Proje okullarında örgütsel güç mesafesi ile örgütsel muhalefet ilişkisi
The relationship between organizational power and organizational dissent in project schools
  1. Tez No: 886545
  2. Yazar: MERVE SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN TABANCALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güç Mesafesi, Örgütsel Muhalefet, Proje Okulu, Organizational Power Distance, Organizational Dissent, Project Schools
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Araştırmada İstanbul ilindeki proje okullarında görev yapmakta olan öğretmenlerin örgütsel güç mesafesi ve örgütsel muhalefet algı düzeylerinin belirlenmesi, farklı değişkenler açısından incelenmesi ve örgütsel güç mesafesi ile örgütsel muhalefet arasındaki ilişkinin saptanması amaçlanmaktadır. Araştırmanın hedef evrenini 2023-2024 eğitim öğretim yılında İstanbul ilindeki proje okullarında görev yapmakta olan öğretmenler oluşturmaktadır. İlişkisel tarama modelinde desenlenen araştırmanın verileri basit seçkisiz örnekleme yoluyla seçilmiş 361 öğretmenden oluşan örneklem grubundan Demografik Bilgi Formu, Örgütsel Güç Mesafesi Ölçeği ve Örgütsel Muhalefet Ölçeği aracılığıyla elde edilmiştir. Veriler SPSS v.29.0 veri analiz paket programıyla analiz edilmiştir. Veri analizinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda proje okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel güç mesafesi algılarının orta ve düşük düzeyde, örgütsel muhalefet düzeylerinin orta düzeyde olduğu ve öğretmenlerin dikey muhalefeti daha çok tercih ettikleri gözlenmiştir. Ayrıca örgütsel güç mesafesi ve örgütsel muhalefet arasında orta düzeyde negatif bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The research aims to determine and examine the perceptions of organizational power distance and organizational dissent levels among teachers working in project schools in İstanbul, as well as to investigate the relationship between organizational power distance and organizational dissent in terms of various variables. The target population of the study consists of teachers working in project schools in İstanbul during the 2023-2024 academic year. The data of the research, designed in a relational survey model, were obtained from a sample group of 361 teachers selected through simple random sampling method, using a Demographic Information Form, Organizational Power Distance Scale, and Organizational Dissent Scale. The data were analyzed using the SPSS v.29.0 statistical analysis software package. One-way analysis of variance (ANOVA) and Pearson Correlation Test were employed for data analysis. The results of the study indicated that the perceptions of organizational power distance among teachers working in project schools were at moderate and low levels, while their levels of organizational dissent were at a moderate level, with teachers exhibiting a preference for vertical dissent. Furthermore, a moderate negative relationship was found between organizational power distance and organizational dissent.