Adil yargılanma hakkının Türk Vergi Yargılama Hukuku açısından incelenmesi
Investigation of the right to a fair trial in terms of Turkish Tax Trial Law
- Tez No: 886572
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK GENCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Adil Yargılanma Hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Türk Hukuk Sistemi, Vergilendirme İşlemleri, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Right to a Fair Trial, European Convention on Human Rights, Turkish Legal System, Taxation Procedures, Constitutional Court, Council of State
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Adil yargılanma hakkı, ulusal ve uluslararası birçok kaynakta yer almış, aynı zamanda Türk Hukuk Sistemi içerisinde anayasal boyutta kabul görmüş temel bir haktır. Hukuk devletinin yargılama faaliyetlerinde göz önünde bulundurduğu en önemli ilkelerden biri olan adil yargılanma hakkı, yargılama sürecinin tamamını kapsamaktadır. Adil yargılanma hakkı, tam anlamı ile ilk olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6'ncı maddesinde tanımlanmıştır. Maddede; mahkemeye başvurma hakkı, kanuni, bağımsız, tarafsız mahkeme önünde yargılanma hakkı, hakkaniyete uygun yargılanma hakkı, aleni suretle yargılanma hakkı ve masumiyet karinesi unsurlarına yer verilmiştir. Türk Hukuk Sistemi içerisinde 1982 Anayasası'nın 36'ncı maddesinde adil yargılanma hakkı ve unsurlarına yer verilerek bu hak teminat altına alınmıştır. Vergilendirmeye yönelik Türkiye'de gerçekleşen iş ve işlemlerde adil yargılanma hakkının ihlali gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurular ve Danıştay Başkanlığı'na vergilendirme işlemleri ile ilgili işlemlere yönelik ihlallerde başvurular gerçekleştirilmektedir. Bu başvurular özellikle de adil yargılanma hakkı ve unsurları konusunda gerçekleştirildiğinde, genellikle kararlar başvurucu lehine sonuçlanmaktadır. Bu çalışmada adil yargılanma hakkı, unsurları, adil yargılanma hakkının Türk vergi yargılamasındaki yeri ve adil yargılanma hakkının ihlaline yönelik Anayasa Mahkemesi ile Danıştay Başkanlığı'na yapılan başvurular incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The right to a fair trial is a fundamental right that has been included in many national and international sources and is also constitutionally accepted within the Turkish Legal System. The right to a fair trial, which is one of the most important principles taken into consideration by the state of law in its judicial activities, covers the entire trial process. The right to a fair trial was first defined in its full sense in Article 6 of the European Convention on Human Rights. In the article; The elements of the right to appeal to the court, the right to be tried before a legal, independent and impartial court, the right to a fair trial, the right to a public trial and the presumption of innocence are included. Within the Turkish Legal System, this right is guaranteed by including the right to a fair trial and its elements in Article 36 of the 1982 Constitution. Individual applications are made to the Constitutional Court on the grounds of violation of the right to a fair trial in taxation-related business and transactions carried out in Turkey, and applications are made to the Presidency of the Council of State for violations regarding taxation-related transactions. When these applications are made, especially regarding the right to a fair trial and its elements, the decisions generally end in favor of the applicant. In this study, the right to a fair trial, its elements, the place of the right to a fair trial in Turkish tax jurisdiction, and the applications made to the Constitutional Court and the Presidency of the Council of State regarding the violation of the right to a fair trial were examined.