Investigating the antecedents of goal-commitment: The role of goal-related empowerment
Hedeflere adanmışlıktan önce gelen faktörlerin araştırılması: Hedefsel güçlendirmenin rolü
  1. Tez No: 886652
  2. Yazar: EDA AKSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT BAYAZIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hedeflere adanmışlık, hedef belirleme, güçlendirme, motivasyon, adalet algısı, yönetime duyulan güven, dönüşümcü liderlik, sosyal normlar, beklentiler, Goal commitment, goal-setting, empowerment, justice, motivation, trust in management, transformational leadership, social influence, expectancies
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmada, orta kademe yöneticilerin, ortak bir hedeflerle yönetim sistemi çerçevesinde kendileri için belirlenmiş olan iş hedeflerine duydukları adanmışlığı etkileyen faktörler incelenmiştir. Şirketlerin mevcut sistemleri dahilinde tanımlanmış olan üç tip hedefe bağlılık değerlendirilmiştir: Süreç, müşteri ve finans hedefleri. Sunulan modelde, (kontrol algısı, hedefleri içselleştirme ve yeterlilik algısı boyutlarından oluşan) hedefsel güçlendirme süreci ile tüm hedef tiplerine adanmışlık arasında pozitif bir ilişki olduğu öngörülmüştür. Prosedürel ve bilgisel adalet, hedeflerin belirliliği, dönüşümcü liderlik, sosyal etkiler ve tepe yönetime duyulan güven gibi durumsal faktörlerin katılımcıların hedeflerine bağlılık düzeyleri ile pozitif ilişkili olacağı beklenmiştir. Hedefsel güçlendirme faktörünün hedeflere adanmışlığa olan etkisinin başarı odaklılık ve hedeflere bağlı ödül beklentileri faktörleri tarafından düzenleneceği beklenmiştir. Sonuçlar, durumsal faktörler ile hedefsel güçlendirme faktörünün boyutları arasındaki ilişkileri doğrulamıştır. Hedefleri içselleştirmenin, tüm hedef tiplerinde adanmışlık ile pozitif ilişkisi bulunmuştur. Kontrol algısı, müşteri hedeflerine adanmışlık sağlanmasında etkili olmuştur. Yeterlilik algısının hiçbir hedef tipinde adanmışlığa etkisi bulunamamıştır. Ödül beklentileri hedefsel güçlendirmenin adanmışlığa olan etkisini kısmi olarak düzenlemiştir. Başarı odaklılığın hiçbir düzenleyici etkisi tespit edilememiştir. Bulguların teorik ve uygulamaya yönelik katkıları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study investigated the antecedents of middle-level managers' commitment to their work goals under a uniform management-by-objectives system. Commitment to three different types of goals as defined by the companies' existing system was assessed: Process, customer and finance goals. The suggested model maintained that the process of goal-related empowerment (having dimensions of perceived control, goal internalization and perceived competence) is positively related to commitment to all types of goals. Situational factors such as procedural and informational justice, goal specificity, trust in top management, transformational leadership and social influence were expected to positively predict participants' level of goal-related empowerment. The effect of goal-related empowerment on goal commitment was expected to be moderated by achievement orientation and reward expectancies tied to achievement of goals. The results showed support for most of the relationships between the situational antecedents of commitment and dimensions of goal-related empowerment. Goal internalization was significantly related to commitment to all three types of goals. Perceived control was significantly related to commitment to customer goals. Perceived competence was not related to commitment to any type of goal. Reward expectancies partially moderated the effect of empowerment on commitment to process goals, whereas achievement striving was not a significant moderator. Implications of the findings for theory and practice are discussed.