A comparative study on the effects of peer influence on willingness to communicate in speaking activities in online and face-to-face EFL lessons
Akran etkisinin İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği çevrimiçi ve yüz yüze derslerdeki konuşma aktivitelerindeki iletişim kurma istekliliğine olan etkileri üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 886595
  2. Yazar: MELİKE BOZCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM KOBAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak İngilizce, iletişim kurma istekliliği, konuşma aktiviteleri, ikili çalışma, küçük grup çalışması, aynı akranlar, farklı akranlar, English as a foreign language, willingness to communicate, communicative activities, pair work, small group work, same partners, different partners
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu tez, yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin ikili ya da küçük gruplar halinde yaptıkları konuşma aktivitelerindeki iletişim kurma istekliliğine ilişkin deneyimlerini araştırır. Daha net olmak gerekirse, bu çalışmanın amacı öğrencilerin ikili olarak ya da küçük gruplarda yaptıkları konuşma aktivitelerinde, aynı akranlarla mı yoksa farklı akranlarla mı çalışmayı ya da iletişim kurmayı tercih ettiklerini açığa çıkarmak, öğrencilerin bu konudaki görüşlerinde yüz yüze eğitim alanlarla çevrimiçi eğitim alanlar arasında benzerlik ya da farklılıklar olup olmadığını belirlemek ve öğrencilerin İngilizce derslerinde ikili olarak ya da küçük gruplar halinde yaptıkları konuşma aktivitelerindeki genel iletişim kurma isteklilik seviyelerini araştırmaktır. Bu hedeflere ulaşmak için, bu çalışmada gömülü karma yöntem tasarımı (embedded mixed-methods design) benimsenmiştir. Bu çalışmanın katılımcıları, Türkiye, İzmir'de bir devlet üniversitesi olan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Yabancı Diller Yüksekokulundaki başlangıç ve alt orta seviye İngilizce hazırlık öğrencileridir. Katılımcılar üç gruptan oluşmaktadır. İlk grup, 2019-2020 akademik yılının güz döneminde yüz yüze eğitim almış olan 20 öğrenciyi içermektedir. İkinci grup, 2020-2021 akademik yılının güz döneminde çevrimiçi eğitim almış olan 20 öğrenciden oluşmaktadır. Üçüncü grup ise, ilk iki grubun da içinde bulunduğu, 2020-2021 akademik yılının güz dönemindeki 88 öğrenciyi içermektedir. Nitel veriler, ilk ve ikinci gruptan, yapılandırılmış yazılı görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Nicel veriler ise üçüncü gruptan, bir anket (iletişim kurma istekliliği ölçeği) aracılığıyla elde edilmiştir. Çalışmanın nitel kısmının sonuçları iki ana tema (1- Duygular, 2- İngilizce dil üretim süreci) ve on alt tema (1a- olumlu duygular, 1b- olumsuz duygular, 1c- hem olumlu hem olumsuz duygular, 2a- samimiyet kurma, 2b- işbirliği ve iletişim kolaylığı 2c- İngilizce dil üretimi yetersizliği, 2d-bilgi artışı, 2e-konuşma becerilerini kullanma, 2f-sosyalleşme ve etkileşim yetersizliği, 2g- çevrimiçi eğitimin zorlukları) ortaya çıkarmıştır. Temaların birbirini etkilediği bulunmuştur. Ayrıca, samimiyet kurma, dil üretimini hem doğrudan hem de olumlu duygular ve işbirliği ve iletişim kolaylığı aracılığıyla dolaylı olarak olumlu yönde etkilemiştir. İşbirliği ve iletişim kolaylığı, bilgi artışı ve konuşma becerilerini kullanma alt temaları dil üretimini olumlu olarak etkilemiştir. Bilgi artışı, ayrıca konuşma becerilerini kullanmayı dolayısıyla da dil üretimini olumlu olarak etkilemiştir. Sosyalleşme ve etkileşim yetersizliği, İngilizce dil üretimi yetersizliği ve çevrimiçi eğitimin zorlukları dil üretim sürecini olumsuz yönde etkileyen alt temalar olarak bulunmuştur. Dahası, yüz yüze eğitim almış olan ilk grubun aynı ve farklı akranlarla çalışmaya karşı çoğunlukla olumlu duygulara sahip olduğu, buna rağmen dil üretimlerinin aynı akranlarla daha fazla olduğunu düşündükleri ortaya konmuştur. Çevrimiçi eğitim almış olan ikinci grubun çoğunluğu ise farklı akranlarla kıyaslandığında, aynı akranlarla çalışmaya karşı olumlu hissettiklerini ve yine aynı akranlarla dil üretimlerinin daha fazla olduğunu belirtmişlerdir. Çalışmanın nitel kısmındaki öğrencilerin toplam sayısı (40) göz ününde bulundurulduğunda, öğrencilerin büyük bir çoğunluğu aynı akranlara karşı olumlu duygular beslemiş, ikili ya da küçük gruplar halinde yaptıkları konuşma aktivitelerinde aynı akranlarla farklı akranlarla olduğundan daha fazla dil üretimi yapmışlardır. Çalışmanın nicel kısmının sonuçlarına göre ise bütün katılımcıların orta derecede İngilizce iletişim kurma istekliliğine sahip oldukları ortaya konmuştur. Son olarak, bu tez, araştırmacılar, kurumlar ve dil öğretmenleri için öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates English as a foreign language (EFL) learners' experiences related to their willingness to communicate (WTC) in English in communicative activities in pairs or small groups. To be more precise, the purpose of the study is to reveal whether learners are more willing to communicate and study with the same partners or different partners in speaking activities in pairs or small groups, determine whether there are similarities or differences in learners' views on the same topic between the learners who took face-to-face lessons and those who took online lessons, and explore the participants' general WTC levels in communicative pair or small group activities in English lessons. In order to address these aims, an embedded mixed-methods design was adopted in the study. The participants of the study were elementary and pre-intermediate level EFL prep class learners at the School of Foreign Languages (SFL) of Izmir Institute of Technology (IZTECH), a state university in Izmir, Turkey. The participants were divided into three groups. The first group (FF) included 20 students who took face-to-face education in the Fall term of the 2019-2020 academic year. The second group (OL) consisted of 20 students who took online education in the Fall term of the 2020-2021 academic year. The third group (ALL), including the students in the FF and OL groups, were 88 students who enrolled in the Fall term of the 2020-2021 academic year. The qualitative data were collected from the FF and OL groups by means of a structured written interview form. The quantitative data were gathered from the ALL group through a questionnaire (WTC in English scale, by Peng & Woodrow, 2010). The results of the qualitative part of the study revealed two main themes (1-Feelings, 2- English language production process) and ten sub-themes (1a- positive feelings, 1b- negative feelings, 1c- both positive and negative feelings, 2a- developing intimacy, 2b- collaboration and ease of communication, 2c- insufficiency of English language production, 2d-increase of knowledge, 2e-use of speaking skills, 2f- insufficiency of socialization and interaction, 2g- challenges of online education). The themes were found to be related to one another. In addition, developing intimacy positively affected language production both directly; and indirectly via positive feelings, and collaboration and ease of communication. The sub-themes, collaboration and ease of communication, increase of knowledge and use of speaking skills influenced language production positively. Increase of knowledge also affected use of speaking skills and in turn language production positively. Insufficiency of socialization and interaction, insufficiency of English language production and challenges of online education were found as the sub-themes which affected language production process negatively. Furthermore, the FF group was found to have mostly positive feelings towards studying with both the same and different partners while they thought that their language production was more with the same partners. The majority of the OL group stated that they felt positive towards studying with the same partners and had more language production with the same partners when compared to different partners. When the total number of the learners (n=40) in the qualitative part of the study is considered, the majority of the learners had positive feelings for the same partners and they had more language production in speaking activities in pairs or small groups with the same partners when compared to different partners. According to the results of the quantitative part of the study, all the participants had a moderate level of WTC in English. Finally, the thesis provides several implications for researchers, institutions and language teachers.