Hemşirelerde klinik ortamda vücut mekaniklerini kullanma ve bel ağrısı görülme durumlarının belirlenmesi
The Determination the usage of body mechanics and the cases of low back pain in nurses in clinical setting
- Tez No: 88670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Low back pain, nursing, posture, body mechanics
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Karahan, A., Hemşirelerde klinik ortamda vücut mekaniklerini kullanma ve bel ağnsı görülme durumlarının belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Programı, Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2000 Bu çalışma, hemşirelerin klinik ortamda vücut mekaniklerini kullanmalarının ve bel ağrısı yakınmalarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, İzzet Baysal Bolu Devlet Hastanesi' nde dahiliye, cerrahi ve acil ünitelerinde gündüz çalışan 56 hemşire oluşturmuştur. Araştırma, 1.2.1999 ve 1.8.1999 tarihleri arasında yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak; hemşirelerin tanıtıcı ve bel ağrısına ilişkin özelliklerini içeren“Anket Formu”ile hemşirelerin postür ve vücut mekanikleriyle ilgili davranışları ve klinik uygulamalarını içeren“Gözlem Formu”kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından gözlem yöntemi kullanılarak toplanmış ve arkasından anket formu uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel çözümlenmesinde yüzdelik, Ki-kare ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Verilerin analizi, SPSS- 6.1 programında yapılmıştır. Araştırma sonucunda hemşirelerin % 87.5' i bel ağrısı olduğunu, % 85.7' si bel ağrısının mesleğe girdikten sonra başladığını ifade etmişlerdir. Hemşirelerin % 87.8' i yaptıkları bir iş sonrası bel ağrısının ortaya çıktığını belirtirken, % 35' i hasta kaldırma sonrasında bel ağrısı oluştuğunu belirtmişlerdir. Bel ağrısı nedeniyle doktora giden hemşirelerin %50' si“disk hernisi”tanısını alıp, % 45' i de bel ağrısı nedeniyle rapor almıştır. Hemşirelerin % 69.4' ü bel ağrısının günlük yaşamlarını olumsuz etkilediğini belirtirken, % 81.6' sı bel ağrısının hareket kısıtlılığına yol açtığını ifade etmişlerdir. Hemşirelerin genel olarak postür ve vücut mekaniklerini doğru kullanmadıkları gözlenmiştir. Hemşirelerin, 5 kg1 dan fazla ağırlık kaldırması ve yüksek topuklu ayakkabı giymesiyle ile bel ağrısı arasında; bel sağlığına yönelik bilgi almayla, yerden cisim kaldırma ve oturma davranışları arasında istatistiksel anlamlılık olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin bel ağrısı görülme durumları ile postür ve vücut mekaniklerini doğru kullanmaları arasında istatistiksel olarak bir anlamlılık bulunamamıştır. Anahtar Sözcük: Bel ağrısı, hemşirelik, postür, vücut mekanikleri
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Karahan, A., The determination the usage of body mechanics and the cases of low back pain in nurses in clinical setting, Master Thesis of the institue of Health Sciences, Nursing Programme of the Hacettepe University, Karahan, A. Ankara 2000. This study carried out as a descriptive to detect the complaints of low back pain and the use of body mechanics in nurses working in clinical setting. The subjects of this research are 56 of the nurses working day shift in the units of internal medicine, surgery and emergency at İzzet Baysal State Hospital in Bolu. The research was carried out from February 1st 1999, through August 1st 1999. As data collection tools, a“Questionnaire Form”collecting personal characteristics and complaints of back pain in them as well as an“Observation Form”covering their postures and body mechanics on the job were used. In interpreting the statistical data, the tests of Percentage, Chi-quare and Mann Whitney U were utilized. The analysis of the data was done on the software, SPSS-6.1 As a result of this research, it has been found out that 87.5 % of the nurses suffer from low back pain, and 85.7 % of them have expressed that they started having this problem after they started work as nurses. While 87.8 % of the nurses say that they get this pain after doing a job, 35 % of them say that they get it after lifting a patient. The nurses seeing a physician for low back problems have been diagnosed“disc hernia”, and 45 % of them have been issued a medical report for reasons of low back pain. 69.4 % of the nurses have stated that this pain affects them badly in their daily life, and 81.6 % of them have stated that it limits their movements. It has been observed that nurses do not generally use proper postures and body mechanics. It has been found that there is a significant statistical relationship between lifting a weight of over 5 kilos, wearing high heeled shoes and low back pain. Also, there is a relationship between the knowledge of back health and lifting objects from the ground as well as sitting habits. A statistical relationship between the cases of low back pain in nurses and their utilizing proper postures and body mechanics has not been found.