'Lüzum Halinde (LH)' analjezik isteminin doktor ve hemşireler tarafından kullanımının incelenmesi
The Study on use of 'as needed (p.r.n)' analgesic orders by the physicians and the nurses
- Tez No: 88671
- Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜN PLATİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuklarda ağn, gerektiğinde ilaç uygulama, ağn ve ilaç tedavisi, doktor istemi, hemşirelik kararlan, Pain management in children, analgesic as needed (p.r.n), pyh- sycian's orders, nursing decisions. iv
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Keçialan R., Lüzum Halinde (LH) analjezik isteminin doktor ve hemşireler tarafından kullanımının incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2.0QQ. Araştırma LH analjezik isteminin doktor ve hemşireler tarafından kullanımını incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi'nde belirlenen 8 serviste (çalışma evreni), 5 ay süre içinde LH analjezik istemini kullanan doktor (n=21) ve hemşirelere (n=25) anket formu görüşme ile uygulanmış, ayrıca bu isteme ilişkin (41 istem) veriler kayıtlardan elde edilmiştir.Hemşirelerle ilgili veriler problem çözme süreci doğrultusunda toplanmış ve yorumlanmıştır. Büyük oranda cerrahi alanlarda uzmanlık yapan doktorlar tarafından kullanılan LH istemi çoğunlukla ameliyat sonrası dönemdeki hastalar için yazılmıştır. LH analjezik isteminde narkotik olmayan analjeziklerin kullanım oranı (istenen uygulama) yandan fazla bulunmakla birlikte, bu istemin doğru zamanda (ameliyat sonrası ilk 24 saat günboyu düzenli analjezik, daha sonraki süreçte LH) kullanılma oranı ise oldukça düşük bulunmuştur. Yazılan istemlerin tamammda analjeziğin adı belirtilirken, doz ve doz aralığı ise yandan fazla oranda belirtilmiştir. Doktorlar klinikte yatan bir hasta için LH istemini yazarken hastanın acı çekmemesi ve rahatlamasını dikkate almışlardır. Araştırmaya katılan hemşire grubu da (çoğu 2-4 yıl deneyimli), LH istemi doğrultusunda hastaya ilaç verirken, daha çok çocuğun sözel ve davranışsal kriterlerini dikkate aldıklanm belirtmişlerdir. Hemşirelerin yandan fazlası LH isteminde analjezik uygulama karannın kendilerine ait olduğunu ve aynca ilaç dozuna ve uygulama zamanına da karar verdiklerini belirtmişlerdir. Hemşirelerin uyguladıklan ilacın etki/yan etkilerine ilişkin bilgi ifadeleri yeterli bulunmamıştır. Hemşireler tarafından yapılan uygulamalarda hastaya ilaç verme dışında, farmakolojik olmayan bir girişimde bulunulma oranı yandan az olarak belirlenmiştir. Çalışmada, doktor ve hemşirelerin konuyla ilgili olarak bir protokolleri olmadığı saptanarak, araştırmanın bulgulan doğrultusunda her iki sağlık personelinin sorumluluğuna uygun olarak hizmet içi eğitim verilmesi ve ağn uzmanlannın danışmanlığında LH analjezik isteminin kullanımına ilişkin bir ağn protokolü oluşturmalan önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Keçialan R., The study on use of as needed (p.r.n) analgesic orders by the physicians and the nurses, Hacettepe University Institue of Health Sciences., Programme of Pediatric Nursing, Master of Science Thesis Ankara, 2000. This descriptive study was planned for the purpose of investigating the use of the order of“analgesic as needed”by the physicians and the nurses. The universe of the study consisted of the doctors and the nurses who were working on the eight clinics of İhsan Doğramacı Children Hospital. Data was collected through a guestionnaires, from the physicians (n=21) and nurses (n=25) who used the as needed order for analgesic by the researcher herseft for five months. Additional data was collected from the records of the patients (n=41). The data was presented by the use of problem solving process. As needed an algesic orders were majorly used by the surgeons for postoperative patients. Although the use of the of the non narcotic analgesic was more than 50.0%, the appropriate time for the use of these analgesics were low. All as needed orders included name of the analgesics but the doses and intervals were only more than half. Pain relief and relaxation was the major consideration of giving the as needed analgesic order by physicians. Nurses mostly had 2-4 years of professional experience indicated that they considered, the patient's verbal and behavioural indicators when applying the as needed analgesics. More than half of the nurses expressed that the de cision and application of the analgesics were up to them. They also decided to the dosage and the time of the medication. The nurses knowledge about effect/side effect of the analgesic that they used were not seen to be enough. Non pharmacological in tervention's used by the nurses were less than 50.0%. Also in this study it was seen that there were no protocols related to the use of analgesics. Parallel to the results of the study, appropriate suggestions were prosed. Such as, preparing in-service training programs and protocols in relation to the use of analgesic“as needed”both for the physicians and the nurses with the consultation from the experts.