronşektazi, immobilite, son 3 ay içinde antibiyotik kullanımı olduğu saptanmıştır. Dirençli enfeksiyonu olan hastalarda, klinik sonuçların (hastanede yatış süresi, YBÜ ihtiyacı, mortalite) daha olumsuz olduğu bulunmuştur. Toplumda gelişen pnömonide yüksek dirençli pnömokok enfeksiyonları ender, metisiline dirençli stafilokok enfeksiyonları görece sık görülmektedir, balgamın mikroskobik incelemesinde Gram pozitif kok görülen olguların tedavi planlamasında bu bulgu dikkate alınmalıdır. Klinikte rutin olarak kullanılan PSI skorlaması, ülkemizde hastaların prognozunun doğru öngörülmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: Pneumonia is one of the leading causes of morbidity and mortality in the world. In the treatment of community acquired pneumonia (CAP), empirical antibiotics are started, but inappropriate antibiotic selection increases mortality and cost. With the emergence of multidrug-resistant pathogens, there are difficulties in choosing empiric therapy. Determining the risk factors for multidrug-resistant pathogens in community acquired pneumonia is important in terms of initiating appropriate antibiotic therapy. The aim of this study was therefore to identify risk factors for resistant infection in community acquired pneumonia and to determine the clinical consequences of resistant infections. The secondary aims were to determine the resistance status and the relationship between resistance and prognosis in pneumococcal pneumonia, the share of Staphylococcus aureus in CAP and the methicillin resistance rate. Additional aims were to compare the prognosis of patients who used and did not use macrolides, regardless of the causatives pathogens and to determine the risk factors for in-hospital mortality. Material and Methods: This, single-center, retrospective study included 323 cases diagnosed with community acquired pneumonia who were treated as inpatients in the Department of Chest Diseases of Ege University Hospital between 01 January 2015 and 31 December 2019. In our study; patients with resistant bacteria isolated in respiratory tract samples were defined as the study group, those with sensitive bacteria isolated in respiratory tract samples formed the first control group and the group with no growth in cultures was defined as the second control group. Results: A total of 323 patients with community acquired pneumonia were included in the study. They were divided into 3 groups: 119 (36.8%) patients with resistant bacterial growth, 101 (31.3%) patients with sensitive bacterial growth, and 103 (31.9%) patients with no growth in cultures. The most common bacteria isolated in respiratory tract sample were Pseudomonas aeruginosa in 82 (37.2%) patients and Streptococcus pneumoniae in 30 (13.6%) patients. Patients were first divided into two groups: those with resistant growth and the control groups combined (with sensitive growth + no growth). When risk factors for resistant infections were evaluated with univariate analysis, resistant infection in the last 6 months, comorbidity, bronchiectasis, bronchodilator use, and history of hospitalization in the last 3 months were determined as risk factors for resistant infections (p = 0.049, 0.046, 0.000, 0.001, 0.000 respectively). When evaluated by multivariate analysis; history of hospitalization in the last 3 months and bronchiectasis were found to be independent risk factors (p = 0.000, 0.000, respectively). When patients with resistant bacteria were compared with patients with sensitive VIII agents only (first control group) (univariate analysis), immobility, resistant growth in the last 6 months, bronchiectasis, and antibiotic use in the last 3 months were found to be higher in the resistant group (p = 0.006, 0.023, 0.000, 0.007). When evaluated by multivariate analysis; Immobility, bronchiectasis, and history of antibiotic use in the last 3 months were found to be independent risk factors (p=0.001, 0.000, 0.022, respectively). When 37 patients with Staphylococcus aureus growth were compared in terms of methicillin resistance, methicillinresistant Staphylococcus aureus infection was more common in patients with a history of hospitalization in the last 3 months (p = 0.025). As for pneumococcal infections (n=27), antibiotic use in the last 3 months was more frequent in the resistant infection group (p = 0.045). The need for ICU and mortality were found to be higher in patients with resistant infection than in patients with sensitive infection and no growth in respiratory tract sampling (p=0.039, 0.043, respectively). The duration of hospital stay was found to be longer (p=0.037). When risk factors for mortality were evaluated by multivariate analysis, low albumin level and high PSI score were found to be independent predictors of mortality (p=0.000, 0.000). Conclusions: In this study, it was determined that the risk factors for resistant infection in community acquired pneumonia were a history of hospitalization in the last 3 months, bronchiectasis, immobility, and antibiotic use in the last 3 months. The clinical endpoints (length of hospital stay, ICU admission, mortality) were worse in patients with resistant infections. In community acquired pneumonia, highly resistant pneumococcal infections are rare and methicillin-resistant staphylococcal infections are relatively common. This finding should be taken into consideration in the treatment planning of cases in which Gram-positive cocci are detected in the microscopic examination of sputum. The PSI score, provides accurate prediction of the prognosis of patients in our country.